*#&@!! artemia!

#1 - 13 augusti 2008 18:57
Jag har följt alla råd i Azurs utmärkta tråd, http://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=59933&highlight=artemia inklusive reklamerat äggen och köpt nya. Hos en högprofilbutik i Gbg, vars innehavare fnös åt mitt förra inköp och istället gav mig en påse med ägg som han menade var uppvägda ur en större förpackning med garanterat färska ägg. Inte tusan vill de kläckas. Har provat salt utan jod (som han menade var ett krav) och salt med jod (eftersom det enligt tråden ovan inte ska spela någon roll).

Jag har alltså gjort som Azur rekommenderat till punkt och pricka (nåja, glasspaketet var 1,5 l istället för 2 l) och läst de övriga inläggen och frågorna.

Kan det vara så att jag fick dåliga ägg en andra gång lika förbannat? Eller finns det något fel man kan göra som inte är omnämnt...? (Mitt intryck är ju annars att det är svårt att göra riktigt fel.)

Är det möjligen så att någon skulle kunna tänka sig att skicka mig ett prov ur en batch som garanterat funkar? Givetvis mot betalning.

Eller vad är det frågan om här? Kan det vara knas med vattnet?
#2 - 13 augusti 2008 19:07
Åh nej, klassiskt artemia misstag, dom små glasspaketen fungerar inte, bara 2 liters eller större som artemian kan odlas i..

Tråkigt när sånt här händer, speciellt eftersom det hänt 2 gånger på raken..

Mvh Gaffel

P.s. Skojar lite med dig, ingen aning varför dom inte kläcks för dig, alltid sunkigt när saker utanför ens kännedom går snett utan att man kan förklara varför, på't igen.
D.s.
#3 - 13 augusti 2008 19:15
:d:d
#4 - 13 augusti 2008 19:16
Testa att ta mindre ägg, tar man för mycket går det oftast dåligt.
#5 - 13 augusti 2008 19:17
He he...
#6 - 13 augusti 2008 19:34
Hur mycket ägg?
Hur länge har du väntat på kläckning - beror även på temp?
Vattentemp på ett ungefär?
#7 - 13 augusti 2008 19:35
Med jod fungerar perfekt för mig, i övrigt enligt samma instruktion.
#8 - 13 augusti 2008 22:33
erikthur skrev:
Hur mycket ägg?

Hur länge har du väntat på kläckning - beror även på temp?

Vattentemp på ett ungefär?


1 kdm till 1 liter vatten med en dryg matsked salt.

Har väntat drygt 2 dygn.

De har stått i ett sydfönster, temp mellan 20-22
#9 - 13 augusti 2008 23:04
PM:a mej din adress så skall jag skicka dej från den burk jag använt med framgång. Ger väldigt bra tesultat. Jag använder en två-liters burk och genomluftning. Kläcks på mindre än 24 timmar vid 25-26 grader.
Det som inte verkar så bra i ditt fall är temperaturen. Många ställer det hela ovanpå rampen för att få högre temperatur.
#10 - 14 augusti 2008 06:52
Jag får typ 90% kläckning i 20-22C så något måste ju vara galet med äggen!

Kör med glass/godislåda och luftning.

//C
Guest
#11 - 14 augusti 2008 07:05
kör med akvarievatten 27 graders sen ingen värmning under prossesen.
2 l burk 1,5 L vatten, 2,5 msk Artemia salt, 5 krm ägg, och luftning dvs. syrepump.
Grymt bra resultat enl. mig. 2 dygn
#12 - 14 augusti 2008 08:02
Temp och artemia. Det finns väl olika arter/stammar som kläcks olika snabbt.
Är det inte rysk artemia som kan ta flera dagar på sej - upp till 4-5 tom.
Eller minns jag fel?
Så nästa fråga blir då - varifrån är artemiaäggen skördade.
#13 - 14 augusti 2008 08:45
erikthur skrev:
Temp och artemia. Det finns väl olika arter/stammar som kläcks olika snabbt.

Är det inte rysk artemia som kan ta flera dagar på sej - upp till 4-5 tom.

