Använd gärna lite av den gamla bottensatsen till nästa sats för det finns alltid några levande jästceller kvar.Dom som har överlevt är "starka" och klarar oftast jäsning till något högre alkohalt.Med tiden kan man få en jästkultur som klarar att jäsa mer socker,dvs man behöver inte byta dunkar lika ofta.Har själv gjort detta och jäser med lätthet 1,7dl socker/liter vatten med en alkohalt på uppemot 16%.Detta gör att jag kan vänta med att byta dunkar till 16-17 dagars mellanrum,Man får också tillsätta något mer protein för att hålla jästackten till en lagom nivå.Proteinet gör att man får en långsammare men jämnare jäsning och inte en "turbo jäsning"som vissa andra kanske skulle föredra.Man kan även köpa en jästkultur i vissa butiker som klarar högre alkohalt än vanlig jäst,men det är ju roligt att få fram sin egen kultur.Jäst är en överlevare utan dess like.Det går att använda en REN träpinne och röra runt i sörjan som jäser och vid nästa sats tar man pinnen och rör med den i sörjan så startar jäsprosessen igen.Tar då nogot längre tid innan jäsningen kommer igång men värt att pröva om man är road av jäsning.Detta är ett gamalt beprövat sätt som används även nu,framför allt vid framtagning av Trappistenöl i gamla kloster.Dom har inte använt någon ny jästkultur på flera hundra år.De du!