Nu ger jag upp snart! Någon idé att starta om eller är hobbyn så här idag?

#1 - 28 maj 2014 17:59
Nu är jag så förbaskat less på akvariet så inom kort kommer vi nog att göra oss av med det. Vi startade det i september och har skött det enligt konstens alla regler men fiskarna dör ändå. Kan tillägga att vi har ett annat mindre kar som funkar kalas.

Vi har provat att medicinera utan framgång. Vi har pratat med flera olika seriösa akvarieaffärer och gjort alla möjliga tester men ingen har kunnat hjälpa oss. Vi har verkligen gjort allt vi kan för att bli av med eländet. Det är helt enkelt nått skit i akvariet som dödar alla fiskar utom vissa arter som inte alls drabbas. Våra kardinaltetror och siamesiska algätare har aldrig drabbats trots att de varit med länge men platy, gurami, ancistrus, dvärgciklider, molly, stålfena och säkert någon sort till har alla dött av en efter en och tills ingen av den sorten finns kvar.

Fiskarna som drabbas börjar bajsa långa vita trådar, ser håglösa ut och magrar av. De slutar sedan äta och magrar snabbt. Sen dör de. Hela förloppet tar kanske någon vecka.

Någon som har någon idé om något sista som är värt att prova innan karet åker i soporna? Är det någon idé att köpa ett nytt kar och ge sig på hobbyn igen eller är det så här nu för tiden med sjukdomar som inte går att bli av med?
#2 - 28 maj 2014 18:31
De fiskar du nämner är en del lite trixigare att få att överleva någon längre tid. Detta i kombination med ren otur tror jag är den stora boven, och sedan medicinering ovanpå detta är grädde på moset. Fast tvärtom.
Medicinering mot något man inte vet brukar sällan bli bra, och risken är istället att man får obalans i karet med ännu mer problem som följd.
Fiskarna som är kvar är ganska tåliga, och låt de köra in karet ordentligt åt dig:).
Mitt råd är att ta det lugnt, köp inga nya fiskar på ett bra tag och låt tiden ha sin gång. Sköt vattenbytena utan att överdriva mängdmässigt, så tror jag nog att karet reder sig med tiden:).
#3 - 28 maj 2014 19:01
Tack för svar! Tyvärr har vi provat att vänta ut det men utan resultat. Vi medicinerade i höstas och har sedan kört på att inte göra det och istället avliva vid minsta tecken på sjukdom. Vi lät akvariet vara ett bra tag efter att sista fisken dog och och hade ingen fiskdöd på säkert någon månad. Men sen köpte vi några nya fiskar som skulle vara enkla (platy och svärdbärare) men då drog massdöden igång igen. Precis som vanligt är det en art i taget som drabbas. Nu dog alla platy men ingen svärdbärare har drabbats ännu. Men det kommer säkert.

Hur länge ska man låta akvariet stå innan man törs köpa nya fiskar?
#4 - 28 maj 2014 19:18
Vare sig odlade Platy eller Svärdbärare är så jättelätta enligt mig. Det finns många andra som säger motsatsen, men ofta tynar de bort inom ett halvår...
Jag hade väntat minst några månader, så man ser att karet stabiliserar sig och att du även kan kolla upp läget vad du vill köpa för fisk sedan:).
#5 - 28 maj 2014 19:29
Har du något tips på någon enkel fisk som man skulle kunna prova sedan när akvariet har fått stå några månader? Det är 180L och just nu ser det ut så här:

https://www.dropbox.com/s/rjxus76p22csx9a/Photo%202014-05-28%2021%2024%2019.jpg

Dock är jag lite skeptisk till att det skulle bero på att akvariet inte kommit igång ordentligt då vi inte haft någon fiskdöd på flera månader och sedan dog alla tre platy inom loppet av två dagar. Dock skadar det ju inte att prova vänta ut det och köpa någon lättare fisk sen.
#6 - 28 maj 2014 19:45
Hmm
är det inte som så att du har lite för rent i ditt akvarie? Det ser nästan ut som om ett nystartat arkvarie. Jag vet inte. Bara en tanke. Mina akvarier som funkar bra är nästan alltid lite mer messy.
#7 - 28 maj 2014 20:39
fisheye skrev:
Hmm

är det inte som så att du har lite för rent i ditt akvarie? Det ser nästan ut som om ett nystartat arkvarie. Jag vet inte. Bara en tanke. Mina akvarier som funkar bra är nästan alltid lite mer messy.


Jag tänkte samma sak när jag såg bilden.
Om man är för noga med att städa och gör rent filter för ofta så tar man ju bort alla bra bakterier mm.

Nu har jag ju ingen aning om ifall det är så, det var bara en tanke :)
#8 - 29 maj 2014 11:05
Tycker och det ser för nytt/rent typ. Låt akvariet gå någon månad utan att köpa in någon ny fisk. Så får du se om det hjälpte.
#9 - 29 maj 2014 14:12
Några Nyckelhålsciklider skulle sitta som en smäck däri, de brukar oftast vara ganska enkla att hålla med:).
Men som sagt, vänta ett tag tills du ökar på beståndet:).
#10 - 29 maj 2014 19:14
Många av er som svarat verkar vara kunniga så ni kanske kan hjälpa mig att förstå en sak som jag funderat över? Om nu akvariet är för rent och inte i balans som ni säger, vad är det som gör att fiskarna dör? Vi har testat vattnet hemma (både stickor och dropptest) samt lämnat in vattenprov och allt har sett jättebra ut. Vi ökade fiskbeståndet sakta i början och testade för nitrit regelbundet utan att få utslag för det. Är det någon sjukdom som fiskarna bär på som triggas av något? Eller vad är det som gör att alla dör på exakt samma sätt? Jag skulle bli jätteglad om jag kunde förstå vad det är som orsakar det här så jag kan göra något åt det.

