Östersjövatten

#1 - 2 juni 2004 06:22
Hur salt är Östersjön? Hur mycket salt måste man ha i 10 L kranvatten för att få samma salthalt som det är i Östersjön?
Pft JE
#2 - 2 juni 2004 06:40
http://www.snf.se här kan du läsa om hur salt östersjön är.
#3 - 2 juni 2004 06:45
Det beror på var i Östersjön. Dessutom varierar salthalten över tid.
I Öresund är salthalten strax under ytan genomsnittligt cirka 12 promille (12 gram salt per liter), i Stockholms skärgård cirka 6 promille, i bottenviken 0.5 promille.

En rågad matsked innehåller cirka 20 gram salt.

Använder du bordssalt bör du tillsätta en matsked bikarbonat per tio liter vatten, för att buffra pH.
#4 - 2 juni 2004 07:18
Tälje: Var på snf? Jag hittar ingenting.
#5 - 2 juni 2004 08:21
Bild,skrolla ner lite: http://www.snf.se/verksamhet/kust-hav/ostersjon-ekologi-mer.htm
#6 - 2 juni 2004 10:16
Hmmm... De behöver nog uppdatera texten en smula. Det finns gott om rena bräckvattenarter i östersjön, t.ex. skorven och den lilla hjärtmusslan Baltocardium hauniense, och till och med någon enstaka endemisk art, t.ex. en kransalg och en hinnkräfta.
Östersjöns blåmussla misstänks också vara en annan art än den på västkusten - flyttar man en östersjömussla till västkusten blir den ändå inte lika stor och tjockskalig som västkustblåmusslorna.











Annons