[QUOTE=andynamo;n2439655]Jag gillar denna tråd och tänkte kasta ur mig några spridda tankar. Det skulle vara trevligt att bo i Malmö. Fiskar skitar ner akvarivattnet olika mycket, framförallt är det kolhydrater som fiskar har svårare att tillgodogöra sig allmänt sett. Så vad man matar med har en stor betydelse men inte lika stor som hur mycket man matar med. Man kan byta vatten med RO vatten för att bli av med skiten eller skapa bra förutsättningar för levande varelser att växa och bli fler. Tillslut ett akvarium hermetiskt och tillför ingenting. Nitrithalten kommer gå upp och ner i vattenkolumnen beroende på om livet i akvariet frodas. [/QUOTE]
Det hade varit kul att prata fisk med någon likasinnad!
Ja i stora drag håller jag med.
Nu är jag INGEN expert på något sätt.
Jag trodde att det var proteinet i maten som är den bidragande orsaken till kvävet (Kemiska formeln N) och inte kolhydraterna.
Tänker såhär att vi stödjer kvävecykeln genom att
tillsätta N i karet som bildar de olika föreningarna i kvävecykeln.
Ifrån Wikipedia angående proteiner och kolhydrater.
Proteiner
Den allmänna formeln för aminosyror är följande: NH [SUB]2[/SUB] – R – COOH Deras namn är en förkortad form av termen "α-aminokarboxylsyra".
Kolhydrater
Kolhydrater består endast av grundämnena kol, väte och syre. Namnet kommer av att kolhydrater har den kemiska formeln Cm(H2O)n (m och n ≥ 3) och därför kan betraktas som hydrater av kol
.
Så när det inte finns någon N i kolhydrater men den finns i de olika aminosyror som är proteiner. Då bör kvävet komma ifrån proteinet och dess olika aminosyror.
Men vi skall inte försöka jaga rätt på den maten som har lägst mängd procentuell andel proteiner för att minska DVB. :d
Det finns så många flera aspekter som är viktigare än om maten har 13% eller 10% protein tycker jag. :rolleyes:
Fisk per liter?
Ja det är helt rätt att det upplevs att fiskar "skitar ner olika mycket"
per centimeter.
I akvarium hobbyn så finns det en gammal tumregel som var nog framtagen för att grovt uppskatta hur mycket fisk man kan stoppa in i ett specifikt kar med en given volym.
"En cm fisk per liter vatten."
Men det är så missvisande som det kan bli.
Tex om man tar en av mina större ciklider på deras bredaste/högsta del och den centimetern motsvarar uppskattningsvis en till två HELA guppies om man väger det i gram.. (och lätt två guppies hannar)
Om man nu
antar att varje gram fiskmassa kräver lika mycket/lite näring och energi som biologisk massa. För att existera. Då konsumerar den lika mycket energi och gör lika mycket skit it i vattnet.
Så en cm ciklid räknas som en liter men två guppie hanar är ~8 liter/cm?
Så därför med den mycket större massan (gram) per cm så skitar en ciklid ner upp till 8 ggr mer per cm. (Skitar ner som av produktion utav kväve).
Man förstår rätt snabbt att om den sammanslagna längden av alla fiskarna totalt blev 150cm av bara större ciklider.
Då kommer de att producera
upp till åtta gånger mer kväve än om man hade i samma kar istället totalt 150cm guppies uppskattningsvis. [:-132]
Så däri ligger pudelns kärna och gör att man blir högst förvånand när någon som i mitt exempel säger att jag måste byta minst 44% vatten per vecka för att bara hålla NO3 på en jämn nivå.:rolleyes:
Och även om man har haft akvarium som [USER="38226"]åheim[/USER] jättelänge och är mycket erfaren, tror att det är en så kallad teoretisk "pappersexercis" så visar det tydligt att olika typer av fiskhållning ger helt helt olika utfall och att vi har olika stora utmaningar som tex en annan akvarie hobbyist inte har. [:-106]
Och illustrerar rätt bra varför man INTE kan generellt säga byt X% vatten Y ggr per tidsenhet.
Därför jag säger att man skall låta NO3 nivån styra X och Y. När INGEN kan veta exakt det individuella behovet av det unika karet. Samt säkerställa att nivåerna inte sakta kryper upp med tiden.
RO vatten
Det där med att jag angav att jag använder remiliniserat RO vatten. Var bara för att vissa kan ha mer eller mindre kväve i sitt tappvatten!
Så om man har redan en del kväve i sitt tappvatten så kan man ju inte spä ut så effektivt karets NO3 nivåer..
Och när RO vatten inte innehåller någoting så kan man inte SPEKULERA:
"Att jag måste ju göra så stora DVB pga att troligen mitt tappvatten innehåller redan en del kväve.."
Men så är inte fallet med RO vatten. Det finns andra anledningar till att jag använder RO vatten.
Det går jättebra i de flesta fall att använda kranvatten utifrån om man bara tittar på kväve tex. :rolleyes: (men givetvis finns det andra hänsyn som börs ta).
Tillslut ett akvarium hermetiskt
Ja det är kul. Jag har sett dem som har årsvis tillslutna burkar med olika livsformer i.
Antar att kvävet är bunden i olika former och inte bara i vattnet.
Har ett 30L kar med 3-4 små räkor i..
Det finns massa "baggar" i gruset, något supersmått vitt som simmar omkring i vattnet och maskliknande vita kryp på glaset osv..
Det är fascinerande att kolla på detta mikroskopiska lilla ekologiska aktiviteten. Som frodas och finns i våra kar.
Det roliga är om det hade funnits en fisk/fiskar i karet så hade den hållt nere "kryp beståndet". Till den milda grad att man aldrig ser dem och man tror att man inte har några kryp överhuvudtaget!
Genom att de blivit uppätna och jag antar att det är superbra mat tillskillnad från den processade maten man köper.
Och är en liten bidragande orsak till att fiskar hittar mat via dessa olika livsformer. Och varför man sällan ser krypen när de blir uppätna.[:)]