En anledning till att det ser rent ut är för att vi bytte ut bottenmaterialet för någon månad sedan pga att det höjde pH för mycket. Vi byter ca 25% av vattnet med 1-1,5 veckas mellanrum. Ofta rengör vi rutorna med en skrapa och slamsuger, men vi försöker hålla slamsugen strax ovanför botten för att bara ta bort det som ligger och skräpar överst. Filtret rengör vi väldigt sällan. Dock byter vi ut den finaste filtervadden som ligger överst med någon veckas mellanrum.

Då får akvariet helt enkelt stå ett par månader så får vi se sen vad som händer.
#11 - 29 maj 2014 20:26
Och se till att nästa nytillskott är OK från början. Det kan räcka med att du frågar här om den arten från den butiken är lämplig... Onödigt att göra det extra svårt.

Sedan får man räkna med att det dör fiskar ibland. Många arter blir bara något år i naturen - lite äldre i akvarium. Men vita trådar från anus är inte bra...
#12 - 30 maj 2014 09:16
fiskzoo skrev:
Nu är jag så förbaskat less på akvariet så inom kort kommer vi nog att göra oss av med det. Vi startade det i september och har skött det enligt konstens alla regler men fiskarna dör ändå. Kan tillägga att vi har ett annat mindre kar som funkar kalas.



Vi har provat att medicinera utan framgång. Vi har pratat med flera olika seriösa akvarieaffärer och gjort alla möjliga tester men ingen har kunnat hjälpa oss. Vi har verkligen gjort allt vi kan för att bli av med eländet. Det är helt enkelt nått skit i akvariet som dödar alla fiskar utom vissa arter som inte alls drabbas. Våra kardinaltetror och siamesiska algätare har aldrig drabbats trots att de varit med länge men platy, gurami, ancistrus, dvärgciklider, molly, stålfena och säkert någon sort till har alla dött av en efter en och tills ingen av den sorten finns kvar.



Fiskarna som drabbas börjar bajsa långa vita trådar, ser håglösa ut och magrar av. De slutar sedan äta och magrar snabbt. Sen dör de. Hela förloppet tar kanske någon vecka.



Någon som har någon idé om något sista som är värt att prova innan karet åker i soporna? Är det någon idé att köpa ett nytt kar och ge sig på hobbyn igen eller är det så här nu för tiden med sjukdomar som inte går att bli av med?
Har du medicinerat mot tarmflagellater?
#13 - 30 maj 2014 10:46
En annan fråga... Har du tagit med fisken till butik och bett dem göra en "obduktion" för att fastställa dödsorsak? Borde inte vara omöjligt...
#14 - 30 maj 2014 13:08
När mina fiskar dog (de blev dock ihjäl stressade av argsinta firrar, misstänker jag) fick jag tipset att låna filtermedia från någon som har ett inkört akvarium. Köpa nytt till dem eftersom man inte vill ha in ev sjukdomar från ett annat kar. Tipsaren menade på att det kan fattas goda bakterier och det syns aldrig i några tester, och ingen medicin hjälper om det inte är någon uttalad sjukdom! Nu fungerar alla mina fiskar och jag slipper köra likhåv varje morgon! Hoppas det stabiliserar sig!
#15 - 30 maj 2014 14:06
En annan fråga... Har du tagit med fisken till butik och bett dem göra en "obduktion" för att fastställa dödsorsak? Borde inte vara omöjligt...


Skulle tippa på att det är ganska så omöjligt.

//Inger
#16 - 30 maj 2014 15:01
Inger H skrev:
Skulle tippa på att det är ganska så omöjligt.



//Inger


Varför skulle det vara omöjligt? Jag har en lokal butik som till 110 % skulle hjälpa mig om jag nu mot all förmodan skulle hamna i denna situation. Sen har jag tillgång själv till diverse metoder för att utröna varför fisk dör! ;)
#17 - 30 maj 2014 15:19
Varför skulle det vara omöjligt? Jag har en lokal butik som till 110 % skulle hjälpa mig om jag nu mot all förmodan skulle hamna i denna situation. Sen har jag tillgång själv till diverse metoder för att utröna varför fisk dör! ;)


Vilken unik butik, som har utbildning på att obducera fiskar, önskar det fanns en sådan butik här hos mig också :).
Själv har jag inte den kunskap till div. metoder för att utröna varför mina fiskar mår dåligt - önskar att jag hade det...också ;)

//Inger
#18 - 30 maj 2014 15:54
Hmmm... Du kan ha rätt Inger... Kan kanske vara så att jag är lyckligt lottad som har en så pass unik butik i min närhet... Killen som har hand om akvariedelen där har tidigare arbetat på Akvarieteknik och varit ansvarig för medicinering och sjukdomar i deras anläggning... Så ursäkta... Är nog kanske så att jag har blivit lite bortskämd! ;)
Däremot vet jag flera butiker som har möjlighet och kunskap att kika på lite olika sjukdomar med tex mikroskop osv... Men då kanske med en mer begränsad kunskap. ;)

Inger H skrev:
Vilken unik butik, som har utbildning på att obducera fiskar, önskar det fanns en sådan butik här hos mig också :).

