Allt som äter skiter och allt som skiter luktar, i alla fall om man har passerat 35.. [:o]

Utan att veta vad du uppfattar som skunk så ska du veta att ett akvarium kan lukta som av mindre färsk fisk och ett syrefattigt bottensubstrat lukta som ruttna ägg, kontentan är att det finns en mängd olika dofter som för en lite mer erfaren akvarist signalerar ganska precist vad som är på gång i ett akvarium.

Du är alltså på dag 1 och den bakteriekultur och mognad av akvarievattnet som byggs upp bör om du följer dom råd som finns att tillgå ha uppnåtts på omkring en månad.

Vad som är viktigt är att ha is i magen och inte ge efter för impulsen att dom stackars fiskarna svälter ihjäl, ställ fiskmaten i kylskåpet och markera i almankan när dom ska få mat.

Skaffa en timer och se till att ljusrampen inte står på för länge, 10 timmar räcker långt, en annan viktig sak är att inte ha akvariet ståendes i direkt solljus.

Se samtidigt till att inte temperaturen är för hög, skaffa en riktig termometer om du inte redan har en sådan.

Se till att innerfiltrets utblås är placerat någon cm under vattenytan och att det bildas lite vågor på ytan, gör inte rent filtret förräns dess styrka markant avtagit och då tar du bara loss filtermattebiten och kramar ur den under kallvattenkranen ett par gånger, ingen storrengöring och inga rengöringsmedel.

Förmultnade växtdelar och exkrementer suger du upp med en slamhävert, schemalägg städningen och gör ett mindre delvattenbyte varannan vecka.

Du kommer att få alger i akvariet, vissa typer är oundvikliga medans andra kan avvärjas, toffsalger triggas exempelvis lätt vid stora veckovisa delvattenbyten så om du inte planerar att köra en växtburk med minimal fisklast och maximal gödning och belysning, mata sparsamt och ha en hög cirkulation.

Allt detta finns att läsa här, här och här..

Lycka till!