tips från proffsen! :)

#1 - 14 februari 2011 18:17
Hej!

Har nu satt igång mitt andra kar ( 360 l ) och det har varit igång i ca 1 vecka, Har matat sparsamt har 4 fiskar i karet. Nitriet ligger på mellan 0.5 och 1.0. Har slutat mata nu i 2dagar. fortfarande samma nitrit i karet. Bytte 1/3 vatten igår då det gick upp i nitrit. idag 0.5.

Har ett 240 liters discus kar som har varit i gång i 1 år utan problem, dock haft vit skitare o behandlat för 3 veckorsedan ( alla friska o äter nu )

Båda 2 är med bottenfilter.

Hur hade ni gjort för att få igång mitt nya kar snabbare? Skall jag byta vatten med det gamla eller skall jag bara bita ihop o mata lite?
Vad tycker ni?
#2 - 14 februari 2011 18:35
Töm det gamla på 2/3 dels vatten och pumpa in allt det vattnet i det nya akvariet. Kör med vattenberedningsmedel för att minimera klor som dödar de "goda" bakterierna. Kan du klämma ur någon filtermatta i det nya från det gamla så kan det vara bra.
#3 - 14 februari 2011 18:39
Dre skrev:
Töm det gamla på 2/3 dels vatten och pumpa in allt det vattnet i det nya akvariet. Kör med vattenberedningsmedel för att minimera klor som dödar de "goda" bakterierna. Kan du klämma ur någon filtermatta i det nya från det gamla så kan det vara bra.



det är klockrent om man kan klämma ut lite filtermatrial i ett nytt kar....

dock...inte för mycket nu i ett kar med fisk i....

samt att det är bra att göra det när insuget i den nya pumpen...


.
#4 - 14 februari 2011 18:45
Jag har ju dock bottenfilter... ´

Man slår inte ut det gamla karet om man byter 2/3 delar? Mata försikigt ett tag efter? eller no problemos?
#5 - 14 februari 2011 19:22
Det är ok, men även där skulle jag använda vattenberedningsmedel så klor och dylikt slås ut annars får du effekter på nyttiga bakterier och därmed kan du få nitrit innan de nyttiga vuxit till sig i antal igen. du kan i kombination med detta mata mindre ett par veckor för att vara säker.
#6 - 14 februari 2011 19:28
Jag har ju dock bottenfilter... ´



Man slår inte ut det gamla karet om man byter 2/3 delar? Mata försikigt ett tag efter? eller no problemos?
Ta bara ca 25% av vattnet ur det fungerande karet men ta däremot nån liter sand och växla mellan karen, då för du över mängder av nitrifierningsbakterier!
#7 - 14 februari 2011 21:13
Hej!



Har nu satt igång mitt andra kar ( 360 l ) och det har varit igång i ca 1 vecka, Har matat sparsamt har 4 fiskar i karet. Nitriet ligger på mellan 0.5 och 1.0. Har slutat mata nu i 2dagar. fortfarande samma nitrit i karet. Bytte 1/3 vatten igår då det gick upp i nitrit. idag 0.5.



Har ett 240 liters discus kar som har varit i gång i 1 år utan problem, dock haft vit skitare o behandlat för 3 veckorsedan ( alla friska o äter nu )



Båda 2 är med bottenfilter.



Hur hade ni gjort för att få igång mitt nya kar snabbare? Skall jag byta vatten med det gamla eller skall jag bara bita ihop o mata lite?

Vad tycker ni?


Tycker absolut inte att du skall använda vatten från annat kar!...bakterierna finns inte i vattenkolumnen i huvudsak utan på sand, sten o filtermedia. I gammalt vatten får du bara med sånt du inte vill ha...dvs näringsämnen o organiskt avfall mm!
Köp bakteriekultur på flaska...det funkar klockrent
Jag startade ett nytt kar för exakt tre veckor sedan...mätte nitrit i veckan o då har jag redan en hel del fisk...0.0 på nitrit!...
Vattenbyten hjälper dåligt så här i början..det bildas nytt nitrit direkt. Jobba istället på att få upp en bakterieflora. Jag har kört med easycares bakterier..en dos dag 1,7 o 14..o som sagt inte ett spår av nitrit.
#8 - 14 februari 2011 21:16
Jonasroman skrev:
Tycker absolut inte att du skall använda vatten från annat kar!...bakterierna finns inte i vattenkolumnen i huvudsak utan på sand, sten o filtermedia. I gammalt vatten får du bara med sånt du inte vill ha...dvs näringsämnen!