Själv har jag inte den kunskap till div. metoder för att utröna varför mina fiskar mår dåligt - önskar att jag hade det...också ;)



//Inger
#19 - 30 maj 2014 18:28
åheim skrev:
Har du medicinerat mot tarmflagellater?


Ja vi har medicinerat med Waterlife Octozin. Ingen som helst effekt av det. Finns det någon annan medicin mot det som kan vara värd att prova?

(Har även medicinerat med JBL furanol i höstas utan effekt, och precis nyligen provade vi med argumor ifall det skulle vara parasiter men det gav ingen effekt heller)

Ser att en fisk till har åkt på eländet nu. En av svärdbärarna äter inte mkt alls nu, vilket brukar vara första tecknet, så snart är väl han död med. Snart inga fiskar kvar alls i akvariet :-(
#20 - 30 maj 2014 18:30
Juni skrev:
När mina fiskar dog (de blev dock ihjäl stressade av argsinta firrar, misstänker jag) fick jag tipset att låna filtermedia från någon som har ett inkört akvarium. Köpa nytt till dem eftersom man inte vill ha in ev sjukdomar från ett annat kar. Tipsaren menade på att det kan fattas goda bakterier och det syns aldrig i några tester, och ingen medicin hjälper om det inte är någon uttalad sjukdom! Nu fungerar alla mina fiskar och jag slipper köra likhåv varje morgon! Hoppas det stabiliserar sig!


Jag har ju ett annat mindre kar som funkar kalas så jag kanske kan ta därifrån? Fast det får i så fall bli att krama ur det över filtret för det är inte alls samma sort eller storlek på filtermediet.
#21 - 30 maj 2014 18:32
En annan fråga... Har du tagit med fisken till butik och bett dem göra en "obduktion" för att fastställa dödsorsak? Borde inte vara omöjligt...


Nej men jag har åkt fram och tillbaka massor av gånger till två olika seriösa butiker och de har inte nämnt något sådant. Sist tyckte ena butiken att vi skulle ge upp och avliva alla kvarvarande fiskar och rengöra akvariet med klorin för att sedan starta om.
#22 - 30 maj 2014 18:47
fiskzoo skrev:
Nej men jag har åkt fram och tillbaka massor av gånger till två olika seriösa butiker och de har inte nämnt något sådant. Sist tyckte ena butiken att vi skulle ge upp och avliva alla kvarvarande fiskar och rengöra akvariet med klorin för att sedan starta om.


Ärligt talat.... Där svarade du själv på frågan.... Seriös butik? Njaaa jag vet inte jag....
#23 - 30 maj 2014 18:48
Känns spontant som att Christer på A lagret borde kunna se på din fisk vad som är fel.....
#24 - 30 maj 2014 18:52
Ärligt talat.... Där svarade du själv på frågan.... Seriös butik? Njaaa jag vet inte jag....


Det var på Akvarielagret jag var och fick det rådet. Kommer inte ihåg av vem dock.. Jag har förklarat symptomen för dem och även visat bilder men inte lyckats lösa problemet ändå.
#25 - 30 maj 2014 18:57
Så här såg en platy ut någon dag innan den dog. Jättemager och håglös.

https://www.dropbox.com/s/2m8hulx29agv237/Photo%202014-05-25%2009%2054%2010.jpg
#26 - 30 maj 2014 19:20
Någon som har tankar om att det kan vara förgiftning? (att det drabbar en art i taget är logiskt då)Har du mer än ett kar igång och i så fall, är det bara detta kar som drabbas?
Med tanke på hur lite alger du har, kan det vara koppar?
#27 - 30 maj 2014 19:28
flygrc skrev:
Någon som har tankar om att det kan vara förgiftning? (att det drabbar en art i taget är logiskt då)Har du mer än ett kar igång och i så fall, är det bara detta kar som drabbas?

Med tanke på hur lite alger du har, kan det vara koppar?


Ja, jag har ett mindre kar till igång och där dör inte fiskarna. I lilla karet går galaxyrasbora, kilfläcksrasbora, kuhliålar och amanoräkor. Har tyvärr haft sjukdom där i två gånger men båda gångerna såg vi vad det var (munsvamp och costia) och drabbade fiskar blev friska igen.

Något som jag anar talar emot förgiftning är att det har gått amanoräkor i det drabbade karet och de trivdes som fisken i vattnet och någon av dem dog aldrig. Nu har de dock fått flytta till det lilla karet pga medicinering som de inte skulle tåla.
#28 - 30 maj 2014 19:33
Där sprack det om Cu va? ;)
#29 - 30 maj 2014 19:57
Gissar att det räcker att lägga i filtervadden till att börja med. Jag är dock nybörjare i denna hobby så dubbelkolla gärna denna teori innan du kör "the-påse dieten" i ditt kar!
#30 - 30 maj 2014 20:39
Platy kan vara kinkiga - speciellt odlad fisk från Sydostasien och i Stockholmsvatten. Förr i tiden när kranvattnet inte manipulerades så mycket var det i Skåne, på Gotland, i Uppsala och Örebro som de fick fram bra platy. Där var vattnet hårt. Dessutom "råkade" det bli så att specialisterna på ungfödare samlades på de här orterna. I Stockholm skulle man helst göra vattnet lite hårdare, eller åtminstone salta vattnet för att de skulle fungera bra hela tiden. Hög värme (27-28 deg) och mycket grönsaker i kosten + levande foder, bidrog också. Det kan gå bra ändå, åtminstone några år, men händer något: det kommer in sjukdom eller värmen råkar sjunka eller man slarvar med fodret ett tag så är det de bortskämda fiskarna som överlever bäst.

