Artemia kläckning

#1 - 11 april 2013 20:41
Hej jag har en artemia kläckare i en liten box med vatten och salt och jag har lagt i lite ägg där i och det står att det ska ta mellan 12-24 timmar innan det kläcks men inget händer. Vad kan vara fel? Är det värmen eller saltet för jag köpte salt i en djur affär och saltet var för sjukdomar men det spelar nog ingen roll eller? Tacksam för svar och hjälp
#2 - 11 april 2013 21:13
jo det kan va saltet. ta havssalt som finns på ica.<

hur länge har du väntat?

har du tittat ordentligt? de är väldigt väldigt små
#3 - 11 april 2013 23:11
Låter som att du använder ektozon-salt vilket är svindyrt men inte borde påverka kläckningen. Det låter som att du har köpt ägg som har blivit dåliga. 12 timmar är alldeles för kort tid men om inget har hänt efter 24-36 timmar så har äggen säkerligen blivit dåliga. Det bästa är köpa ägg från något ställe som har stor omsättning på sina artemiaägg, vanliga akvarieaffärer brukar ofta sälja gamla ägg. Och inte nog med att de ofta är gamla, men de brukar förvara dem ute på butikshyllorna vilket är helt fel. Äggen bör förvaras kallt, torrt och i en lufttät behållare.
#4 - 11 april 2013 23:12
Hur varmt är det i din kläckare?
Hur mycket salt hade du till hur mycket vatten?
hur mycket artemia hade du i?
#5 - 12 april 2013 11:12
Det är cirka 22 grader. Jag hade så mycket salt som det stog att man skulle ha likaså salt
#6 - 12 april 2013 12:52
Jag var tvungen att köra upp värmen i 28 grader ungefär innan det blev något resultat. Kör med vanlig jodfri grovsalt. En lampa också om nu ljus spelar någon roll. Det är lampan som står för värmen oxo förövröigt. Har den på lagom långt avstånd så det blir 28 graderish.
#7 - 12 april 2013 14:13
22 grader är för kallt, och hur mycket salt stod det då att du skulle ha?
#8 - 12 april 2013 14:14
jag kör glasslåde-varianten

1L vatten
1 matsked salt

ett kryddmått ägg
#9 - 12 april 2013 15:05
Hur mycket salt ska jag ha i 30 liter??
#10 - 12 april 2013 15:38
Du kläcker väl inte artemia i 30 liter vatten? Jag körde typ 20-25 ml salt per liter vatten.
#11 - 13 april 2013 13:12
Har du en artemiakläckare som sitter i akvariet? De är helt värdelösa eftersom artemia kräver ett riktigt salt vatten för att kläckas.
Titta på hannescs bild, det är den enklaste och också bästa artemiakläckaren som finns.
#12 - 13 april 2013 13:41
30 liter=30 kryddmått artemia = räcker till en fiskodling per kläckning :P räcker fan till en brakmiddag till digsjälv ;)
#13 - 13 april 2013 22:48
Mumin skrev:
22 grader är för kallt, och hur mycket salt stod det då att du skulle ha?


22 grade är absolut inte för kallt. Det tar möjligen lite längre tid att kläcka äggen bara. Jag kläcker min artemia i 24-gradigt vatten och de börjar kläckas efter cirka 18 timmar. Att kläcka i högre temperaturer medför en större risk för en misslyckad kläckning, enligt mig. Men som sagt, köp bra ägg så kan du göra hur tusan du vill :D Metoden hannesc beskrev är mycket pålitlig.
#14 - 14 april 2013 09:18
Bara man itne går över 30 så är det lugnt. Därför jag kör på 28.
#15 - 14 april 2013 09:29
Desto varmare man har när man kläcker desto snabbare bör man mata med artemian eftersom att de tappar näringsvärde snabbt efter att de kläckts. Jag kläcker i 21-22 grader.
#16 - 14 april 2013 11:39
Hej

kan någon lägga upp en bild och anvisningar för hur man kläcker artemia i PET flaska
#17 - 14 april 2013 11:48
Den här?:
http://hem.passagen.se/maria_augustsson/page92.html
Men jag föredrar den sk glasslådan jag också
:)
#18 - 19 april 2013 16:15
Hur gör ni när ni ska sila bort skalen?

vilken storlek har ni på näten?
#19 - 19 april 2013 16:30
Skalen silas inte utan man ser till att de inte kommer med! hannesc glasslådevariant funkar så att man häller äggen på ena sidan locket och sen när de kläcker så sätter man en lampa i andra änden så simmar nauplierna dit och skalen blir kvar på andra sidan.
Kläcker man i i petflaska så separeras nauplier och skal när man stänger av pumpen.











Annons