Artemia, hjälp.. För kallt?

#1 - 21 september 2007 12:00
[SIZE=-1]Jag har försökt kläcka artemia i två nätter men det är tydligen för kallt i vårat hus, det kommer bara upp i 21grader ungefär. Tänkte sätta en riktig värmelampa över inatt(har bara haft en skrivbordslampa tidigare). Ska jag starta om då eller kan jag använda samma odling?
Annars, hur brukar ni göra?
Och är ädelforsens artemia ett bra märke?
[/SIZE]
#2 - 21 september 2007 12:05
21 grader borde ge kläckning, det tar bara lite längre tid.
Får du inga artemia på 2-3 dagar och du har lagom med salt (runt en rågad matsked per liter) så har du troligen dåliga/gamla ägg.

Jag känner inte till ädelforsens artemia, men alla märkens ägg kan bli för gamla eller förvaras fel.
#3 - 21 september 2007 12:12
Azur skrev:
21 grader borde ge kläckning, det tar bara lite längre tid.

Får du inga artemia på 2-3 dagar och du har lagom med salt (runt en rågad matsked per liter) så har du troligen dåliga/gamla ägg.



Jag känner inte till ädelforsens artemia, men alla märkens ägg kan bli för gamla eller förvaras fel.

Hm, jag har haft en matsked vanligt salt i(vad menas med rågad?)..
Det är en stor konservburk
#4 - 21 september 2007 12:26
Rågad = så mycket salt som går i skeden, dvs så det sticker upp som en "hög" över kanten på skeden. Detta i motsats till en "struken" sked, där man drar med fingret över skeden och tar bort allt som sticker upp över kanten.

Salthalten är inte särdeles kritisk, bara den inte är alldeles för hög (äggen kläcks aldrig) eller nästan noll (äggen dör). Du siktar mot en salthalt motsvarande cirka en rågad matsked salt per liter vatten. Blanda till i en tillbringare om du är osäker på hur stor din burk är.
#5 - 21 september 2007 12:31
Azur skrev:
Rågad = så mycket salt som går i skeden, dvs så det sticker upp som en "hög" över kanten på skeden. Detta i motsats till en "struken" sked, där man drar med fingret över skeden och tar bort allt som sticker upp över kanten.



Salthalten är inte särdeles kritisk, bara den inte är alldeles för hög (äggen kläcks aldrig) eller nästan noll (äggen dör). Du siktar mot en salthalt motsvarande cirka en rågad matsked salt per liter vatten. Blanda till i en tillbringare om du är osäker på hur stor din burk är.

Ah okej, jo jag gjorde efter beskrivningen här på zoopet så jag blandade i en tillbringare..
Men är det okej att förvara dem i en konservburk med plastlock? Hur bör de vara förvarade? Jag tror de kan vara gamla också, burken har nog stått ett tag i affären..
#6 - 21 september 2007 13:04
Du menar äggen? Äggen måste förvaras helt torrt, i luft-tät behållare, samt inte för varmt (gärna i frysen). Ägg säljs i "storpack" i konservburkar, men efter öppning och med tät förslutning bör äggen ha bra kläck-procent i ett år eller två.
#7 - 22 september 2007 13:45
Azur skrev:
Du menar äggen? Äggen måste förvaras helt torrt, i luft-tät behållare, samt inte för varmt (gärna i frysen). Ägg säljs i "storpack" i konservburkar, men efter öppning och med tät förslutning bör äggen ha bra kläck-procent i ett år eller två.

Okej :) Det låter bra..

Nu har artemian kläcks iaf, men jag har ingen artemiasil och inga nylonkaffefilter, finns det något annat man kan sila med?
#8 - 22 september 2007 18:26
Kan man använda vanliga melittafilter eller nylonstrumpor?
#9 - 22 september 2007 18:39
Vanligt melittafilter går säkert bra men tar tid.
Vad gäller nylonstrumpor så beror det på maskornas storlek.
Glöm i alla fall de grovmaskiga nätstrumporna...
;)











Annons