Gör det inte för svårt. Satsa på fiskar som lever i mjukt, gärna lite surt vatten och som trivs i småpölar. Fiskar från klara floder med hårt vatten kan må bra under andra förhållanden men är mycket känsligare.
#31 - 30 maj 2014 20:46
Ett insiktsfullt svar som många skulle fundera några varv kring.
#32 - 30 maj 2014 20:53
Är det inte så att man klarar sig rätt bra så länge man håller sig till svenskodlat?
Jag har läst massor av trådar här där folkj har haft problem med sina Black Molly. Själv har jag dessa i grabbens kar, ett litet 54L med, skall vi säga "sporadisk" skötsel... Nu har jag i småpanik lämnat tillbaka de äldsta djuren till butiken eftersom de fyller akvariet med yngel som dessutom överlever! Tommy på Trop hävdar att det är för att han har en bra stam av svenskodlade djur som han tar ifrån en odlare i Göteborg, och om jag hade jag köpt Asien-fisk så hade jag antagligen behövt salta vattnet för att överhuvudtaget få dem att överleva...
#33 - 30 maj 2014 20:54
Platy kan vara kinkiga - speciellt odlad fisk från Sydostasien och i Stockholmsvatten. Förr i tiden när kranvattnet inte manipulerades så mycket var det i Skåne, på Gotland, i Uppsala och Örebro som de fick fram bra platy. Där var vattnet hårt. Dessutom "råkade" det bli så att specialisterna på ungfödare samlades på de här orterna. I Stockholm skulle man helst göra vattnet lite hårdare, eller åtminstone salta vattnet för att de skulle fungera bra hela tiden. Hög värme (27-28 deg) och mycket grönsaker i kosten + levande foder, bidrog också. Det kan gå bra ändå, åtminstone några år, men händer något: det kommer in sjukdom eller värmen råkar sjunka eller man slarvar med fodret ett tag så är det de bortskämda fiskarna som överlever bäst.



Gör det inte för svårt. Satsa på fiskar som lever i mjukt, gärna lite surt vatten och som trivs i småpölar. Fiskar från klara floder med hårt vatten kan må bra under andra förhållanden men är mycket känsligare.


Frågan är om det är något problem när man bor i Stockholmstrakten?
#34 - 30 maj 2014 20:55
Mr Woods skrev:
Är det inte så att man klarar sig rätt bra så länge man håller sig till svenskodlat?

Jag har läst massor av trådar här där folkj har haft problem med sina Black Molly. Själv har jag dessa i grabbens kar, ett litet 54L med, skall vi säga "sporadisk" skötsel... Nu har jag i småpanik lämnat tillbaka de äldsta djuren till butiken eftersom de fyller akvariet med yngel som dessutom överlever! Tommy på Trop hävdar att det är för att han har en bra stam av svenskodlade djur som han tar ifrån en odlare i Göteborg, och om jag hade jag köpt Asien-fisk så hade jag antagligen behövt salta vattnet för att överhuvudtaget få dem att överleva...


Där..... Däremot är något att fundera över! ;)
#35 - 30 maj 2014 21:22
Där sprack det om Cu va? ;)


Jag förstår inte syftet med din underton, men ja, cu spåret försvann så det är bara att luska vidare.
#36 - 30 maj 2014 21:30
Syftet var att höra med handlaren om han har möjlighet och kunskap att titta på fisken.
#37 - 30 maj 2014 23:55
Syftet var att höra med handlaren om han har möjlighet och kunskap att titta på fisken.


Rent teoretiskt så hade det kunnat stämma. Men, det är så mycket svårare att se vad som är fel när fisken väl är död. För att se vad som är orsaken måste man ha en lång erfarenhet av att bedöma till exempel utseendet på levern eller vilka bakterier man kan odla fram och skillnaden mellan vilket uttryck det tar sig mellan olika sjukdomar. Det visar sig mer eller mindre olika på olika arter av fiskar. Den här kunskapen, även om det är komplicerat, hade kunnat finnas om det fanns något som helst incitament, men ingen lägger ned tusentals kronor för att kanske få reda på varför en fisk för några tior dött - speciellt när det finns enklare sätt att nalkas problemet.

Det finns några få människor i Sverige som kan en del om detta, men då är uppgiften antingen att rädda hela bestånd vid laxodling eller att hindra sjukdomar att sprida sig från fisk till människa. Befinner de sig på en akvariebutik är det sannolikt som kunder... (och skulle de då eventuellt reagera på något sjukdomssymptom hos fiskar, är det snarare hos levande fiskar än döda och troligen mer i egenskap av hobbyakvarist än fiskpatolog).

Nästan alla ungfödare som säljs i butikerna idag är odlade i Sydostasien. Detta sker inte av nyfikenhet eller stolthet utan för att tjäna pengar. Förutsättningarna liknar de som gäller för odling av mat till människor oavsett om det är jordnötter, tilapia, tomater eller kossor. Ju färre växter eller djur som dör av sjukdomar desto större förtjänst. Ett billigt sätt att uppnå detta är att använda antibiotika. Hela tiden. Det finns många nackdelar, och oönskade konsekvenser - men det är billigt och effektivt.