Stämmer verkligen detta, jag har dragit igång små akvarium på det sättet och helt sluppit nitrit. Många gånger dessutom, därav mitt råd. Annars har dessa akvarium varit helt nya/tomma.
#9 - 14 februari 2011 21:21
Dre skrev:
Stämmer verkligen detta, jag har dragit igång små akvarium på det sättet och helt sluppit nitrit. Många gånger dessutom, därav mitt råd. Annars har dessa akvarium varit helt nya/tomma.

Hur man än gör så får man ju till slut sina nitrifikationsbakterier mm...men dom lever på substrat. Ja...vi har nog olika åsikter här;-)...
#10 - 14 februari 2011 21:40
Dre och Jonas,
Jag tror ni har rätt men på olika vis. ”nyttobakterierna” är ljusskygga individer och far inte runt i vattnet så ofta. Däremot finns det nog en del andra bakterier i det. Dessutom finns de bakterier som bryter ned proteiner till Ammonium i det. Filtermulm är kanon men i filtret inte akvariet där dör de och ökar belastningen.
Om man kör bottenfilter funkar det att ta grus från det gamla akvariet till det nya. Man kan också slamsuga det gamla och sedan fylla bottenfiltret via stigar röret med mulmen. Den tiden pallar de i ljuset.
Det där med klor eller kloramin är nog en av de stora bovarna när man har problem med nya akvarier och stora vattenbyten. Det behövs inte stor slurk med klor för att slå ut en bakterie stam.
Bakterier i all ära men inget slår rejält med växter som slickar i sig Kvävet som inte bakterierna klarar.
#11 - 15 februari 2011 06:08
Kan ju vara så att när jag pumpar över vatten så suger jag intill botten eller inredning. Det gör jag nog när jag tänker efter. Bra då har jag lärt mig något. Jag brukar dessutom sätta i ett innerfilter i det gamla akvariet någon vecka för att flytta över den till det nya när det ska startas upp.

Protein nedbrytningen sker väl i huvudsak av enzymer i fiskarnas tarmar, eller? Därefter pinkar de ammonium (delvis ammoniak beroende på pH) som bryts ned till nitrit som sedan bryts ned till nitrat som man byter bort vid vattenbyte eller så tar växterna upp det (nitrat har kväve i den form som växter gillar någorlunda). Den översiktliga bilden har jag av processen. Stämmer denna beskrivning?
#12 - 15 februari 2011 06:22
Såvitt jag vet låter detta rätt men det måste nog till en del proteinnedbrytning även i vattnet då t.ex allt mat inte blir uppäten.
Vrider alltid ur filtermulm i dom karen jag har startat några dagar innan jag läger i fisken, även i dom karen med bottenfilter. Har alltid funkat för mig..
#13 - 15 februari 2011 06:46
Dre skrev:
Kan ju vara så att när jag pumpar över vatten så suger jag intill botten eller inredning. Det gör jag nog när jag tänker efter. Bra då har jag lärt mig något. Jag brukar dessutom sätta i ett innerfilter i det gamla akvariet någon vecka för att flytta över den till det nya när det ska startas upp.



Protein nedbrytningen sker väl i huvudsak av enzymer i fiskarnas tarmar, eller? Därefter pinkar de ammonium (delvis ammoniak beroende på pH) som bryts ned till nitrit som sedan bryts ned till nitrat som man byter bort vid vattenbyte eller så tar växterna upp det (nitrat har kväve i den form som växter gillar någorlunda). Den översiktliga bilden har jag av processen. Stämmer denna beskrivning?


Den stämmer precis!:)
#14 - 15 februari 2011 06:54
GöranE skrev:
Såvitt jag vet låter detta rätt men det måste nog till en del proteinnedbrytning även i vattnet då t.ex allt mat inte blir uppäten.

