Man sköljer nauplierna av två anledningar: för att minska mängden salt som kommer ner till ynglen, och för att det vatten nauplierna med tiden surnar och blir fullt med bakterier. Vanligen spelar det ingen roll, men det KAN göra det - jag har som sagt dödat en kull nykläckta skalareyngel genom att ge dem osköljd artemia. Ynglen gick i stort sett i destillerat vatten, och det blev antagligen en osmotisk chock pga saltet i artemian. Eller kanske var det bakterierna, jag vet inte. Att skölja artemian är i alla fall en enkel försiktighetsåtgärd.
Selco och liknande används för att "gut load" artemia, dvs man matar artemian med det nån timme innan de ges till fisken för att höja näringsvärdet. Artemia-nauplier äter inte förrän efter ett par tre dagar, så det är inte aktuellt för att höja näringsvärdet på nykläckt artemia. Det stora problemet med artemias näringsvärde är när man odlar upp dem till större storlek, för i kommersiella odlingar görs det oftast genom att ge dem mikroalg som är lättodlad men som inte har särskilt bra näringsvärde.
