Vallisnerian är ju bra på att utnyttja karbonater som kolkälla.
Dvs att den kan tillgodogöra sig kol ur karbonaterna som finns i vatten med högt KH. Högt KH innebär ju också i många fall högt pH.
Men detta betyder inte att den inte kan tillgodogöra sig kol i form av koldioxid.
Vid ett lågt pH, vilket brukar betyda lågt KH, så finns inte lika mycket karbonater att tillgå och växten får förlita sig på just koldioxid.
Tillsätter man inte koldioxid så blir alltså koltillgången begränsad i detta fall.
Koldioxid ses i båda fallen, dvs även när det finns gott om karbonater (högt KH), som det lättaste sättet för växten att ta upp kol.
Det sämsta tänkbara är koldioxidnivåer som far upp och ner då växten blir tvungen att ställa om sitt kolupptag från karbonater till koldioxid och vise versa.
Det tar längre tid för växten att ställa om från koldioxid till karbonater än tvärt om.