Eller minns jag fel?

Så nästa fråga blir då - varifrån är artemiaäggen skördade.


Min ryska artemia kläcks då på runt 24 timmar i rumstemperatur. Fast vill man kläcka snabbt så är ju Artemia franciscana bra, den kläcks ruskigt snabbt för mig, och ger oerhört bra resultat. Men den är ju å andra sidan lite dyrare också.
#14 - 14 augusti 2008 09:20
Att använda akvarievatten till kläckningen känns ju lite snillrikt, tack också Fanbyalperna som vill skicka ägg!

Tack alla andra som försökt hjälpa till!
#15 - 14 augusti 2008 11:33
Har haft exat samma problem får ingen kläckning alls, nu har det stått i 6 dagar!! Skall prova en nny sats med samma ägg och se om det funkar...
Bilagor:
#16 - 14 augusti 2008 13:18
Det finns ju fryst nykläckt artemianauplier att köpa, så varför egentligen krångla med att kläcka själv?

När jag kläckte själv fixade jag en 1½-liters petflaska, tog bort botten, borrade hål i korken , i med ett litet plaströr i hålet, silikonade dit korken, hängde flaskan upp och ner och vips hade jag en superbra artemiakläckare. Jag körde med typ en liter vatten, 1-2 msk salt(jodfritt) och en slurk (c:a 1 krm?) artemiaägg. SVAG genomluftning, vid för hård luftning dör nauplierna, det räcker med en bubbla i taget så vattnet rörs runt, någon storm får det inte vara...

På ett dygn kläcktes det bra med nauplier i vanlig rumstmperatur, 20-24 grader ungefär.

Lycka till, hoppas det lyckas bättre nästa gång.
#17 - 14 augusti 2008 13:23
JeanM skrev:




Är det möjligen så att någon skulle kunna tänka sig att skicka mig ett prov ur en batch som garanterat funkar? Givetvis mot betalning.





AJA BAJA!!!!!!
Farligt nära annonsering nu, akta dig, Kjell kanske skickar en räkning fortare än du anar......
#18 - 14 augusti 2008 17:19
tummen skrev:
Det finns ju fryst nykläckt artemianauplier att köpa, så varför egentligen krångla med att kläcka själv?



Därför att många fiskarters yngel inte äter dött foder den första tiden.
#19 - 15 augusti 2008 15:14
Nu är det kläckt!

Jag tog akvarievatten istället för kranvatten och ställde burken på rampen istället för i sydfönstret. Nu sprattlar det.

Jag tivlvar på att vattnet var avgörande, snarare tempen. Min gissning är att temperaturen har betydligt större betydelse än ljuset (för på rampen är det nämligen rätt mörkt, se)

Jag har ställt dit en lampa för att locka dem att samla sig, ska bli förbaskat kul om en stund att se hur mina fiskar reagerar på dessa delikatesser!
#20 - 15 augusti 2008 17:20
Grattis!:)

Jag är total nybörjare på detta med artemiakläckning men jag måste haft en otrolig tur. :D Har en glassbalja delat på mitten ( häller i ett kryddmått ägg på ena sidan och ställer en liten spotlight på andra sidan när jag vill skörda) och en halvliter saltvatten i (1 matsked salt till en liter vatten räcker till två odlingar).

Baljan har jag i handfatet i duschrummet och efter ett dygn ungefär så vimlar det av nauplier vid lampan när jag tänder den. Skördar i två dagar och sedan häller jag bort resten och startar om. Det blir otroligt mycket av ett kryddmått ägg!;)
#21 - 15 augusti 2008 19:46
Ska oxå pröva med akvarievatten och ställa burken på rampen :) Hoppas det funkar
#22 - 15 augusti 2008 20:34
Jag har precis kläckt och det blev helt otrolgt mycket.
Jag gjorde enligt glassburksmetoden. Jag använde med jod. Ställde det på ljusrampen i två dagar.
Scalare ynglen älskar det :)
#23 - 15 augusti 2008 20:43
Men var får man äggen ifrån?











Annons