Johan Ågren skrev:Först bestämmer du vilken saltkoncentration du vill ha i karet, sedan tillsätter du denna koncentration till vattnet du tillför i karet. Saltet byggs obönhörligen upp, och har du inget att testa vattnet med så gör du klokast i att tillsätta rätt mängd salt till vattnet du tillför. Men på sikt så kommer koncentrationen ändå att gå upp; då vatten avdunstar från karet och det avdunstade vattnet innehåller inget salt.
Hur mycket salt just skalare klarar vet jag inte så det får någon annan svara på. Annars är det väl 0,5 -2 dl/100l som är riktmått för att hjälpa fiskarna utjämna den osmotiska balansen. Mer än 2dl börjar bli mycket för sötvattenfiskar. Fast det är väl olika för olika arter.
så du säger att enda sättet att "få bort" salt ur karet är
att byta vatten, eftersom det inte "försvinner" på annat vis.
Då måste man ju fråga, finns salt kvar i grus, på rötter, inredning och annat, som "kristaller", eller är det alltid löst i vattnet ?
Om det är helt löst, så är det en enkel matematik att beräkna
hur mycket salt man har i karet, utan att mäta.
ex. om jag på 100 liter har drattat i 1 dl, och sedan byter 50%,
så är där kvar 0,5 dl / 100 liter.
.
