En liten kemifråga angående KH :) *Avancerat*

#1 - 1 januari 2008 03:34
Using the Molecular weights for your equation...



(84/61) * 21.8 = 30mg/L



84 is the molecular weight of Sodium Bicarbonate ( Baking Soda ), 61 is the molecular weight of the Bicarbonate ion, and 21.8 is the conversion of dKH in ppm of Bicarbonate ions (as in ... 1dKH= 21.8 ppm bicarbonate).



So, to increase the alkalinity by one dKH unit as you are hoping, using sodium bicarbonate, you'd need to add 30mg of Sodium Bicarbonate per liter of water to be treated.



160 gallons = 600 Liters.



600 x 30 = 18000mg of sodium bicarbonate. This is 18 grams of sodium bicarbonate ( 1000mg = 1 gram )



1 Tablespoon = 14.235 grams.



So....



To raise the alkalinity in your tank from 7.2 to 8.0 dKH using sodium bicarbonate, you would need to add 1.3 Tablespoons of Sodium Bicarbonate.



stämmer verkligen detta ? med detta omräknat får jag ut att om jag vill höjja mitt kh med 2 på 500 liter ska jag öka med 2.14 teskedar och det vettefaan om det skulle öka så mycket. vore intressant för jag funderar på att göra en applikation för detta och annat! (svensk såklart) ;)
#2 - 1 januari 2008 09:40
2-3 gram höjer KH med 1.
#3 - 1 januari 2008 10:38
Kramfors skrev:
2-3 gram höjer KH med 1.


jo men 2-3 är ju rätt stor skillnad :) vore intressant om hans uträkning stämmer.

30mg per liter kanske är ett bra mått.
#4 - 1 januari 2008 10:58
100 ml väger ca 125 gram. 100 gram = ca 80 ml
#5 - 1 januari 2008 12:17
hur mätte du det? tog du 100ml och vägde det ? det blir inte rätt för det är tillsatser också som väger eller? :).
#6 - 1 januari 2008 13:58
Problemet ligger i vikten på en tesked bikarbonat. Jag tror inte på att en tesked bikarbonat väger 14 gram, med tanke på att en rågad matsked bordssalt väger 19-20 gram (det har jag testat).

Kramfors har att en milliliter väger 1.25 gram; en struken tesked innehåller 5 milliliter, dvs 6.25 gram. En rågad tesked innehåller förstås mer, men mer än dubbelt?

Nån som har en labb-våg och kan väga ett gäng olika teskedar rågade med bikarbonat?
#7 - 1 januari 2008 14:48
När man bakar och det står tsk. i receptet menas det 5 ml.
#8 - 1 januari 2008 15:12
Tesked (teaspoon) motsvarar 5ml
Matsked (tablespoon) motsvarar 15ml

vikten borde ligga nära antalet ml,
#9 - 1 januari 2008 18:49
Hagi skrev:
Tesked (teaspoon) motsvarar 5ml

Matsked (tablespoon) motsvarar 15ml



vikten borde ligga nära antalet ml,


ja men eftersom ämnet som vattnet reagerar på väger mindre än pulvret i sig (jag menar det är ju uppbundet i nånting som också väger) så kan man inte räkna riktigt så eller?

Jag har iallfall skapat ett program som funkar men min matte är inte direkt optimal :)

Skulle vara intressant med lite realworld exempel också och se om min uträkning håller..
#10 - 1 januari 2008 20:26
Varför skulle vikten på bikarbonat-pulver ligga nära vikten på vatten?
Det gör de med stor sannolikhet inte.
#11 - 1 januari 2008 21:51
Då tycker jag att du skall kontrollera och återkomma med svaret sedan ;) Lätt att kontrollera med en vanlig påse som brukar innehålla ex. 40gram bikarbonat. Häll upp i mått och kolla hur många ml det blir! Hade ingen hel påse själv hemma så jag kan tyvärr inte medverka (idag) till undersökningen!

God fortsättning på er!
#12 - 2 januari 2008 00:28
jag tycker ni båda ska läsa mitt första inlägg noga innan ni förvillar bort er helt!
Jag pratar inte om vikten på pulvret utan vikten på bikarbonaterna i sig om man nu kan säga så :)

84/61) * 21.8 = 30mg/L


84 is the molecular weight of Sodium Bicarbonate ( Baking Soda ), 61 is the molecular weight of the Bicarbonate ion, and 21.8 is the conversion of dKH in ppm of Bicarbonate ions (as in ... 1dKH= 21.8 ppm bicarbonate).



Det va därför jag undrade om hans uträkning stämde!
#13 - 2 januari 2008 01:53
Det verkar stämma.

