Krax skrev:Blockerar CO2 haemoglobinet? Du tänker väl på CO? Kolmonoxid.
Jag fattar inte exakt hur CO2-löslighet, pH och KH hänger ihop. Men här i Skåne är vattnets buffertkapacitet så högt att det är mycket svårt att trycka ner pH till under 7,5. Betyder det att man inte kan lösa lika mycket CO2 i vattnet? Eller betyder det att den övergår till karbonater? Det gör det nog.
Så om jag har rätt så är det svårare att döda fiskar med CO2-förgiftning (eller pH-relaterad förgiftning) i Skåne och på Gotland och lättare att odla karbonatknaprande växter här.
Exakt vad som händer i kroppen ska jag ha osagt, men koldioxidförgiftning kan även vi mäniskor drabbas av (inget kul kan jag lova har själv drabbats ett flertal gånger med andnöd och muskelkramper som följd)
Att pH sänks av CO2 är för att CO2 löst i vatten är kolsyra, syror sänker pH. KH är vattnets buffertförmåga, dvs vattnets "motståndskraft" för pH sänkning.
Vid ett givet pH sänks pH mer om KH är lågt än om det vore högt, det av samma mängd syra.