Effekten för fisken är att när de plötsligt befinner sig i ett akvarium utan antibiotika så har de ingen naturlig motståndskraft mot bakterier. Troligen är de även känsligare för virus, svamp och parasiter. Dyker det upp även små mängder relativt harmlösa bakterier blir de lättare sjuka och kan till och med dö. Stora regelbundna vattenbyten minskar effekten och motståndskraften mot sjukdomar ökar sakta, men blir aldrig som hos en fisk som varit utsatt för bakterier från första dagen (och majoriteten av små yngel dör därför i naturen - bara de med ett gott immunsystem överlever).

Fiskzoo nämner att galaxyrasbora, kilfläcksrasbora, kuhliålar och siamesiska algätare överlever. Det här är arter som i handeln vanligen är vildfångade eller när det gäller galaxyrasboran kan vara hobbyodlade i Sverige (= ingen antibiotika).

Hur det är med just amanoräkor känner jag inte till, men kardinaltetror finns idag både vildfångade och odlade. Jag skulle inte tveka ett ögonblick att välja de vildfångade, både av hälsoskäl och naturvårdsskäl!

När det gäller platy, många guramiarter samt molly är närmare 100% odlade i Sydostasien.

Ancistrus kan komma från olika håll - svårt att säja säkert. Många dvärgciklider är allmänt känsliga och dessutom territoriella. Många är dessutom naturligt kortlivade.

Strålfena vet jag inte hur mycket som odlas. Jag har bara haft den en gång. Som bottenbeläggning använde jag krossad korall och snäckskal för att få mitt Stockholmsvatten hårt. Minns inte hur jag bar mig åt, men det blev en hel del yngel.

Koppar slutligen, är visserligen giftigt för fiskar, men ännu mycket giftigare för många sjukdomsalstrare och används bland annat mot Oodinium. När koppar och andra tungmetaller dödar akvariefisk så brukar det inte vara någon större skillnad vilka arter som drabbas även om det naturligtvis finns en viss skillnad.
#38 - 31 maj 2014 03:33
Rent teoretiskt så hade det kunnat stämma. Men, det är så mycket svårare att se vad som är fel när fisken väl är död. För att se vad som är orsaken måste man ha en lång erfarenhet av att bedöma till exempel utseendet på levern eller vilka bakterier man kan odla fram och skillnaden mellan vilket uttryck det tar sig mellan olika sjukdomar. Det visar sig mer eller mindre olika på olika arter av fiskar. Den här kunskapen, även om det är komplicerat, hade kunnat finnas om det fanns något som helst incitament, men ingen lägger ned tusentals kronor för att kanske få reda på varför en fisk för några tior dött - speciellt när det finns enklare sätt att nalkas problemet.



Det finns några få människor i Sverige som kan en del om detta, men då är uppgiften antingen att rädda hela bestånd vid laxodling eller att hindra sjukdomar att sprida sig från fisk till människa. Befinner de sig på en akvariebutik är det sannolikt som kunder... (och skulle de då eventuellt reagera på något sjukdomssymptom hos fiskar, är det snarare hos levande fiskar än döda och troligen mer i egenskap av hobbyakvarist än fiskpatolog).



Nästan alla ungfödare som säljs i butikerna idag är odlade i Sydostasien. Detta sker inte av nyfikenhet eller stolthet utan för att tjäna pengar. Förutsättningarna liknar de som gäller för odling av mat till människor oavsett om det är jordnötter, tilapia, tomater eller kossor. Ju färre växter eller djur som dör av sjukdomar desto större förtjänst. Ett billigt sätt att uppnå detta är att använda antibiotika. Hela tiden. Det finns många nackdelar, och oönskade konsekvenser - men det är billigt och effektivt.



Effekten för fisken är att när de plötsligt befinner sig i ett akvarium utan antibiotika så har de ingen naturlig motståndskraft mot bakterier. Troligen är de även känsligare för virus, svamp och parasiter. Dyker det upp även små mängder relativt harmlösa bakterier blir de lättare sjuka och kan till och med dö. Stora regelbundna vattenbyten minskar effekten och motståndskraften mot sjukdomar ökar sakta, men blir aldrig som hos en fisk som varit utsatt för bakterier från första dagen (och majoriteten av små yngel dör därför i naturen - bara de med ett gott immunsystem överlever).



Fiskzoo nämner att galaxyrasbora, kilfläcksrasbora, kuhliålar och siamesiska algätare överlever. Det här är arter som i handeln vanligen är vildfångade eller när det gäller galaxyrasboran kan vara hobbyodlade i Sverige (= ingen antibiotika).



Hur det är med just amanoräkor känner jag inte till, men kardinaltetror finns idag både vildfångade och odlade. Jag skulle inte tveka ett ögonblick att välja de vildfångade, både av hälsoskäl och naturvårdsskäl!



När det gäller platy, många guramiarter samt molly är närmare 100% odlade i Sydostasien.



Ancistrus kan komma från olika håll - svårt att säja säkert. Många dvärgciklider är allmänt känsliga och dessutom territoriella. Många är dessutom naturligt kortlivade.



Strålfena vet jag inte hur mycket som odlas. Jag har bara haft den en gång. Som bottenbeläggning använde jag krossad korall och snäckskal för att få mitt Stockholmsvatten hårt. Minns inte hur jag bar mig åt, men det blev en hel del yngel.



Koppar slutligen, är visserligen giftigt för fiskar, men ännu mycket giftigare för många sjukdomsalstrare och används bland annat mot Oodinium. När koppar och andra tungmetaller dödar akvariefisk så brukar det inte vara någon större skillnad vilka arter som drabbas även om det naturligtvis finns en viss skillnad.


