Jästen behöver socker och protein för att överleva en längre tid. Med proteinet blir det dessutom en mer långdragen jäsning istf en kort men intensiv jäsning (Teorin: När jästen svälter ihjäl, figörs alla ensymer som jäser sockret samtidigt). Torrmjölk fungerar, men kan lukta lite konstigt. Proteinpulver från hälsokost eller kroppsbyggarbutiker fungerar. Ta gammalt billigt bara. Fråga och förklara vad det skall vara till så brukar de leta from något som stått för länge.
Vattnet skall vara fingerljummet, som det står i bakningsrecepten. Torrjäst kan vara lite varmare, för att de skall ta åt sig vatten snabbare. Men för varmt vatten dödar jästen, och för kallt får man inte igång jäsningen som man skall.
Sedan är det bra att ha två jäsnignsbehållare samtidigt. Då kan man få en jämnare tillförsel av CO2. Exempelvis nystart av jäsningen varannan vecka i var och en av behållarna, men att man startar om jäsningen varannan burk en gång i veckan (dvs burk 1, sedan burk 2 en vecka senare, sedan startas burk 1 om, veckan därpå bukr 2 etc).
Med protein i burken, så kan man starta om med bottensattsen utan ny jäst om man inte väntar för länge (så att spriten dödar jästen). Bara i med nytt socker, protein och vatten. Bottensatsen är full av jäst :)