saltmängd vid vattenbyte ?

#1 - 29 augusti 2004 19:21
Det diskuteras lite huruvida man ska ha i salt eller inte ?
Men hur mycket ska man tillsätta om man tänker ha det i vattnet, jag har en kar med malawisar och undrar hur mycket per 100L man ska tillsätta, har ingen hushållsvåg så ange hellre i msk eller dyligt.
Håller på att byta vatten just nu så gärna snabbt svar.
#2 - 29 augusti 2004 19:56
Jag brukar lillsätta 5 msk / 100 liter, som jag löser upp i en hink och sedan häller i när jag fyller på vatten.
#3 - 29 augusti 2004 20:00
Vad kör ni för salt? Är det bättre att ta havssaltsflingor istället för vanligt bordssalt? Såg att det var någon diskussion uppe för någon vecka sedan angående nåt klumpmedel i saltet.
#4 - 29 augusti 2004 20:09
fan, såg ju att det var det i måste kila ner till affären imorgon då
#5 - 29 augusti 2004 20:10
Jag använder vanligt Jozo salt utan jod. Det har funkat bra i mina kar men innehåller klumpförebyggande medel, vilket är negativt enl vissa.
#6 - 29 augusti 2004 20:16
Den eviga diskutionen om salt. Visst, det är kanske brukligt att tillsätta salt vid uppstart eller vid vattenbyten på malawikar men jag förstår inte varför. Förbyggande medecinering tror jag inte en sekund på.

Är det någon som kan ge mig en vettig och hållbar förklaring varför man ska tillsätta salt i sötvattensakvarium när man inte har någon sjukdom att tampas med?

Ni får ursäkta den något upprörda tonen men efter att ha haft den här diskutionen ett till synes oändligt antal gånger och vid samtliga tillfällen kommit fram till att det är överflödigt med salt så börjar man fundera varför folk trilskas med att tillsätta salt.

Inte nog med taskig attityd, jag lånade (snodde) tråden oxå.. sorry =)
#7 - 29 augusti 2004 20:28
Sanningen att säja funderar jag på att gå över till at tillsätta 1 ml salt per liter vatten till samtliga mina akvarier...
Två skäl - (1) förebygger oodinium (velvet) - men skadar nog inte växtligheten nämvärt.
(2) artemianauplierna överlever väsentligen längre tid - jag har mindre fiskar (killis, endlers etc) så varför inte delicatessen ibland
#8 - 29 augusti 2004 20:28
Enl vad jag har läst mig till (utan att ha någon vidare kunskap i varken kemi ellar biologi) så innehåller vattnet och fiskarna i tex Malawi och Tanganyika en större saltmängd än vårat kranvatten, vilket gör att fiskarna får svårt att uppräthålla sin naturliga saltmängd i kroppen tex om den skadar sig. Jag tänker mig dock inte saltet som någon medicinering, har iaf inte sett någon negativ inverkan på mina Malavi. Det finns säkert massor som inte använder salt och inte heller har några problem med fiskarna, så diskussionen lär fortsätta...
#9 - 29 augusti 2004 20:45
Mina funderingar går något i stil med, Tillvänjning av salt för fiskar går relativt snabbt men avvänjning går långsamt och snabba förändringar kan skada eller stessa djuren, varför inte ligga på en konstant nivå (Inget salt) och decimera risken att skada fiskarna.

Erikthur.
1: Jag anser att man inte tar alvedon för att förbygga huvudvärk.

2: artemia lever ganska länge i sötvatten, Man ska väl inte mata mer än vad som äts under loppet av ca tre minuter var det någon som sa.
#10 - 29 augusti 2004 20:50
Ursprungligen skickat av erikthur

Två skäl - (1) förebygger oodinium (velvet) - men skadar nog inte växtligheten nämvärt.

(2) artemianauplierna överlever väsentligen längre tid - jag har mindre fiskar (killis, endlers etc) så varför inte delicatessen ibland


Tva hållbara skäl, tycker jag nog. Speciellt nummer två. Annars är jag en av saltskeptikerna. [:)]
-- MW
#11 - 29 augusti 2004 23:10
Jag är fortfarande inte nöjd med anledningarna.

Min lokale fisknasare sade en gång en hel del nervärderande saker om andra fiskhandlare som använder antibiotika och/eller andra läkemedel för att hålla absolut toppklass på sina djur. Det resulterar inte så sällan i att djuren blir sjuka av att introduceras i ett obehandlat vatten.

Det känns lite som att tillsätta algenkiller eller dylikt vid varje vattenbyte för att slippa alger. Jag anser att problem ska lösas inte gömmas. Jag vill minnas att Patrikmalmo använde ordet alvedonlösningar om liknande företeelser...

