Foder?

#1 - 2 februari 2010 19:31
Hej.

Har ett litet problem med mina hongisar. Köper dom i affären riktigt snyggt röda, men efter ett tag blir dom bara mer och mer gula:(

Ska börja göra räkmix, men jag tycker det är lite jobbigt då karen är ganska många och fiskarna är hungriga, så jag vill jag ha ett köpfoder som jag kan mata med emellan räkmixen.

Har läst även att räkskalen tar fram fiskarnas röda färg, men får ändå gula hongisar av räkmixen. Kan tilllägga att gula hongisar är fina, men har många för många...

Vad matar ni med?
#2 - 2 februari 2010 21:59
pontulf skrev:
Hej.



Har ett litet problem med mina hongisar. Köper dom i affären riktigt snyggt röda, men efter ett tag blir dom bara mer och mer gula:(



Ska börja göra räkmix, men jag tycker det är lite jobbigt då karen är ganska många och fiskarna är hungriga, så jag vill jag ha ett köpfoder som jag kan mata med emellan räkmixen.



Har läst även att räkskalen tar fram fiskarnas röda färg, men får ändå gula hongisar av räkmixen. Kan tilllägga att gula hongisar är fina, men har många för många...



Vad matar ni med?


du bor inte nära havet och kan fånga mysis?

jag fångar mysis i havet till mina malawis å de tuggar dom mer än gärna i sig. och billigt också, ut å köra några mil med bilen å fånga 2-3kg frysfoder. de är ju om man tar djurbutikernas priser på 20-30kr/hektot ett par hundra.. å så mycke kostar inte 2 mil med bilen.
#3 - 3 februari 2010 17:12
Ne tyvärr, men hur gör du för att fånga det?
#4 - 3 februari 2010 18:46
Det finns en hel del foder i handeln med tex. tillsatt astaxantin och andra pigment som gör fiskarna röda och fina. Förklara för dem i butiken så får du nog det du söker (sen brukar man ju få vänja in sina fiskar sakta men säkert vid ett bytt foder, men mbunas brukar inte vara särskilt petiga med maten eller känsliga för foderbyte så det skall nog gå bra).
#5 - 3 februari 2010 23:18
pontulf skrev:
Ne tyvärr, men hur gör du för att fånga det?



jag är ute med en vanlig finmaskig hov på ca 2-2.5meter lång å går å hovar dom... dom simmar ofta i stora stim, kan vara 10tals meter långa "strängar" i vattnet som man bara går o hovar sen rensar man dom när man är hemma å försöker få bort så mycke vatten man kan å lägger dom i plastpåsar i frysen... sen är de bara till att ta ut kakan när den fryst å bryta bort en bit på 5-60gram å sen slänga i till firrarna.

mysis aka pungräka blir väl ca 35mm lång som max å malawiciklider har inga problem å tugga dom.. sen kör man dom lite i mixern så funkar de som yngelfoder också...

är maten nästan gratis är de ju bara å mata på 3-4 gånger per dag så växer dom fin fint..
#6 - 4 februari 2010 09:41
mysis

KoiKe skrev:
jag är ute med en vanlig finmaskig hov på ca 2-2.5meter lång å går å hovar dom... dom simmar ofta i stora stim, kan vara 10tals meter långa "strängar" i vattnet som man bara går o hovar sen rensar man dom när man är hemma å försöker få bort så mycke vatten man kan å lägger dom i plastpåsar i frysen... sen är de bara till att ta ut kakan när den fryst å bryta bort en bit på 5-60gram å sen slänga i till firrarna.



mysis aka pungräka blir väl ca 35mm lång som max å malawiciklider har inga problem å tugga dom.. sen kör man dom lite i mixern så funkar de som yngelfoder också...



är maten nästan gratis är de ju bara å mata på 3-4 gånger per dag så växer dom fin fint..

Du har 100% rätt. Mysis är ett kanonfoder. Jag bor i Lund, och tyvärr har jag aldrig hittat Mysis här på Skånes västkust; så vad säges om att invitera på en mysis tur?
Bilagor:
#7 - 5 februari 2010 07:05
lilleulv skrev:
Du har 100% rätt. Mysis är ett kanonfoder. Jag bor i Lund, och tyvärr har jag aldrig hittat Mysis här på Skånes västkust; så vad säges om att invitera på en mysis tur?


på skånesvästkust e frågan om salthalten är för hög i förhållande till vad mysis gillar, de är nog rätt svårt å hitta lugnare vatten så man ser dom också?

här uppe runt karlskrona finns de typ hundratals öar som ger skydd mot yttre havet. de brukar inte vara några större problem å fånga...
Ja när de blir varmare ute så kan ni la komma upp :P
jag tänkte jag skulle försökt ge mig ut snart men de verkar bli sämre med de.. första mysisen fångade jag i 12 februari förra året om jag inte missminner mig.. nu är isen på havet så att man kan gå ett par km ut på den.
#8 - 5 februari 2010 13:54
mysis

KoiKe skrev:
på skånesvästkust e frågan om salthalten är för hög i förhållande till vad mysis gillar, de är nog rätt svårt å hitta lugnare vatten så man ser dom också?



här uppe runt karlskrona finns de typ hundratals öar som ger skydd mot yttre havet. de brukar inte vara några större problem å fånga...