Inget nytt i detta inlägg. Vart ville du komma med detta?
#39 - 31 maj 2014 03:39
Rent teoretiskt så hade det kunnat stämma. Men, det är så mycket svårare att se vad som är fel när fisken väl är död. För att se vad som är orsaken måste man ha en lång erfarenhet av att bedöma till exempel utseendet på levern eller vilka bakterier man kan odla fram och skillnaden mellan vilket uttryck det tar sig mellan olika sjukdomar. Det visar sig mer eller mindre olika på olika arter av fiskar. Den här kunskapen, även om det är komplicerat, hade kunnat finnas om det fanns något som helst incitament, men ingen lägger ned tusentals kronor för att kanske få reda på varför en fisk för några tior dött - speciellt när det finns enklare sätt att nalkas problemet.



Det finns några få människor i Sverige som kan en del om detta, men då är uppgiften antingen att rädda hela bestånd vid laxodling eller att hindra sjukdomar att sprida sig från fisk till människa. Befinner de sig på en akvariebutik är det sannolikt som kunder... (och skulle de då eventuellt reagera på något sjukdomssymptom hos fiskar, är det snarare hos levande fiskar än döda och troligen mer i egenskap av hobbyakvarist än fiskpatolog).



Nästan alla ungfödare som säljs i butikerna idag är odlade i Sydostasien. Detta sker inte av nyfikenhet eller stolthet utan för att tjäna pengar. Förutsättningarna liknar de som gäller för odling av mat till människor oavsett om det är jordnötter, tilapia, tomater eller kossor. Ju färre växter eller djur som dör av sjukdomar desto större förtjänst. Ett billigt sätt att uppnå detta är att använda antibiotika. Hela tiden. Det finns många nackdelar, och oönskade konsekvenser - men det är billigt och effektivt.



Effekten för fisken är att när de plötsligt befinner sig i ett akvarium utan antibiotika så har de ingen naturlig motståndskraft mot bakterier. Troligen är de även känsligare för virus, svamp och parasiter. Dyker det upp även små mängder relativt harmlösa bakterier blir de lättare sjuka och kan till och med dö. Stora regelbundna vattenbyten minskar effekten och motståndskraften mot sjukdomar ökar sakta, men blir aldrig som hos en fisk som varit utsatt för bakterier från första dagen (och majoriteten av små yngel dör därför i naturen - bara de med ett gott immunsystem överlever).



Fiskzoo nämner att galaxyrasbora, kilfläcksrasbora, kuhliålar och siamesiska algätare överlever. Det här är arter som i handeln vanligen är vildfångade eller när det gäller galaxyrasboran kan vara hobbyodlade i Sverige (= ingen antibiotika).



Hur det är med just amanoräkor känner jag inte till, men kardinaltetror finns idag både vildfångade och odlade. Jag skulle inte tveka ett ögonblick att välja de vildfångade, både av hälsoskäl och naturvårdsskäl!



När det gäller platy, många guramiarter samt molly är närmare 100% odlade i Sydostasien.



Ancistrus kan komma från olika håll - svårt att säja säkert. Många dvärgciklider är allmänt känsliga och dessutom territoriella. Många är dessutom naturligt kortlivade.



Strålfena vet jag inte hur mycket som odlas. Jag har bara haft den en gång. Som bottenbeläggning använde jag krossad korall och snäckskal för att få mitt Stockholmsvatten hårt. Minns inte hur jag bar mig åt, men det blev en hel del yngel.



Koppar slutligen, är visserligen giftigt för fiskar, men ännu mycket giftigare för många sjukdomsalstrare och används bland annat mot Oodinium. När koppar och andra tungmetaller dödar akvariefisk så brukar det inte vara någon större skillnad vilka arter som drabbas även om det naturligtvis finns en viss skillnad.


Och vad gäller att det skulle vara såååå fruktansvärt ovanligt att någon i butik skulle kunna kika på en fisk och på lite olika sätt utröna varför den dött kan inte stämma med din beskrivning. Enligt vad du skriver så finns det 2-3 människor som skulle kunna ta reda på varför en fisk dött.... Hrmmm Bullshit! finns betydligt fler människor med enorm kunskap än vad det finns av oss som hänger på forum!
#40 - 31 maj 2014 05:50
Rent teoretiskt så hade det kunnat stämma. Men, det är så mycket svårare att se vad som är fel när fisken väl är död. För att se vad som är orsaken måste man ha en lång erfarenhet av att bedöma till exempel utseendet på levern eller vilka bakterier man kan odla fram och skillnaden mellan vilket uttryck det tar sig mellan olika sjukdomar. Det visar sig mer eller mindre olika på olika arter av fiskar. Den här kunskapen, även om det är komplicerat, hade kunnat finnas om det fanns något som helst incitament, men ingen lägger ned tusentals kronor för att kanske få reda på varför en fisk för några tior dött - speciellt när det finns enklare sätt att nalkas problemet.



Det finns några få människor i Sverige som kan en del om detta, men då är uppgiften antingen att rädda hela bestånd vid laxodling eller att hindra sjukdomar att sprida sig från fisk till människa. Befinner de sig på en akvariebutik är det sannolikt som kunder... (och skulle de då eventuellt reagera på något sjukdomssymptom hos fiskar, är det snarare hos levande fiskar än döda och troligen mer i egenskap av hobbyakvarist än fiskpatolog).



