Det avgörande är varifrån fisken kommer.
Alla Kinesiska, Koreanska, Japanska, och Vietnamesiska arter tål låga temperaturer, t.ex. Kardinalfisk (alltså inte kardinaltetra!), Vietnamesisk Kardinalfisk och Väderål klarar temperaturer nedåt 4 grader. Alla nordamerikanska fiskar (t.ex. Rainbow Shiner och Dvärgabborre) tål låga temperaturer. Fiskar från Argentina tål låga temperaturer (t.ex. Corydoras paleatus). Alla europeiska arter tål också låga temperaturer men är sällan eller aldrig tillgängliga i handeln.
Ett fåtal tropiska arter som kommer från hög höjd i bergsområden tål låga temperaturer, t.ex. Pärldanio, Sawbwa-barb och (i lägre utsträckning) Bulldogmal.
I samtliga fall krävs att fisken vänjs långsamt, helst under flera veckor, vid gradvis lägre temperatur. Många av arterna har svårt att hantera temperaturer över 30 grader, vilket kan vara problematiskt på sommaren.