Ja när de blir varmare ute så kan ni la komma upp :P

jag tänkte jag skulle försökt ge mig ut snart men de verkar bli sämre med de.. första mysisen fångade jag i 12 februari förra året om jag inte missminner mig.. nu är isen på havet så att man kan gå ett par km ut på den.


Der finns lugne vikar där det teoretisk borde finns Mysis, men inte...
Skicka tid och ställe, når det blir lite värmare, så skall jag vara där
#9 - 6 februari 2010 15:52
lilleulv skrev:
Der finns lugne vikar där det teoretisk borde finns Mysis, men inte...

Skicka tid och ställe, når det blir lite värmare, så skall jag vara där



i lugnt vatten så är dom lätta att se , men dom är som varmvattnet... dom är i vikarna där de blåser in...blåser de mycke så ser man inte dom men dom finns där.

Ja vi får se hur många månader de tar innan mysisen är synlig
#10 - 7 februari 2010 21:29
Åker du helt på chans med håv bakom båten? fattar inte riktigt?
Isf måste det var sjuhelvetes mycket maneter i håven:P
#11 - 7 februari 2010 22:48
pontulf skrev:
Åker du helt på chans med håv bakom båten? fattar inte riktigt?

Isf måste det var sjuhelvetes mycket maneter i håven:P


hehe nä jag går på bryggor å längs stränder å hovar dom.
dom finns på allt från 1dm djup till 2 meters djup.

de lättaste är å gå där vattnet e grunt å helt vindstilla så ser man räkerna lätt.

vi ska se om jag kan lägga upp nån bild på hur mysis stimmen ser ut.
#12 - 8 februari 2010 15:23
Låter väldigt bra! Fast då får man vänta tills sommaren eller?
#13 - 8 februari 2010 17:21
Jag tror hösten/våren är bäst då vattnet är kallt och syrerikt. När man tar upp dem ska man lägga dem i hink, torra, och frysa in så snart som möjligt. Om man försöker sig på att ha dem levande så går det åt enorma mängder vatten för att syret ska räcka.

tror jag...
#14 - 8 februari 2010 22:00
http://www1.garaget.org/gallery/archive/40446/large/614090_9qfz4h.jpg

bilder på hur stimmen ser ut.

http://www.garaget.org/mypage/gallery.php?user=Xuri&cat=80347&image=614093

Hur räkan i sig ser ut.

http://www.garaget.org/mypage/gallery.php?user=Xuri&cat=80347&image=614091

här försöker jag få ut så möe vatten som möjligt samt rensa ur eventuella tång å vassrester. 1.2 kg mysis i hoven.

http://www.garaget.org/mypage/gallery.php?user=Xuri&cat=80347&image=614091

rensar.


http://www.garaget.org/mypage/gallery.php?user=Xuri&cat=80347&image=614093

förpackat å klart att stoppa in i frysen.


precis som DRE säger så dör dom himla lätt å de går åt ofantliga mängder syre till dom små rackarna...om du har 20 liter vatten å 0.5 kg mysis så är dom typ döda på en kvart eller nått max i hinken å dom härsknar fort. så de gäller att planera å ha grejerna för rensning osv ståendes hemma.

som sagt förra året var jag ute 12:e februari å hovade mysis.
de var ju ingen fröjd å stoppa händerna på hoven för å tömma den i hinken.. kallt som sören.
#15 - 11 februari 2010 17:38
Häftigt! campar ju alltid på kusten så får titta efter dom då:) Känns som jag sett ett sånt stim:)
#16 - 16 februari 2010 10:36
Hur fryser du in dom?
Packeterar du dom i små portionspåsar eller fryser du in dom som med räkmix så man bryter utav en bit och släpper i bara?
#17 - 16 februari 2010 16:16
bjornsson skrev:
Hur fryser du in dom?

Packeterar du dom i små portionspåsar eller fryser du in dom som med räkmix så man bryter utav en bit och släpper i bara?


tror de är med på nån av bilderna

en stor återförslutningsbar påse, zip påse

har stora påsar som e fyrkantiga som är typ 200*200mm
plattar ut mysisen så den är typ 5mm tjock å lägge in den i frysen

bara å bryta av en bit som ett kreditkort å hysta i om fiskarna e hungriga.
#18 - 16 februari 2010 17:28
KoiKe skrev:
tror de är med på nån av bilderna



en stor återförslutningsbar påse, zip påse



har stora påsar som e fyrkantiga som är typ 200*200mm

plattar ut mysisen så den är typ 5mm tjock å lägge in den i frysen



bara å bryta av en bit som ett kreditkort å hysta i om fiskarna e hungriga.


ja jag såg ju det nu att det var med på en bild.
Hur många fiskar har du när du ger så stor bit? Jag har ju bara 12 st malawisar nu.
#19 - 16 februari 2010 21:34
bjornsson skrev:
ja jag såg ju det nu att det var med på en bild.

Hur många fiskar har du när du ger så stor bit? Jag har ju bara 12 st malawisar nu.


25-30 st malawi har jag nog i de karet å dom största är på strax över 20cm, dom flesta mellan 12-15cm skulle jag tro.











Annons