Koka sand

#1 - 13 augusti 2006 17:10
Hur länge bör man koka sanden till akvariet?
#2 - 13 augusti 2006 17:13
Varför ska du koka sanden?
#3 - 13 augusti 2006 17:16
[quote=eriahl]Varför ska du koka sanden?[/quote]

Jag menar såklart grus...:)
Har hört att det är bäst att koka gruset innan man lägger i det i akvariet för att det ska bli ordentligt rent. Stämmer inte det?

Mvh//Anna
#4 - 13 augusti 2006 17:22
Du kan ju spola ur gruset så slipper filtrena ta hand om det eventuella findammet som kan finnas i gruset.

Koka finns ingen anledning.

Mvh Jari
#5 - 13 augusti 2006 17:23
Precis
#6 - 13 augusti 2006 17:26
Jag har inte köpt gruset i zooaffäer så jag tänkte att jag kanske skulle vara på den säkra sidan. Tänkte ha yngel i det akvariet. Men jag behöver alltså inte koka det då? Det vore ju skönt att slippa! :)
#7 - 13 augusti 2006 17:32
En generell fråga får ett generellt svar ;). Det är svårt för nån att svara på om det är grus från naturen. Kan ändå inte se vad kokning skulle göra för nytta om gruset fått chansen att torka ordentligt. Du får nog avväga själv om du skall använda grus som du inte känner till.


Mvh Jari
#8 - 13 augusti 2006 18:06
Det är dansk sjösten, ganska grov. Är egentligen avsedd för att användas utomhus, men de hade lite över så jag fick det. Har tänkt att som sagt använda det i spottkaret. Finns det någon risk med det?
#9 - 18 augusti 2006 18:13
Jag är visserligen nybörjare på akvarium :) , men att koka sand/grus/stenar vad som hellst e väll de enda sättet o va säker på o inte få in oönskade djur/bakterier i akvariet
#10 - 18 augusti 2006 19:46
[quote=MalawiAnna]Det är dansk sjösten, ganska grov. Är egentligen avsedd för att användas utomhus, men de hade lite över så jag fick det. Har tänkt att som sagt använda det i spottkaret. Finns det någon risk med det?[/quote]risken som kan finnas är att gruset kan innehålla kalk, tungmetaller... att koka gruset är helt onödigt!
#11 - 26 augusti 2006 19:08
Egentligen.....finns det väl ingen anledning att ha grus i ett spottkar (mer än rent estetiska isåfall).
Grus i ett spottkar är nog mer till nackdel än till nytta.
Det är t.ex. lättare att suga upp foderrester från en glasbotten.
#12 - 26 augusti 2006 19:26
[quote=MalawiAnna]Hur länge bör man koka sanden till akvariet?[/quote]Du menar att du vill ha död på bakterierna det är därför du ska koka eller??
#13 - 26 augusti 2006 21:53
Om stenen har varit i ett akvarium kan det vara ide att koka den. Bakterierester och annat organiskt kan resultera i gifter. Stenen behöver då göras ordentligt ren och jag tror inte att en skölning räcker.
mvh Mattias
#14 - 26 augusti 2006 22:12
En fisk som är frisk och trivs och därmed har ett bra immunförsvar simmar gärna bland bakterier, det bekommer dom inte. Fokusera på de betingelser som är viktig för fisken istället för att försöka skapa en steril laboratoriemiljö. Naturen är ingen sådan miljö, vill minnas att våra akvariefiskar härstammar därifrån ;).

Mvh Jari
#15 - 26 augusti 2006 22:39
Enda skälet jag kan se att koka inredning är om man vet att den innehåller parasitägg som är svåra att döda och som man vet är farliga för fiskarna (bl a vissa tarmparasiter). Men då häller jag hellre ut gruset och skaffar ny (t ex från trädgårdsgången) hellre än att jag kokar den.

