Nä - inte helt. Ammoniak är som Heke säger en gas och den är löslig i vatten och billdar då ammonium (i gammal litteratur brukar man prata om ammoniumhydroxid och det har tvistas hos de lärde i många år om det är en realitet eller inte - just nu så lutar väl det åt att det är en övergångsform) Formeln för ammoniak är NH3 och ammonium NH4. Jag lämnar disk om ammoniumhydroxid och tar en förklaring som kanske inte är helt 100% vetenskaplig men den har en fördel och det är att det är ganska lätt att förstå vad som praktiskt händer och vilka konsekvenser det får. Om vi utgår från att vi bubblar i ammoniak i ett vatten så kommer en del av det att bilda jonformen NH4 - hur mycket är beroende på pH. Ju surare det är - desto mer kommer at bli ammonium (NH4). Vid pH 7 är nästan 99,5 i ammoniumformen (lite beroende på temperaturen, 99,5 gäller 25 grader) och bara välldigt lite som ammoniak (NH3). Vid pH 7,5 (25 grader) är ammoniaken (NH3) 1,8 %, vid pH 8 är ammoniaken (NH3) 5,4 %, vid pH 8,5 är ammoniaken (NH3) 15 % och vid ungefär 9,3 är det fifty-fifty. Omställningen är omedelbar. Samma gäller om man har ett kar som gått länge utan vattenbyte med ett lågt KH (under 2) och därmed lågt pH. Där ansamlas ammonium pga av att nitrifikationsprocessen stoppas i för låga KH och att höja pH:t i ett sån kar är ofta lika med döden eftersom det kan bildas giftig ammoniak. Ammonium (NH4) är i stort sett ogiftig vid rimliga nivåer medans ammoniak slår ihjäl fisk vid mycket låga nivåer - ca 0,05 ppm (gränsvärden för Lax och öring vid långtidsexponering är ca 0,01-0,02 ppm) Föreställ er då vad som händer om ni har ett pH på ca 6,5 och har en ammoniumhalt där på 2 ppm. Höjs detta till 7,5 så bli 1,8 % ca farlig ammoniak (ca 0,04 som ammoniak) och höjs det till nära 8 så blir det ca 0,1 ppm NH3. Nivåer på 5 - 10 ppm ammonium är inte ovanligt i kar som stått i flera månader och med lågt pH och då blir verkan än värre. [COLOR=red]Om man skall höja pH:t i ett kar som stått länge med lågt pH (gäller inte koldioxidkar) så MÅSTE det föregås av ett kraftigt vattenbyte så man spär ut ammoniumet innan pH höjningen[/COLOR]. Ammonium/ammoniak är därför helt pH beroende vad gäller giftighet och den vanligaste krachen i saltvatten är ammoniakförgiftningar - långt mer vanligt än nitritförgiftning. Till frågan om mätning - Vad jag känner till så går alla tester för att mäta ammonium (NH4) ut på att höja pH till ca 12 och sedan mäts ammoniaken (alltså gasen). Den vanligaste metoden använder Nesslers reagent (http://en.wikipedia.org/wiki/Nessler's_solution). Märk när vi pratar om engelska så använder amerikanerna ordet ammonia lite hur som helst och kan mena både ammonium och ammoniak). Svaret ges sedan som ammonium (NH4) i färgskalan men eftersom det är analyserat som ammoniak (NH3) så får som Kramfors säger ta ammoniumvärdet och den lilla tabell som brukar finnas och räkna ut halten farlig ammoniak - den halten är med i mätningarna!

MVH Lasse