En liten Bakteriefråga

#1 - 26 februari 2010 08:55
Har en liten fråga angående nitrifikationsbakterierna,hur långt ner i graderna klarar dem innan dem dör eller annan formulering, till dem inte gör nån nytta i ett filter tex som står utomhus under vintern som är endast lätt isolerad kan bli lätt isbildning i den men flödet är konstant igenom det,eller i en icke uppvärmd damm tex.

Någon som kan svara på detta skulle jag vara tacksam för:)
#2 - 26 februari 2010 08:59
vad jag vet så sover bakterier om de fryses, måste torka eller kokas för att dö.
Men jag är absolut ingen expert. (däremot har jag jobbat på krogen och islådan är det mest bakteriefulla stället där...)
#3 - 26 februari 2010 09:07
Har en liten fråga angående nitrifikationsbakterierna,hur långt ner i graderna klarar dem innan dem dör eller annan formulering, till dem inte gör nån nytta i ett filter tex som står utomhus under vintern som är endast lätt isolerad kan bli lätt isbildning i den men flödet är konstant igenom det,eller i en icke uppvärmd damm tex.



Någon som kan svara på detta skulle jag vara tacksam för:)


Intressant fråga! Den vanligaste dödsorsaken som diskuteras brukar ju annars vara kvävning vid längre filterstopp men med konstant, om än kallt, flöde.

Hittade denna länk som ger svar.

Under fyra grader funkar det alltså inget bra och vid noll dör de.
#4 - 26 februari 2010 09:08
Men om det inte är isbildning på filterna eller på Bio-Bollarna då det är konstant flöde igenom detta så det kan inte frysa,gör dem nån nytta då?
#5 - 26 februari 2010 09:12
Men om det inte är isbildning på filterna eller på Bio-Bollarna då det är konstant flöde igenom detta så det kan inte frysa,gör dem nån nytta då?


Enligt den länkade sidan upphör de med sin aktivitet vid 4°C så det låter inte som om de gör någon nytta. Den länkade sidan uppger också att man därför behöver hålla ordentlig koll på nitrithalten i kalla dammar och akvarier.
#6 - 26 februari 2010 09:14
hawkse skrev:
Intressant fråga! Den vanligaste dödsorsaken som diskuteras brukar ju annars vara kvävning vid längre filterstopp men med konstant, om än kallt, flöde.



Hittade denna länk som ger svar.



Under fyra grader funkar det alltså inget bra och vid noll dör de.
Men då går det imot allt som heter hålla fiskar i en damm på vintern,fast man inte tillför mat så nån spillning i den grad som hade gjort så att vissa värden inte hade stiget,så måste det ändå finnas nåt som bryter ner NO2 etc etc eller jag har helt fel för mig
Tack för länken och svaret annars:)
#7 - 26 februari 2010 09:38
Men då går det imot allt som heter hålla fiskar i en damm på vintern,fast man inte tillför mat så nån spillning i den grad som hade gjort så att vissa värden inte hade stiget,så måste det ändå finnas nåt som bryter ner NO2 etc etc eller jag har helt fel för mig

Tack för länken och svaret annars:)


Jag har ingen tidigare kunskap i ämnet men vad jag kan utläsa ur den länkade sidan är att bakterierna som bryter ned nitriten till nitrat är känsligare för låga temperaturer än de som bryter ned ammonium till nitrit.

Dvs, nedbrytningen av nitrit stannar innan produktionen av densamma.

Lösningen kanske är att hålla dammen under 4C men över noll så att det som tillförs inte bearbetas överhuvudtaget av bakterierna. Jag antar att man då får en rejäl explosion när temperaturen stiger igen men det hör väl till dammhållningens utmaningar :)
#8 - 26 februari 2010 11:33
Det är märkligt då dem som sysslar med Koi i stor Grad,uppmanar dammägare att ha igång sina filtersystem inne som ute för att hålla igång Bakterierna tills vår/sommar säsongen börjar på allvar.Och den linjen har jag kört med i år utomhus i tron att nitrifikationsbakterierna ska lättare komma igång i filtert när jag börjar mata.Och sen när man läser länken på det lilla Engelskan man kan så står där beskrivet som hawkse säger..
#9 - 26 februari 2010 11:46
Det är märkligt då dem som sysslar med Koi i stor Grad,uppmanar dammägare att ha igång sina filtersystem inne som ute för att hålla igång Bakterierna tills vår/sommar säsongen börjar på allvar.Och den linjen har jag kört med i år utomhus i tron att nitrifikationsbakterierna ska lättare komma igång i filtert när jag börjar mata.Och sen när man läser länken på det lilla Engelskan man kan så står där beskrivet som hawkse säger..


