Agar agar istället för gelatin

#1 - 8 september 2008 17:28
Någon som har testat att använda agar agar istället för gelatin i räkmixen?

Har det några fördelar?

Det görs på en alg.

Här är info:

http://www.recepthjalpen.se/agar-agar.html
#2 - 8 september 2008 17:32
Det ska funka. Hälften av mina recept har agaragar iallafall.
Det sägs ge fördelen att det inte "kleggar ihop filtret lika mycket som gelatin", men om det är sant vet jag inget om... Kan ju bero på mängden man matar med också.
#3 - 8 september 2008 18:30
Det vore ju en klar fördel i så fall. Jag tycker det känns som att man tillför mixen något nyttigt om man använder agar agar.
#4 - 8 september 2008 18:39
Är det samma som vanlig agar? Som man gjuter agarplattor med?
#5 - 8 september 2008 18:48
Jag vet inte, vad är agarplattor?

Jag läste på wikipedia att det geléskapande ämnet i Agar är tio gånger mer koncentrerat än gelatin.
#6 - 8 september 2008 18:53
Fördelen är att man slipper en produkt från varmblodiga djur (gelatinet). Dock är mängden så liten att man ändå kan använda det.
Läs mer:
http://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=101
http://www.zoopet.com/index.php?option=com_content&task=view&id=179&Itemid=101
#7 - 8 september 2008 18:59
Jaha, ytterligare en fördel. Jag kommer byta ut gelatinet mot agar agar istället.

Hoppas man hittar det i någon affär bara ;)
#8 - 8 september 2008 19:57
Varmblodig och varmblodig, en 63kW benkvarn bryr sig inte om vilket, såg dom dra igång en gelatinsoppa för 5 år sedan och det där är ingen vacker syn, men visst, alternativet hade ju varit att bränna allt slakteriavfall som inte går att baka in i bullens pilsnerkorv(lungmos), blodkorven(en blod och fettmix som ser lika aptitligt ut som Linda Blair's spya), by the way, godisindustrin är en av de största inköparna av gelatin..

Men agar agar lät intressant..
#9 - 8 september 2008 20:56
Agar är helt överlägset mot gelatin. Det lär ha 6 ggr större bindningseffekt mot gelatin. Jag blandar 25 g i 3 dl vatten och kokar upp, 25 g räcker till ca 3 kg räkmix. Priset är också mycket bättre om du inte köper hälsokostgelatinet. Den enda nackdelen jag kan komma på är att det är väldigt lätt att bränna fast, men så länge man rör runt hela tiden så länge man kokar upp är det inga problem. Och det kläggar inte igen filtret alls för äts det inte upp ligger kakan kvar dagen efter.
#10 - 8 september 2008 20:58
Det låter ju perfekt. Var kan man köpa agar agar?
#11 - 8 september 2008 22:09
Agarplattor används av mikrobiologer som vill odla bakterier!!
Man gjuter agar i platta petriskålar och har i det man vill att bakterierna ska äta, gör ett sk utstryk, sätter in i värmeskåp, och vips, bakteriekolonier!!
Genetiker använder också agar som substrat för att odla bananflugelarver på.

Agar säljs i Stockholm av Aeter- och essensfabriken på Wallingatan 42, som också säljer på postorder.
Den som har vägarna förbi bör inte missa denna Sveriges överlägset bästa kryddaffär, de har ALLT i krydd- och essensväg.
#12 - 9 september 2008 07:54
Vilket superbra tips :D

Någon som har en aning om på ett ungefär hur stora mängder man ska beställa i gram om man har ett ancistruspar och ca 15 yngel, ska även skaffa ca 10 guppisar samt en sköldpadda på 11 cm ryggsköldlängd i rät linje?
Bilagor:
#13 - 9 september 2008 08:16
Funkar fint med Lunelax med Man köper dospåsar på apoteket och pudrar över sin smet till önskad konsistens uppnåtts. Helt vegetabiliskt.
http://www.recip.se/index.php?id=656
#14 - 9 september 2008 10:26
MimmiH skrev:
Vilket superbra tips :D



Någon som har en aning om på ett ungefär hur stora mängder man ska beställa i gram om man har ett ancistruspar och ca 15 yngel, ska även skaffa ca 10 guppisar samt en sköldpadda på 11 cm ryggsköldlängd i rät linje?



Pröva 50 gram till att börja med. Skulle tro att det räcker. Du bor ju i Stockholm så åk dit!!!
Inredningen är cirka 100 år med otroliga gamla glasflaskor, balansvåg mm.
Helt klart värt en resa (med tricken i allafall!!)
#15 - 22 september 2008 09:37
Låter som ett spännande ställe, måste komma ihåg att titta in där nästa gång jag har vägarna förbi :)
#16 - 22 september 2008 09:41
Mumin skrev:
Agar säljs i Stockholm av Aeter- och essensfabriken på Wallingatan 42, som också säljer på postorder.

Den som har vägarna förbi bör inte missa denna Sveriges överlägset bästa kryddaffär, de har ALLT i krydd- och essensväg.


Låter som ett spännande ställe, måste komma ihåg att titta in nästa gång jag är i stan :D

På hemsidan står det att adressen är Wallingatan 14
#17 - 22 september 2008 10:12
ToveTott skrev:
Låter som ett spännande ställe, måste komma ihåg att titta in nästa gång jag är i stan :D



På hemsidan står det att adressen är Wallingatan 14

Tro då mer på dem!!!
Det ligger nära Drottninggatan, så går man den norrut så är det till höger.Skylt över trottoaren och sen nerför trappan till källarplanet.
Kan särskilt rekommendera "persillade" och den torkade vitlöken.











Annons