Jag kritiserar ingen , jag vill bara förstå varför.
#12 - 30 augusti 2004 04:15
Plizken: Jag kan inte göra annat än att hålla med dig. Jag har läst sida upp och sida ned på världens alla akvariesidor, och ingenstans har jag hittat några hållbara argument för att detta salt skulle vara bra för fiskarna generellt sett.

Det finns egentligen vara två scenarier då salt gör nytta:
1: När man har någon form av yttre sjukdom kan salt hjälpa till för att hålla tillbaka spridning och underlätta för fisken att läka skador.

2: När zoo-handlaren envisas med att ha en massa salt och jox i sina kar är det svårt att acklimatisera fiskarna till saltfritt vatten genom vanlig inkoppning. Jag tycker dock det är lättare att byta Zoo-handlare.

Normalt är det dock inte skadligt att ha salt i vattnet, men dels så är det dyrt, i synnerhet om man köper saltet av zoo-handlarn där det plägar kosta flera hundra kroner kilot och saluförs under nman som Ektozon och liknande. Dels är det också bökigt att dosera rätt vid vattenbyten. Det är lätt att man får en gradvis ökning av salthalten eftersom man har i lite mer salt vid varje vattenbyte än vad man tappar ur.
#13 - 30 augusti 2004 04:26
Ursprungligen skickat av plizken

Erikthur.

1: Jag anser att man inte tar alvedon för att förbygga huvudvärk.

2: artemia lever ganska länge i sötvatten, Man ska väl inte mata mer än vad som äts under loppet av ca tre minuter var det någon som sa.



Det är ju inte huvudvärk som jag förebygger utan velvet som kan vara ödesdiger för uppväxande killis. Jag har förlorat de enda två sjoestedti jag fick upp till 3 cm storlek - möjligen av velvet.

Mina yngel får gärna äta lite mer än de orkar sätta i sej under tre minuter. Med 1 koksalt ml per liter lever artemianauplierna ofta 24 timmar. Jag drar nu oftast upp snabbväxande killis (vissa extremt snabbväxande...). Därför är detta ett rationellt val att göra. I alla fall så länge jag inte har en bra Moina-stam att tillgå.

Jag har inget behov av salt när det gäller att dra upp paletter eller platy...
#14 - 30 augusti 2004 14:21
Erikthur.

Ja vad säger man. Att du funderar på att börja med salt i dina kar är väl upp till dig och att du har nog mycket vett och erfarenhet för att hålla en konstant saltnivå och avvänja dom långsamt eller informera eventuell kund vid försäljning tvivlar jag inte det minsta på.

Mitt bryderi är varför folk fortfarande tror att det är ett måste.

En sådan skröna kan få en välvillig nybörjare att dräpa ut familjens sällskapsakvarium av misstag bara genom att glömma tillsätta salt vid en "storstädning".
#15 - 31 augusti 2004 11:29
Spännande tråd, har helt missat att detta har diskuterats tidigare. Jag tillhör väl en av dem ni är "griniga" på?! *skrattar* Tillsätter alltid 1msk grovt NaCL per 100L till mina Malawi, fick tipset av min "Ciklidguru" i Nol.
Fakta 1: Vattnet i Malawisjön har en högre salthalt pga salter som urlakas ur berggrunden där och om man vill efterleva fiskarnas naturliga miljö så.... På samma sätt som jag eftersträvar liknande pH och temperatur.
Fakta 2: Har två malar, en ancistrus och en plecco, i samma kar. De vill ha mjukt surt vatten utan salt! Trots det har de bott där i flera år och växer och trivs som bara den.
Slutsats: Så länge som man tror på det man gör och fiskarna mår bra så kan det ju inte skada vare sig man har eller inte har salt!
Tack för ordet. :-)
#16 - 31 augusti 2004 12:25
Konstigt att salt ska vara en så brännande fråga...

Personligen är jag av åsikten att akvarium utgörs av en artificiell miljö där man använder allehanda preparat och metoder för att få fiskar och växter att trivas.
I växtakvarier handlar det t.ex. inte alls om någon naturlig miljö då det är mycket svårt att hitta så kraftig växtlighet och starka ljusnivåer i naturen.
Man kan anta att akvariefiskar generellt uppvisar en större andel stress jmfrt med naturligt levande pga alla möjliga faktorer såsom nitrat/nitrit-halter, liten yta, skiftningar i pH osv. Om salt skulle hindra fiskarna från att ta skada från denna stress så jag inte se något större fel i att använda det än att exempelvis använda filtrering, förutsatt att saltet i sig inte skadar fiskarna.
Sedan är det förstås en ann sak med antibiotika som kan ge resistens hos bakterier.

För övrigt tycker jag att liknelsen med alvedon haltar rejält då alvedon (paracetamol) minskar effekten av smärtframkallande ämnen i kroppen och inte avdödar mikroorganismer...
Då tycker jag att en bättre liknelse kan vara olika typer av descinficering som vi använder oss av dagligen (tvätta händer, koka matvaror osv).











Annons