Vete katten om länken säger så mycket om just bakteriernas bearbetningsförmåga i olika temperaturer men snarare att deras förökningsförmåga avstannar vid lägre temperaturer. Möjligen fortsätter de befintliga bakterierna alltså att bearbeta avfallet ända ned till nollpunkten men hur länge lever de? Kan ju knappast vara livstider som mäts i mer än några dagar?
#10 - 26 februari 2010 15:08
Nån mer som vågar på sig ett svar
#11 - 26 februari 2010 16:59
Eftersom vatten är som tyngst vid 4 grader så är det bottentemperaturen. Om nitrifikationsbakterierna ska dö i så måste alltså dammen bottenfrysa,vilket gör problemet till etthelt annat. Eller så måste filtret helt isa igen, vilket ett konstant flöde som bekant ofta hindrar. Frågan är också om inte fiskarnas matsmältning går ner på sparlåga vid högre temperaturer än bakterierna. Då borde ju bakterierna fortsätta att bryta ner den avföring som finns, efter att fiskarna inte längre producerar mer. Dessutom finns ju bakterierna kvar och kan sätta igång sin trista(!) könlösa förökning innan/samtidigt som fiskarna vaknar och slänger täcket åt sidan.
Bevisligen fungerar ju denna modell i naturliga sjöar och vattendrag.
#12 - 26 februari 2010 20:13
Mumin skrev:
Eftersom vatten är som tyngst vid 4 grader så är det bottentemperaturen. Om nitrifikationsbakterierna ska dö i så måste alltså dammen bottenfrysa,vilket gör problemet till etthelt annat. ... Bevisligen fungerar ju denna modell i naturliga sjöar och vattendrag.


Ungefär så måste det ju vara men eftersom de slutar föröka sig vid 4°C så undrar man ju hur länge enskilda bakterier lever. Små encelliga organismer lär väl inte leva många dagar i sträck?
#13 - 26 februari 2010 20:16
Mumin skrev:
Eftersom vatten är som tyngst vid 4 grader så är det bottentemperaturen. Om nitrifikationsbakterierna ska dö i så måste alltså dammen bottenfrysa,vilket gör problemet till etthelt annat. Eller så måste filtret helt isa igen, vilket ett konstant flöde som bekant ofta hindrar. Frågan är också om inte fiskarnas matsmältning går ner på sparlåga vid högre temperaturer än bakterierna. Då borde ju bakterierna fortsätta att bryta ner den avföring som finns, efter att fiskarna inte längre producerar mer. Dessutom finns ju bakterierna kvar och kan sätta igång sin trista(!) könlösa förökning innan/samtidigt som fiskarna vaknar och slänger täcket åt sidan.

Bevisligen fungerar ju denna modell i naturliga sjöar och vattendrag.
Mycket intressant svar:)
#14 - 26 februari 2010 21:38
hawkse skrev:
Ungefär så måste det ju vara men eftersom de slutar föröka sig vid 4°C så undrar man ju hur länge enskilda bakterier lever. Små encelliga organismer lär väl inte leva många dagar i sträck?

Jodå ,det kan de, och särskilt om det är kallt. Man har ju hittat virus från spanska sjukan i nedfrysna lik i Alaska/Grönland.
Nu är det ju skillnad på virus och bakterier, men nitrifikationsbakterierna i exemplet bildar vilosporer om temperaturen sjunker under den nivå där de har ämnesomsättning.
Bakterier är ju som bekant en mycket gammal livsform och de finns ju överallt, alltså har de bra strategier för att överleva.
#15 - 26 februari 2010 21:40
Är det nån annat som har en Teori så är det bara att skriva
#16 - 26 februari 2010 22:57
kom att tänka på teorin kring nukleosida syror och kometer.. Ställ frågan till microbiologen dr.Hovanec eller ännu hellre fastighetsteknikern Lars Forsberg! ;)
#17 - 27 februari 2010 08:04
Gaffel skrev:
kom att tänka på teorin kring nukleosida syror och kometer.. Ställ frågan till microbiologen dr.Hovanec eller ännu hellre fastighetsteknikern Lars Forsberg! ;)
Nu är han inte delaktig så mycket på Forum längre SG eller detta Forumet,sen befinner han sig på varmare breddgrader förtillfälligt:)
#18 - 27 februari 2010 08:59
Nu har jag legat över 4 i dammen under hela Köldknäppen så på botten är det varmare än 4 grader kan man säga svårt att mäta där bara,så då är det en chans att dem har klarat sig och faktiskt gör nytta,jag hämtar vatten ifrån botten som håller över 4 grader som i sin tur åker upp till ett Filter som står på land,som sen i sin tur sprutas över Div Filtermassa 24h om dygnet som sen åker ut i dammen.Där är frågan hur mycket värmespill går där ut eftersom inte vattnet lagras i filtret utan går ut i en konstant ström igenom filtret och då i sin tur teroetiskt värmer upp filtret dygnet runt..

Vad tror ni om detta gör detta nån skillnad angående Bakterierna fortlevnad?
#19 - 27 februari 2010 21:55
är filterlåddan nergrävd och isolerad eller kan du slänga in en termometer?
#20 - 27 februari 2010 22:08
Gaffel skrev:
är filterlåddan nergrävd och isolerad eller kan du slänga in en termometer?
Jag skrev i min text att den stod ovan land och endast lätt isolerad
#21 - 27 februari 2010 22:19
så vad hindrar dig att slänga in en termometer?
#22 - 27 februari 2010 23:02
Gaffel skrev:
så vad hindrar dig att slänga in en termometer?
1..Klockan är tolv på natten
2...lite svårt att mäta tempen i en filter-tunna med ett antal lager med filtermassa då vattnet brukar rinna igenom och inte lägga sig ovan filtermattorna precis där är en anledning;)
3...lite för många pilsner även kanske för dig också:D
#23 - 28 februari 2010 03:44
idel undanflykter, kavla upp ärmarna och långt in med termometern bara! :D











Annons