Dessutom bör den i sådana fall nog inte kokas utan autoklaveras, alltså 1 atmosfärs tryck samt minst 121 grad Celsius i minst 20 minuter. Men det är inte många som har en autoklav hemma.
#16 - 27 augusti 2006 05:06
Mamma kokade gruset i mitt lilla kar när hon tog hem det, men bara för att när jag hade akvariumet så var det fullt med snäckor.. Och för att få bort dem så gott hon kunde, kokades gruset.
#17 - 27 augusti 2006 13:01
Så här gör jag...
Lägger gruset i en spann upp till ca 5-6 cm från botten, och fyller på med vatten. Tvättar gruset genom att gräva igenom och gnugga det mellan händerna, häller sen ut vattnet och upprepar proceduren tills vattnet är helt klart! Om du har problem med sniglar eller annan ohyra räcker det med att du avslutar tvättningen med att skålla sanden med varmvatten och sen en sista sköljning med kallvatten!
Thaifighter ;)
#18 - 27 augusti 2006 14:42
Jag brukar köra gruset i en långpanna i ugnen, men inte för att få bort bakterier utan för att få sanden snäckfri... Kör den då på 200 grader tills den är torr. Det är ganska praktiskt att göra så om man ska lagra den ett tag också, så slipper man att det börjar lukta..

Ny sand och grus från butiken sköljer jag bara.
#19 - 27 augusti 2006 15:54
[quote=becky_be]Mamma kokade gruset i mitt lilla kar när hon tog hem det, men bara för att när jag hade akvariumet så var det fullt med snäckor.. Och för att få bort dem så gott hon kunde, kokades gruset.[/quote]
Det problemet hade jag med, men ite f*n hjälpte det, så det fick bli några botior i stället:p .
#20 - 27 augusti 2006 16:42
Du behöver koka det ordentligt samt desinficera karet och alla växter. Rätt svår process. Är sand vi prata om och inte grus måste det dessutom kokas under omröring. Efterssom det kan vara kallt i mitten och koka utanpå. Jag brände mig illa en gång när jag antog det omvända, kallt utanpå medför kallt inuti.
mvh Mattias
#21 - 28 augusti 2006 07:17
Det kvittar hur mycket ni än kokar och ugns-steker sanden om ni inte dessutom noga rengör alla andra redskap i akvariet och förståss själva karet med!
Växterna måste dessutom slängas för dom är fulla med snäckromm!
För eller senare så kommer dock snäckorna tillbaka!
Normalt sett så är snäckorna bra för akvariet då dom käkar alger och matrester, bara om dom blir för många och inte hittar nån annan mat som dom går på växterna!
Bästa är att skaffa några snäckätare, eller ta bort dom för hand när dom blir för många.
Finns även snäckfällor att köpa, en platt plastburk som man "betar" med en fodertablett, släpper in snäckorna men dom kommer inte ut igen!
Thaifighter:)
#22 - 28 augusti 2006 13:24
[quote=stene]Du menar att du vill ha död på bakterierna det är därför du ska koka eller??[/quote]

Ja, precis.
#23 - 28 augusti 2006 15:37
Om du har problem med grumsigt vatten, så är problemet övergödning!
Mata fiskarna med mindre mat åt gången, helst sköljd djupfryst eller levande föda som du kan håva själv.
Torrfoder "dammar" i vattnet och blir istället föda åt bakterier och andra mikroorganismer.
Många akvariefiskägare tycker att fiskarna ser hungriga ut och häller i torrfoder för jämnan.
Betydligt fler akvariefiskar dör av övergödning och förorenat vatten än av svält!
Alla bakterier är inte av ondo, så överdriven kokning och rengöring för ofta är inte heller bra.
Har man bra balans i sitt akvarium så behöver man inte göra rent så ofta, räcker med att ta bort vissna växtdelar och suga upp skit i samband med att man byter 1/2 till 2/3 av vattnet och gör rent filtret varje månad, större rengörning behöver man bara göra vart 2-3 år eller så!
Tänk på att ju större akvarie ju lättare får man ekologisk balans och ju mindre ofta behöver man göra rent!
Mycket växter, färre fiskar, mindre mat, bra ljus är andra gynnsamma faktorer som spelar in!
Små algätande malar som Otocinclus och Amano räkor är bra på att hålla algerna i schack och äter även matrester!
Största felen nybörjaren gör är att skaffa för litet akvarium, som man fyller med en salig blandning av fisk som man sen matar i tid och otid, vilket leder till övergödning och fiskdöd!
Istället för att lyssna för mycket på vad akvariehandlarna säger, dom försöker bara proppa på er en massa onödiga saker som ni inte behöver , så läs böcker och inskaffa er kunskap innan ni börjar med akvarium!
Thaifighter;)











Annons