Artemiakläckning

#1 - 20 april 2010 19:53
Hej, idag gjorde jag mitt första försök till att kläcka egen artemia. Följde artikeln här på zoopet. eftersom det här är min första gång så har jag ingen aning om hur det ska se ut. har gått ca. 3 tim sen jag la i äggen i vattnet, nästan alla ägg flyter och ytterst få ligger på botten. Ska det se ut så här? ska dom flyta lr ligga på botten? om inte var kan felet ligga?
#2 - 20 april 2010 20:09
Låter som allt funkar som det ska än så länge. Det du beskriver är iaf fullt normalt ;)
#3 - 20 april 2010 20:11
Nina82 skrev:
Låter som allt funkar som det ska än så länge. Det du beskriver är iaf fullt normalt ;)


vad bra :) var lite orolig att det var något var på tok, men vrf ligger vissa på botten och andra inte?
#4 - 20 april 2010 20:13
Hmm... Vet faktiskt inte men vissa lyckas väl bryta ytspänningen när de landar i vattnet medan vissa förblir flytande eller nåt [:o]
#5 - 20 april 2010 20:15
ok, tack för de snabba svaren :)
#6 - 20 april 2010 20:48
Om du har hygglig temp som kommer du inom 12 timmar se att de skiftar färg mot koppar. Det gör de då de kläckts och du kan sedan lätt se de små liven simma omkring om du lyser från sidan.
#7 - 24 april 2010 07:25
jag har prövat den artemia som redan är kläckt och torkad funkar hur bra som helst till min malawiodling jag kläckte själv innan men det blev för mycket jobb.. 4-500 yngel som ska ha artemia 3-4 ggr om dagen då går det åt en del =))
#8 - 24 april 2010 09:02
hur mycket artemia ägg ska man ta om man inte vill ha så jätte mycket? hur förvarar man det? Och hur länge kan man förvara dem?
#9 - 24 april 2010 09:35
hur mycket artemia ägg ska man ta om man inte vill ha så jätte mycket? hur förvarar man det? Och hur länge kan man förvara dem?


*Ett toppat kryddmått använder vi och det blir ganska lagom.
*Artemiaägg förvaras torrt och svalt. Vissa förvarar i frysen tror jag men det har aldrig vi gjort.
*Finns ett bästföre på förpackningen, eller?
#10 - 24 april 2010 10:09
ska testa köpa nästa gång jag är till djuraffären =)
#11 - 24 april 2010 10:28
när jag kläckte själv tog jag som Nina82 ca ett kryddmått till en och en halv liter vatten..
#12 - 24 april 2010 11:10
1 L vatten och matsked salt blanda häll i glassbunke sedan i med ett kryddmått artemia ägg. Hela tar 3minuter. Detta tar en dag att kläcka och räcker till en dag. Därmed har jag två burkar. Sedan har jag en del trix för att få rätt temp samt mycket belysning. Står vid fönster på en skokartong inne i kartongen har jag transformator till 12V halogenbordslampa som lyser på de okläckta äggen.
Bilagor:
#13 - 24 april 2010 11:19
Det där med tempen är just nu vårt stora bekymmer..
Innan hade vi glassburken stående i ett glasskåp i bokhyllan och fick på så vis en precis lagom temperatur därinne med belysningen som redan fanns i hyllan.
Men nu har vi kasserat bokhyllan och har de bara ståendes i fönstret i ett tomt litet akvarium med frigolit i botten och en spotlight att värma äggen med men får inte samma resultat tyvärr.. Kan ju vara att äggen inte håller samma kvalite längre oxå..
Nåja.. En sak har man fått lära sig med denna hobbyn och det är att man hela tiden får prova sig fram och komma fram till lösningar som passar sig själv och sina fiskar :p
Det som passar mig är inte säkert passar andra.. Så prova er fram till vad som funkar ;)
#14 - 24 april 2010 11:23
låter ungefär som den anläggningen jag hade, 4 st 50cm höga och 15cm breda glas kuber och luftgenomströmning för att få god cirkulation, funkade hur bra som helst..
annars vet jag dom som använder peet flaskor som behållare..
#15 - 24 april 2010 11:28
jag kör med petflaska , 1L vatten . 1 dryg matsked salt. ett kryddmått artemia som jag förvara i kylen.o en luftpump som drar runt allt. en glödlampa som lyser på. funkar perfa.
#16 - 24 april 2010 17:51
Jag knycker lite plats i tråden. Jag har läst och fått så många bud. Hur mycket salt ska man ha i vattnet när man använder glassbyttemetoden?
I det senaste försöket har jag haft en tsk/dl,är det fel?
#17 - 24 april 2010 18:00
En toppad matsked per liter vatten. En sådan sked du äter tex soppa med ;)
#18 - 24 april 2010 18:20
OK då ska jag prova med det.
#19 - 25 april 2010 18:46
Tänkte fixa lite artemia idag och tog fram behållaren med ägg ifrån kylen och fixade iordning allt. När jag slängde i äggen möttes jag av en unkel lukt, lite likt hundskit, och slängde allt. Dock så hade ett par andra behållare i frysen men samma sak gällde med den ena jag tog ut därifrån (om det nu inte är kläckningsburken som luktar).

Jag antar att det bara är att slänga skiten (ett antal provrörsbehållare) då två av åtta rör stank vid kontakt med vatten?
#20 - 26 april 2010 09:39
Alla mina artemiaägg har luktat lite skunk, och de har kläckts helt ok.
#21 - 26 april 2010 14:57
Jens A. skrev:
Alla mina artemiaägg har luktat lite skunk, och de har kläckts helt ok.


Okej, då vågar jag odla upp åt fiskarna. Jag blev lite fundersam då mina första två omgångar inte luktade alls såvitt jag vet.
Bilagor:
#22 - 7 maj 2010 18:12
Jag har kläckt några omgångar med Artemia nu med rätt salt mängd. Jag har även kläckt dem i vatten som är renat med ett så kallat E-springfilter som man renar dricksvattnet med.Det har uv-ljus som dödar 99,9% av bakterierna och kolfilter som tar bort över 140 potentielt förorenade ämnen. Jag märker att det kläcks mer Artemia än med vanligt kranvatten.
#23 - 9 maj 2010 08:27
Hej vad kostar artemia äggen att köpa och är det bara för yngel eller kan man ge det till vuxna fiskar också som lördags godis?











Annons