För varmt för Körsbärsräkor?

#1 - 25 september 2011 12:14
Hej, jag har hållit mina körsbär i 25 grader och de har stormtrivts. Alla har väldigt vacker röd färg och spridit sig bra. Men nu har jag höjt till 27 grader eftersom jag har skaffat fjärilar. Blir det för varmt för räkorna ? Känner mig lite tveksam. Jag hittade en död räka idag, men det också bero på att fjärilarna har varit på och jagat räkorna en del. De andra ser ut och må bra.
#2 - 25 september 2011 12:23
Jag hade runt 28 grader i mitt växtkar med diskus som jag släppte i körsbärsräkor som foder, men dessa överlevde och blev bara fler och fler...det funkade hemma hos mig, men om det gör detsamma hos dig får nog tiden visa...;)
#3 - 25 september 2011 12:26
Vore synd om de dog. Har körbär i 30 liters också som går i kallare vatten ( det var därifrån jag ursprungligen tog mina räkor till 100 litraren), men de är inte alls lika fina. Dessa är verkligen helt röda.
#4 - 25 september 2011 12:41
Det var likadant hos mig, de som gick i det varmare karet blev jättaröda medans de siom gick kvar i räkkaret inte var lika bra färgade. Kanske värmen som har så stor betydelse?
#5 - 25 september 2011 12:47
Spännande! :P
Värmen får räkorna att växa snabbare, så det måste ju ligga någonting i det.
Men jag tror inte att jag behöver oroa mig för räkorna om du lyckades driva dem i 28 gradigt vatten. Har också upptäckts att räkorna inte är lika känsliga som många säger. Jag har en del drös som verkar leva hela sitt liv inne i mina filter.
#6 - 25 september 2011 12:49
Där fins det mycket bakterier de kan käka, så det är jag inte alls förvånad över:).
#7 - 25 september 2011 12:55
Äter de upp nitrifikationsbakterierna ? Isåfall är det inget bra...
#8 - 25 september 2011 13:26
Det behöver du inte oroa dig över, de äter både överblivet foder och annat gott de kan plocka och skulle det slinka ner lite braåhabakterier finns där fler:p.
#9 - 25 september 2011 14:28
ansjo skrev:
Det var likadant hos mig, de som gick i det varmare karet blev jättaröda medans de siom gick kvar i räkkaret inte var lika bra färgade. Kanske värmen som har så stor betydelse?

Det vet väll alla att kokta räkor blir röda... ;)
#10 - 25 september 2011 16:53
stefanr72 skrev:
Det vet väll alla att kokta räkor blir röda... ;)
Ah, det har du ju rätt i:D...
#11 - 25 september 2011 20:16
har körsbär i ett kar med 28 grader, märkte att ett gäng dog när de ömsade skal, men de som överlevde de första dagarna mår fint, tror nog de anpassar sig efter temp, och samma för mig färgen, de lyser rött :D
Kjell Fohrman
Administrator
#12 - 25 september 2011 20:20
stefanr72 skrev:
det vet väll alla att kokta räkor blir röda... ;)

:d
Kjell Fohrman
Administrator
#13 - 25 september 2011 20:23
hult87 skrev:
har körsbär i ett kar med 28 grader, märkte att ett gäng dog när de ömsade skal, men de som överlevde de första dagarna mår fint, tror nog de anpassar sig efter temp, och samma för mig färgen, de lyser rött :D

Nja, ämnesomsättningen ökar också om temperaturen höjs och det är säkert orsaken till att de inte klarade att ömsa skal. Men visst - med det naturliga urvalet så blir ju de som anpassar sig som överlever.

Dock en ökad ämnesomsättning gör ju också att de får ett kortare liv - så optimalt är det knappast
#14 - 28 september 2011 21:00
Har ökad ämnesomsättning ihop med kortare liv? Det har jag svårt att tro, räknovis som jag är...

Ämnesomsättningen på t ex människor skiljer från individ till individ, vissa kan vräka i sig mat och
ändå vara trådsmala, andra tar en kaka för mycket, och vågen visar genast mer.
Skulle de med den högre ämnesomsättningen få ett kortare liv?
#15 - 28 september 2011 21:01
Blanda inte ihop varmblodiga djur med kallblodiga, det är två helt olika saker vill jag lova. ;)
#16 - 28 september 2011 21:04
Det var en snabb replik :)

Hittade temperaturens betydelse här:
http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=v2375kn7&gInitPage=16
#17 - 28 september 2011 21:17
Någon annan brukar alltid vara snabbare på de få grejerna där man verkligen kan svara på. Det är inte lätt att vara besserwissser!
#18 - 29 september 2011 16:49
Nja, ämnesomsättningen ökar också om temperaturen höjs och det är säkert orsaken till att de inte klarade att ömsa skal. Men visst - med det naturliga urvalet så blir ju de som anpassar sig som överlever.



Dock en ökad ämnesomsättning gör ju också att de får ett kortare liv - så optimalt är det knappast


menade inte att det är bra att det är så varmt, kan inte få ner värmen pga värmen i min lägenhet på sommaren, putsad fasad och stora fönster gör att det aldrig är under 30 grader på sommaren.











Annons