Nästan alla ungfödare som säljs i butikerna idag är odlade i Sydostasien. Detta sker inte av nyfikenhet eller stolthet utan för att tjäna pengar. Förutsättningarna liknar de som gäller för odling av mat till människor oavsett om det är jordnötter, tilapia, tomater eller kossor. Ju färre växter eller djur som dör av sjukdomar desto större förtjänst. Ett billigt sätt att uppnå detta är att använda antibiotika. Hela tiden. Det finns många nackdelar, och oönskade konsekvenser - men det är billigt och effektivt.



Effekten för fisken är att när de plötsligt befinner sig i ett akvarium utan antibiotika så har de ingen naturlig motståndskraft mot bakterier. Troligen är de även känsligare för virus, svamp och parasiter. Dyker det upp även små mängder relativt harmlösa bakterier blir de lättare sjuka och kan till och med dö. Stora regelbundna vattenbyten minskar effekten och motståndskraften mot sjukdomar ökar sakta, men blir aldrig som hos en fisk som varit utsatt för bakterier från första dagen (och majoriteten av små yngel dör därför i naturen - bara de med ett gott immunsystem överlever).



Fiskzoo nämner att galaxyrasbora, kilfläcksrasbora, kuhliålar och siamesiska algätare överlever. Det här är arter som i handeln vanligen är vildfångade eller när det gäller galaxyrasboran kan vara hobbyodlade i Sverige (= ingen antibiotika).



Hur det är med just amanoräkor känner jag inte till, men kardinaltetror finns idag både vildfångade och odlade. Jag skulle inte tveka ett ögonblick att välja de vildfångade, både av hälsoskäl och naturvårdsskäl!



När det gäller platy, många guramiarter samt molly är närmare 100% odlade i Sydostasien.



Ancistrus kan komma från olika håll - svårt att säja säkert. Många dvärgciklider är allmänt känsliga och dessutom territoriella. Många är dessutom naturligt kortlivade.



Strålfena vet jag inte hur mycket som odlas. Jag har bara haft den en gång. Som bottenbeläggning använde jag krossad korall och snäckskal för att få mitt Stockholmsvatten hårt. Minns inte hur jag bar mig åt, men det blev en hel del yngel.



Koppar slutligen, är visserligen giftigt för fiskar, men ännu mycket giftigare för många sjukdomsalstrare och används bland annat mot Oodinium. När koppar och andra tungmetaller dödar akvariefisk så brukar det inte vara någon större skillnad vilka arter som drabbas även om det naturligtvis finns en viss skillnad.


Mycket intressant och välskrivet, Erik. Gillar att du tar dig tid att utveckla dina tankegångar.
När det blir en debatt som i detta fall så är ju tonen i inlägget lika viktig som argumentationen. Så är det för mig i varje fall. Har lättare att tänka vidare när debatten sker i en grundton av respekt.
#41 - 31 maj 2014 07:51
Platy kan vara kinkiga - speciellt odlad fisk från Sydostasien och i Stockholmsvatten. Förr i tiden när kranvattnet inte manipulerades så mycket var det i Skåne, på Gotland, i Uppsala och Örebro som de fick fram bra platy. Där var vattnet hårt. Dessutom "råkade" det bli så att specialisterna på ungfödare samlades på de här orterna. I Stockholm skulle man helst göra vattnet lite hårdare, eller åtminstone salta vattnet för att de skulle fungera bra hela tiden. Hög värme (27-28 deg) och mycket grönsaker i kosten + levande foder, bidrog också. Det kan gå bra ändå, åtminstone några år, men händer något: det kommer in sjukdom eller värmen råkar sjunka eller man slarvar med fodret ett tag så är det de bortskämda fiskarna som överlever bäst.



Gör det inte för svårt. Satsa på fiskar som lever i mjukt, gärna lite surt vatten och som trivs i småpölar. Fiskar från klara floder med hårt vatten kan må bra under andra förhållanden men är mycket känsligare.


Ja, vi har stockholmsvatten med lågt KH och rätt högt pH. Tidigare hade vi engelsk sjösten som bottenmaterial och akvariet kom inte alls i balans. Då var KH = 4,5 men pH ca 8,5 vilket gjorde att vi hade jättemycket problem med att växter och alla sniglar dog. Sedan vi bytte bottenmaterial till ett kalkfritt så är pH ca 7,2 men KH är bara ca 1,5. Men växter trivs bra nu och sniglarna förökar sig för glatta livet. Kanske borde man höja KH dock?

Sen tar jag jättegärna tips på den typ av fiskar du pratar om. Vilka sorter skulle passa tror du?
#42 - 31 maj 2014 08:03
Rent teoretiskt så hade det kunnat stämma. Men, det är så mycket svårare att se vad som är fel när fisken väl är död. För att se vad som är orsaken måste man ha en lång erfarenhet av att bedöma till exempel utseendet på levern eller vilka bakterier man kan odla fram och skillnaden mellan vilket uttryck det tar sig mellan olika sjukdomar. Det visar sig mer eller mindre olika på olika arter av fiskar. Den här kunskapen, även om det är komplicerat, hade kunnat finnas om det fanns något som helst incitament, men ingen lägger ned tusentals kronor för att kanske få reda på varför en fisk för några tior dött - speciellt när det finns enklare sätt att nalkas problemet.



Det finns några få människor i Sverige som kan en del om detta, men då är uppgiften antingen att rädda hela bestånd vid laxodling eller att hindra sjukdomar att sprida sig från fisk till människa. Befinner de sig på en akvariebutik är det sannolikt som kunder... (och skulle de då eventuellt reagera på något sjukdomssymptom hos fiskar, är det snarare hos levande fiskar än döda och troligen mer i egenskap av hobbyakvarist än fiskpatolog).



