Fråga om vilken hårdhet som avses, GH eller KH..?

#1 - 16 januari 2011 09:40
Hej

Nu till en kemifråga från en saltvattenspräglad akvarist, nybörjare på sötvatten.

Kort o gott:när "ni" talar om hårdhet, menar ni generel hardness GH, eller karbonathårdhet KH(nästan samma som totalhårdhet TH)..?

Detta är ju två helt olika begrepp som inte har nåt med varann att göra...bara så ni förstår min fråga en kort förklaring vad jag menar:

1)Totalhårdheten, TH mäter ju vattnets förmåga att motverka en ph sänkning, dvs summan av joner som kan ta upp en eller flera vätejoner. Majoriteten av dessa buffrande, basiska joner utgörs av vätekarbonat o karbonat..summan av vätekarbonat o karbonathalten i ett vatten kallas karbonathårdheten, och eftersom dessa alltså utgör majoriteten av alla buffrande joner är karbonathårdheten i stort sett samma som totalhårdheten. TH ~KH alltså. Märk dock att det vi egentligen mäter fram med tester som det står KH på är alltså totalhårdheten TH.

2) GH, generell hardndess, är ju nåt helt annat som är ointressant inom salt. GH är ju den sammanlagda halten av kalcium och Magnesiumjoner (dessa mäts ju separat inom saltakvaristiken, därför är GH ointressant)..


När man i vardagsmun talar om mjukt o hårt vatten i tex tvättmedelsdoseringssammanhang etc, så är det ju GH man menar (2).....men nu då till frågan:

Vad av dessa två storheters är intressant inom sötvattensakvaristiken?. Är det GH ni menar när ni pratar om hårdhet...och att TH och KH är inte av intresse inom sött?......eller är båda hårdheterna av intresse?.....

Mvh
Jonas Roman
#2 - 16 januari 2011 10:05
Jonasroman skrev:
Hej



Nu till en kemifråga från en saltvattenspräglad akvarist, nybörjare på sötvatten.



Kort o gott:när "ni" talar om hårdhet, menar ni generel hardness GH, eller karbonathårdhet KH(nästan samma som totalhårdhet TH)..?



Detta är ju två helt olika begrepp som inte har nåt med varann att göra...bara så ni förstår min fråga en kort förklaring vad jag menar:



1)Totalhårdheten, TH mäter ju vattnets förmåga att motverka en ph sänkning, dvs summan av joner som kan ta upp en eller flera vätejoner. Majoriteten av dessa buffrande, basiska joner utgörs av vätekarbonat o karbonat..summan av vätekarbonat o karbonathalten i ett vatten kallas karbonathårdheten, och eftersom dessa alltså utgör majoriteten av alla buffrande joner är karbonathårdheten i stort sett samma som totalhårdheten. TH ~KH alltså. Märk dock att det vi egentligen mäter fram med tester som det står KH på är alltså totalhårdheten TH.



2) GH, generell hardndess, är ju nåt helt annat som är ointressant inom salt. GH är ju den sammanlagda halten av kalcium och Magnesiumjoner (dessa mäts ju separat inom saltakvaristiken, därför är GH ointressant)..





När man i vardagsmun talar om mjukt o hårt vatten i tex tvättmedelsdoseringssammanhang etc, så är det ju GH man menar (2).....men nu då till frågan:



Vad av dessa två storheters är intressant inom sötvattensakvaristiken?. Är det GH ni menar när ni pratar om hårdhet...och att TH och KH är inte av intresse inom sött?......eller är båda hårdheterna av intresse?.....



Mvh

Jonas Roman


Hej !
Det finns andra som är tusentals ggr bättre än jag på detta, men jag skulle vilja säga att KH tittar man mycket på för att ha koll på hur känsligt vattnet är för PH svängningar, dvs vad du själv säger, medan GH mera när man har fokus på mängden kalcium, som tex skall vara högre i ett malawikar än ett diskuskar :)

Hoppas det kan vara till lite nytta !

//stefan
#3 - 16 januari 2011 10:54
en tanke Magnesium brist hos däggdjur orsakar stressbeteenden - hur är det med vattenlevande djur? Kan det finnas någon orsak att hålla koll på GH av den anledningen?
Kjell Fohrman
Administrator
#4 - 16 januari 2011 11:01
Jag brukar nästan aldrig hålla koll på GH, men ser alltid till att kolla upp KH och det av den anledningen som stefan anger.
Finns också en Zoopetartikel om detta http://www.zoopet.com/index.php?option=com_kb&task=article&article=72
#5 - 16 januari 2011 11:52
Tack. Då tror jag att jag har det klart för mig. KH är av liknande intresse som inom salt och GH kanske mer i specialfall om man skall hålla fiskar som kräver nåt särskilt beträffande mg o ca nivåer. Tack:)
Kjell Fohrman
Administrator
#6 - 16 januari 2011 12:08
Jonasroman skrev:
.... och GH kanske mer i specialfall om man skall hålla fiskar som kräver nåt särskilt beträffande mg o ca nivåer. Tack:)

Jepp - helt rätt t.ex. vid odling av vissa extrema survattensarter så kläcks inte rommen om GH är för hög











Annons