Bästa rödvisnsåssen blir det på att man vispar ur kärlet med vatten man stekt köttet (näst bäst ev sky eller fond ) i häller över vattnet från stekkärlet i en kastrull har i vetemjöl man rört VÄL ut i mjuktsmör 8pasta redning). sjuder i 3-4 min häller i av ett kraftigt röd tjut liten skvätt soya för färgen och lite socker och salt efter smak. Porpotioner för mjöl och smör tillredningen finns i vår kok bok som ex.
Sedan kan man labba med att ha i vispad grädde eller cremfraiche.
Verkar som du aldrig lagat en RIKTIG rödvinsås. Det är en av de svåraste såserna att få riktigt bra. Här kommer ett recept som jag tror på.
Tillagning
Ingredienser
Portioner: 6 pers/ca 2 1/2 dl)
100 g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt (spansk peppar)
2-3 vitlöksklyftor
1 tomat
2 msk olivolja
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger
3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
2 msk konc kalvfond
4 dl vatten
1-2 msk brun maizenaredning
Rödvinssås med sting
Tillagningstid: Över 20 min
Gör så här
1. Dagen före festen. Skala/putsa och grov-hacka
rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök
och tomat. Hetta upp oljan i en kastrull. Bryn
grönsakerna, de ska ta färg men inte brännas.
2. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras.
Häll på vinägern. Rör och låt koka tills
vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
3. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan
återstår, det tar ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond
och vatten.
4. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen.
Smaka av med salt och peppar. Sila
av och låt svalna. Täck med plastfolie och
ställ in i kylen.
5. Festdagen. Koka upp såsen under omrörning.
Häll över i en såssnipa eller såstermos.