Nästan alla ungfödare som säljs i butikerna idag är odlade i Sydostasien. Detta sker inte av nyfikenhet eller stolthet utan för att tjäna pengar. Förutsättningarna liknar de som gäller för odling av mat till människor oavsett om det är jordnötter, tilapia, tomater eller kossor. Ju färre växter eller djur som dör av sjukdomar desto större förtjänst. Ett billigt sätt att uppnå detta är att använda antibiotika. Hela tiden. Det finns många nackdelar, och oönskade konsekvenser - men det är billigt och effektivt.



Effekten för fisken är att när de plötsligt befinner sig i ett akvarium utan antibiotika så har de ingen naturlig motståndskraft mot bakterier. Troligen är de även känsligare för virus, svamp och parasiter. Dyker det upp även små mängder relativt harmlösa bakterier blir de lättare sjuka och kan till och med dö. Stora regelbundna vattenbyten minskar effekten och motståndskraften mot sjukdomar ökar sakta, men blir aldrig som hos en fisk som varit utsatt för bakterier från första dagen (och majoriteten av små yngel dör därför i naturen - bara de med ett gott immunsystem överlever).



Fiskzoo nämner att galaxyrasbora, kilfläcksrasbora, kuhliålar och siamesiska algätare överlever. Det här är arter som i handeln vanligen är vildfångade eller när det gäller galaxyrasboran kan vara hobbyodlade i Sverige (= ingen antibiotika).



Hur det är med just amanoräkor känner jag inte till, men kardinaltetror finns idag både vildfångade och odlade. Jag skulle inte tveka ett ögonblick att välja de vildfångade, både av hälsoskäl och naturvårdsskäl!



När det gäller platy, många guramiarter samt molly är närmare 100% odlade i Sydostasien.



Ancistrus kan komma från olika håll - svårt att säja säkert. Många dvärgciklider är allmänt känsliga och dessutom territoriella. Många är dessutom naturligt kortlivade.



Strålfena vet jag inte hur mycket som odlas. Jag har bara haft den en gång. Som bottenbeläggning använde jag krossad korall och snäckskal för att få mitt Stockholmsvatten hårt. Minns inte hur jag bar mig åt, men det blev en hel del yngel.



Koppar slutligen, är visserligen giftigt för fiskar, men ännu mycket giftigare för många sjukdomsalstrare och används bland annat mot Oodinium. När koppar och andra tungmetaller dödar akvariefisk så brukar det inte vara någon större skillnad vilka arter som drabbas även om det naturligtvis finns en viss skillnad.


Klifläcksrasbora, galaxyrasbora och kuhliål går i mitt lilla kar som fungerar bra.
I stora karet är det kardinaltetra och siamesisk algätare som inte drabbats. Jag tror faktiskt att kardinaltetrorna är vildfångade men siameserna minns jag inte. Kilfläcksrasbororna i det andra karet är också vildfångade. Så det känns som att du har rätt i att vildfångade fungerar mycket bättre i våra kar iaf.

Dock måste det väl ändå vara något tokigt med vattenvärden eller något annat fel som gör att endast de mest tåliga rackarna överlever?
#43 - 5 juni 2014 03:15
Har du ingen felaktig växt i akvariet,,eller nått fel på kran vattnet, ser man till växtnäring så innehåller de metall ämnen som är viktiga både för växter och liv, medesinera i samma kar som resten av invånarna de lär ju påverka allt....ingen erfarenhet om de men om man medesinerar i sällskapas akvariet sabbar inte de hela floran & hela balansen måste inte total rengöring göras,
#44 - 5 juni 2014 03:23
Kanske inte är till nån hjälp, min vän köpte vatten berednings medel Märke Happy Life egenskapen att hålla vattnet grumligt beroende på vatten kvalité och smuttsighet...har följer regelverket hans vatten är grumligt upp till en vecka eller mer i mitt 200L me en månad gammalt vatten grumligt över natten, byter en tredje del varje månad....
#45 - 5 juni 2014 04:19
Nitrit blir nitrat, men va händer om man medesinerar blir de giftigt igen
#46 - 5 juni 2014 04:43
Kolla bilden rent och fint exemplariskt.ser inte direkt ut som ett sjukdoms akvarie....alla värden man kan ta på vatten är värden inte kvalité mer en värdering om status.....vissa har framgång andra kaose växtriket och livet på jorden är organiskt vi reagerar bara på saker me organisk inverkan ,,svavel är organiskt, egenskap växtnäring, gödnings gas i regel luktlöst främjar växtligheten finns i mark oavsett botten eller mark,,,för höga halter kan lukta ruttna ägg sen blir de frätande men bara me hjälp av pH i vätska ha ett långt tidsmässigt akvarie utan botten rengöring borde ju skapa nått i svavel väg en kraftig obalans ökar koncentrationen Troligtvis de dom kallar för nitrit som sen tas upp av växterna,pH ,kh nh osv sejer inget specifikt om testet man får googla, men de lär knappas behövas någon kraftig ökning på svavel för att fisken ska bli sjuk, kanske lång sökt men växer ju så de knakar i ditt akvarie
#47 - 6 juni 2014 17:15
El i akvariet? Har du kollat utrustningen? Jag har varit med om det fiskar som bara dör i ett väl inkört akvarium, krypström som gör akvarievattnet strömförande.
#48 - 6 juni 2014 21:22
En ide som du säger är att starta om. Ut med allt som är, kör en desinficering av allt. I med bara nya grejjor











Annons