Vrider alltid ur filtermulm i dom karen jag har startat några dagar innan jag läger i fisken, även i dom karen med bottenfilter. Har alltid funkat för mig..

Det stämmer också!:) den proteindedbrytningen sker mha vanliga sk heterotrofa bakterier, som alltså käkar organiskt material/ föda. När en sådan bakterie ger sig på en stor organisk molekyl så är bakterien främst ute efter kolvätedelen av den stora organiska molekylen. Bakterien bryter därför loss allt kväve o fosfor från molekylen så det blir rent kolväte kvar. Detta då "tvättade" kolväte kan sedan användas av bakteriem som rent bränsle i bakteriens cellandning. Det lossbrutna kvävet är i formen av ammonium. En liten del av ammoniumet kan bakterien använda själv till sin uppbyggnad av nya cellstrukturer mm...men oftast innehåller organiskt material mer kväve än cellen behöver så det blir alltid ändå ett nettoöverskott kvar av ammonium som sprids ut i vattnet. Den process som sker när bakterien bryter loss kvävet från den organiska molekylen kallas deaminering..eller mineralisering.

/Jonas
#15 - 15 februari 2011 17:21
Jonasroman skrev:
Det stämmer också!:) den proteindedbrytningen sker mha vanliga sk heterotrofa bakterier, som alltså käkar organiskt material/ föda. När en sådan bakterie ger sig på en stor organisk molekyl så är bakterien främst ute efter kolvätedelen av den stora organiska molekylen. Bakterien bryter därför loss allt kväve o fosfor från molekylen så det blir rent kolväte kvar. Detta då "tvättade" kolväte kan sedan användas av bakteriem som rent bränsle i bakteriens cellandning. Det lossbrutna kvävet är i formen av ammonium. En liten del av ammoniumet kan bakterien använda själv till sin uppbyggnad av nya cellstrukturer mm...men oftast innehåller organiskt material mer kväve än cellen behöver så det blir alltid ändå ett nettoöverskott kvar av ammonium som sprids ut i vattnet. Den process som sker när bakterien bryter loss kvävet från den organiska molekylen kallas deaminering..eller mineralisering.



/Jonas

Snyggt förklarat Jonas!
Dre: Det är ofta ett missförstånd och ett stort sådant att det bara är fiskarna som står för 2 saker.
1. Syrekonsumptionen
2. Ammonium produktionen.
Normalt är det heterotrofa och andra bakterier som står för detta. Tänk så här: En biff eller palsternacka spjälkas upp vare sig du äter dessa eller inte! Det är i princip bakterier som fixar detta.
Det är därför jag insisterar på att man skall plocka bort organiskt material så fort som möjligt.
#16 - 15 februari 2011 18:15
Låter rimligt, men en process genom tarmarna går ju väsentligt snabbare än en nedbrytning av bakterier. Vet ej hur lång tid det tar inna maten skits ut, men det måste vara fråga om 6-24 timmar vilket är mycket snabbare än att låta maten ruttna bort.

Håller dock 100% med om att växtdelar och rester ska bort för att minska belastningen.
#17 - 15 februari 2011 18:27
Dre skrev:
Låter rimligt, men en process genom tarmarna går ju väsentligt snabbare än en nedbrytning av bakterier. Vet ej hur lång tid det tar inna maten skits ut, men det måste vara fråga om 6-24 timmar vilket är mycket snabbare än att låta maten ruttna bort.



Håller dock 100% med om att växtdelar och rester ska bort för att minska belastningen.

Mja, Det är en hel del godis som kommer ut i andra ändan så att säga. Magen tar bara upp det mer lättsmälta. Så fiskbajset skall också brytas ned av bakterierna.
Bilagor:
#18 - 17 februari 2011 11:55
Tack för alla svar... Är det så att man alltid får en liten nitrit pik innan karet stabiliserar sej? Jag har fått det på alla mina uppstarter.
Dock har jag svårt att mata lite, då man köpt nya fiskar är det ju så kul att se dem äta. Tålamod har aldrig varit min starka sida. :)


HA det gott











Annons