(tar detta i 1000L och g nu bara för att förenkla för mig själv)
1 mol bikarbonat = 84g
1 mol bikarbonatjoner = 61g

84/61 = 1,377
Vi behöver alltså 1,377g bikarbonat för att få med 1g bikarbonatjoner
1g i 1000L vatten = 1ppm
1,377 * 21,8 = 30,01g

30,01g/1000L = 30,01mg/L

För att höja kh med 2 i 500L blir det:

84/61 * 21,8 = 30
30 * 2 * 500 = 30000mg = 30g
30g/14.235 = 2,1 Matskedar (tablespoon = matsked) eller 31,5ml
#14 - 2 januari 2008 02:26
Uträkningen fram till teskeden stämmer. Det är när teskeden kommer in i handlingen det skiter sig. En matsked bikarbonat väger helt garanterat inga 30 gram. Det är alltså konverteringen från vikt till volym som är fel.
#15 - 2 januari 2008 02:39
Men det finns ju inga teskedar alls i beräkningen?
Att en matsked ska väga 30g har väl inte sagts?
14,235g om vi ska lita på citatet
#16 - 2 januari 2008 05:09
"30g/14.235 = 2,1 Matskedar (tablespoon = matsked) eller 31,5ml"

Men VÄGER du upp bikarbonaten istället för att måtta med skedar blir det rätt. Det är konverteringen till volym som haltar.
#17 - 2 januari 2008 05:39
Stämmer ganska exakt det eftersom en matsked bikarbonat(Bakpulver) har en cirka vikt av 15 gram enligt dom 3 bak/kokböker i min ägo som jag nyss har konsulterat, dock bör man betänka att all convertering från vikt till volym tenderar att bli felaktig om en hög nogranhet fodras eftersom den ovane kanske skopar upp en hårt packad matsked á 23 gram..

Tro inte, väg!
#18 - 2 januari 2008 08:04
Bakpulver är utblandad bikarbonat.
#19 - 2 januari 2008 09:17
Gaffel skrev:
Tro inte, väg!

Det är nog det bästa.
Å andra sidan är det inte kritiskt att mängden bikarbonat blir exakt, utan kan diffa flera hundra procent från det önskade värdet utan att man riskerar nånting, så det är förmodligen exakt nog att ta en rövare med matsked i alla fall. Det var mest hela proceduren att räkna mycket exakt, på hundradels grammet, ända fram till sista steget där man tar en vild (och för mig uppenbart grovt felaktig) gissning om bakpulvers densitet och klumpning, som störde mig - det har ingen betydelse för fisk eller växters välbefinnande.
#20 - 2 januari 2008 09:26
Ett fel som nästan alltid sker i konvertering mellan vikt och volym är just det att du har inte 100% av det ämne du ska konvertera utan en hel del luft och andelen luft beror på konsistens och packning av amnet du konverterar (stora / små korn, löst / packat).

Jag har vägt SantaMarias bikarbonat och detta är resultatet 16.85g / 15ml, detta är bara upphällt inte packat och väl avstruket i två olika matskedsmått.
#21 - 2 januari 2008 09:30
Öronräv skrev:
Det verkar stämma.



(tar detta i 1000L och g nu bara för att förenkla för mig själv)

1 mol bikarbonat = 84g

1 mol bikarbonatjoner = 61g



84/61 = 1,377

Vi behöver alltså 1,377g bikarbonat för att få med 1g bikarbonatjoner

1g i 1000L vatten = 1ppm

1,377 * 21,8 = 30,01g



30,01g/1000L = 30,01mg/L



För att höja kh med 2 i 500L blir det:



84/61 * 21,8 = 30

30 * 2 * 500 = 30000mg = 30g

30g/14.235 = 2,1 Matskedar (tablespoon = matsked) eller 31,5ml


Mm och det roliga är att detta är Mycket mindre än vad alla guider på nätet säger, "Take a few teaspoons and see what happens" heh :)

Sen angående volymen, brukar inte bakmått (struket) vara ganska samma över lag ?
#22 - 2 januari 2008 13:16
Blanda heller inte i hop engelskans baking-soda och bakpulver.
Baking-soda, i det här fallet iaf, avser Natriumbikarbonat = Bikarbonat = Natriumvätekarbonat = NaHCO3
#23 - 2 januari 2008 15:08
Zanders skrev:
Mm och det roliga är att detta är Mycket mindre än vad alla guider på nätet säger, "Take a few teaspoons and see what happens" heh :)



Sen angående volymen, brukar inte bakmått (struket) vara ganska samma över lag ?


mjae, "a few teaspoons" är mindre än 2,1 tablespoons (dock beroende på hur man tolkar "few")

teaspoon = 5ml
tablespoon = 15ml
#24 - 2 januari 2008 15:13
Azur skrev:
"30g/14.235 = 2,1 Matskedar (tablespoon = matsked) eller 31,5ml"



Men VÄGER du upp bikarbonaten istället för att måtta med skedar blir det rätt. Det är konverteringen till volym som haltar.


Konverteringen till volym är inte lika exakt, nej, men som du sa så är det inte Så noga, och alla har inte en hushållsvåg så folk kan ju ha nytta av att veta volymen också
#25 - 2 januari 2008 15:25
Ett litet test: 40 gram bikarbonat gav mig (avrundat) 37ml

Så att köra omvandlingen från vikt till volym rakt av som jag brukar göra fungerar ju rent praktiskt och det skall ju till stora mängder bikarbonat för att differansen skall få någon praktisk betydelse, dessutom finns ingen anledning med "millimiterprecision" vid det praktiska användandet!
#26 - 2 januari 2008 22:48
Hagi skrev:
Ett litet test: 40 gram bikarbonat gav mig (avrundat) 37ml



Så att köra omvandlingen från vikt till volym rakt av som jag brukar göra fungerar ju rent praktiskt och det skall ju till stora mängder bikarbonat för att differansen skall få någon praktisk betydelse, dessutom finns ingen anledning med "millimiterprecision" vid det praktiska användandet!


Ok.. Intressant.











Annons