Nej!
//Inger
Märkligt - titta här
[TABLE="width: 881"]
[TR]
[TD="colspan: 4"]
Dricksvattenkvalitet - Tabell: X vattenverk
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 7"](gränsvärde för tjänligt med anmärkning, förutom
fet+kursiverad text som innebär gränsvärde för otjänligt***)
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 7"]Dricksvattnet bedöms som "tjänligt"* om det uppfyller Livsmedelsverkets krav. Om någon parameter inte uppfyller Livsmedelsverket krav bedöms
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 4"]dricksvattnet som "tjänligt med anmärkning"** eller som
"otjänligt"***.
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 7"]*: "tjänligt" = dricksvattnet får användas som vanligt, bedömningen tjänligt är högsta betyg enligt Livsmedelsverket.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 7"]**: "tjänligt med anmärkning" = dricksvattnet får användas som vanligt men vattenverket ska informera om anmärkningen, utreda och åtgärda.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 7"]
***: "otjänligt" = dricksvattnet får utan föregående behandling ej användas till dryck och matlagning, övrig användning som vanligt.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 5"]not 1: gränsvärde påvisad = bakterien får inte alls förekomma i tjänligt dricksvatten.
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Parameter
[/TD]
[TD]
Enhet
[/TD]
[TD]
Gränsvärde, vid vattenverket
[/TD]
[TD]
Gränsvärde, hos konsument
[/TD]
[TD]
Normal variation
[/TD]
[TD]
Avvikelse av betydelse (ja eller nej)
[/TD]
[TD]
Kommentar
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Mikrobiologiska (bakterier)
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Antal mikroorgansimer vid 22°C
[/TD]
[TD]antal/ml
[/TD]
[TD]10
[/TD]
[TD]100
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Bakterier som normalt finns i mark och sjöar.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Antal långsamväxande bakterier
[/TD]
[TD]antal/ml
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]5000
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Bakterier som normalt finns i mark och sjöar.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Clostridium perfringens
[/TD]
[TD]antal/100 ml
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]påvisad[SUP]not 1[/SUP]
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Bakterier som normalt finns i sjöar och vattendrag, men kan också betyda påverkan från avlopp. Clostridium perfringens får vid analys av dricksvattnet ej påvisas.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Escherichia coli (E. coli)
[/TD]
[TD]antal/100 ml
[/TD]
[TD]
påvisad[SUP]not 1[/SUP]
[/TD]
[TD]
påvisad[SUP]not 1[/SUP]
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Bakterier som indikerar påverkan från avlopp och/eller naturgödsel. E. coli får vid analys av dricksvattnet ej påvisas.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Koliforma bakterier
[/TD]
[TD]antal/100 ml
[/TD]
[TD]påvisad[SUP]not 1[/SUP]
[/TD]
[TD]påvisad[SUP]not 1[/SUP]
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Bakterier som normalt finns i sjöar och vattendrag, men kan också betyda påverkan från avlopp. Koliforma bakterier får vid analys av dricksvattnet ej påvisas.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Kemiska
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Aluminium (Al)
[/TD]
[TD]mg/l Al
[/TD]
[TD]0,100
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Förekommer naturligt i vatten. Används även i reningsprocessen.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Ammonium (NH[SUB]4[/SUB])
[/TD]
[TD]mg/l NH[SUB]4[/SUB]
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]0,50
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Förhöjd halt kan indikera påverkan av gödsel och/eller avlopp.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Fluorid (F)
[/TD]
[TD]mg/l F
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]
1,5
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Finns naturligt i varierande halt i dricksvattnet. Halter upp till gränsvärdet har normalt en positiv effekt på tandstatusen.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Färg
[/TD]
[TD]mg/l Pt
[/TD]
[TD]15
[/TD]
[TD]30
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Organiska ämnen (t ex växtrester) och järn- & manganrester kan ge vatten färg.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Hårdhet
[/TD]
[TD]°dH
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Läs på tvättmedelsförpackningen för korrekt dosering av tvättmedel. Mjukt vatten är på tvättmedelsförpackningen 0-6 °dH.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Järn (Fe)
[/TD]
[TD]mg/l Fe
[/TD]
[TD]0,100
[/TD]
[TD]0,200
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Kan ge färg och grumlighet.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Klor, total aktiv (Cl[SUB]2[/SUB])
[/TD]
[TD]mg/l Cl[SUB]2[/SUB]
[/TD]
[TD]0,4
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Används för att ta bort bakterier. Kan vid förhöjda halter ge "badhuslukt."
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Konduktivitet
[/TD]
[TD]mS/m
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]250
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Ett mått på salthalten i vattnet.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Lukt
[/TD]
[TD]-
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]svag
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Organiska ämnen (t ex växtrester) kan ge lukt och smak.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Mangan (Mn)
[/TD]
[TD]mg/l Mn
[/TD]
[TD]0,050
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Kan ge färg och grumlighet.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Nitrit (NO[SUB]2[/SUB])
[/TD]
[TD]mg/l NO[SUB]2[/SUB]
[/TD]
[TD]0,10
[/TD]
[TD]
0,50
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Förhöjd halt kan indikera påverkan av gödsel och/eller avlopp.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]pH
[/TD]
[TD]-
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]<7,5 och >9,0
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Dvs pH bör ligga mellan 7,5-9.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Smak
[/TD]
[TD]-
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD]svag
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Organiska ämnen (t ex växtrester) kan ge lukt och smak.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Temperatur
[/TD]
[TD]°C
[/TD]
[TD]20
[/TD]
[TD]finns inte
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Sommartid kan dricksvattnet ibland nå temperaturer uppemot 20°C.
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Turbiditet
[/TD]
[TD]FNU eller NTU
[/TD]
[TD]0,5
[/TD]
[TD]1,5
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]
Grumlighet.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Det vill säga att ett pH ute hos konsument skall bedömas som tjänligt med anmärkning om det ligger över 9
MVH Lasse