I afton serveras det lammstek med potatismos, honungsglaserade morötter, äppelmos och en gräddsås i kungsladugård, vad ska ni andra äta?..
Gaffel skrev:Benade ur lite slarvigt varför det blev tok omöjligt att rulla ihop o binda steken på ett bra sätt och därav ser måltiden ut som en roadkill.. :d
Gaffel skrev:Skippa osten på din tallrik om du siktar på en viktminskning..
Kensa skrev:inte enligt den viktminskningsmetoden jag kör på.
där får jag äta i princip hur mycket ost jag vill, så länge den
innehåller myyyycket fett.
resultat på viktminskningen är just nu 19 kilo borttappade sedan
den 4.e Aug.
bara 8 kilo kvar....skall vara borta innan den 4.e juli....
måste se snygg ut på stranden ner i italien.....:d
.
Klotte skrev:om vädret tillåter ska jag nog också grilla lite burgare i helgen, var en riktigt bra idé :)
Kensa skrev:lördag skal det grillas lövbiff
söndag skall det grillas kycklingfilé
fan...har jag köpt mig en ny grill för 795 svenska pesos så skall
den användas flitigt.
.
andersfiskar skrev:Lite OT men du kommer bli skitnöjd med den. Jag köpte en ganska stor märkesklotgrill som börjar på W... jag kan säga att det är skillnad på kvalle. Har helgrillat kycklingar, fisk kött och det blir kanonresultat varje gång. Drar man igen luften slocknar briketterna och du kan använda dem nästa gång. Den är drygt ett år gammal nu och den ser helt ny ut och 10 garanti på emaljen.
Kensa skrev:inte fasen vill jag ha en sådan grill.
nä, en grilltunna är det som gäller !!!
.
Gaffel skrev:Vi skar upp ett snitt i ett rostfritt 110 liters fat i fjol, svetsade fast gångjärn och skar upp resten så vi fick en tät och likvärdig överdel och botten, svetsade fast 4 ben, tog upp draghål och hängde på ett rostfritt galler, i år ska polaren svetsa på en skorre på toppen med spjäll så man kan varmröka!
Maranat, du lär få kall gröt till frukost om din tant läser vad du skriver!
Johanski skrev:Det du har i flaskan där ser alldeles för ljust ut, Marnat ;)
http://beerculture.org/wp-content/uploads/2009/04/zeitgeistherold.jpg <-- det till vänster är fina grejer!
VisualDarkness skrev:
karrokaja skrev:har du använt Google translate??:p
För övrigt ser det fydundrans gott ut:)
PiaJo skrev:Näää, viiin :p:d så att man blir sådär gott lullig...
Kensa skrev:livsfarligt med vin.....biverkningarna kostar så j-a mycket....[:o]
(tittar på bilden av mina två kottar och undrar om jag någonsin får tillbaka
alla de pengar de kostar...:p..)
.
PiaJo skrev:Min "biverkning" fyller snart 11 år :p:D
Man får bara igen de pengarna man lagt ut om de blir fotbolls eller golfproffs ;)
Mumin skrev:Men vi ska väl inte äta ungarna?
I går åt vi fläskkotlett med svamp- och fänkålsrisotto vilket var riktigt, riktigt gott.
Risotto ska lagas på riktigt vis, där man rör hela tiden och spär med mer vätska vartefter den kokar in, så otton blir riktigt krämig och god.
Använde min hemkokta lammbuljong och det var inte helt fel det heller.
Efter att ha lärt mig koka buljong av min mormor så använder vi varken tärning eller köpta fonder, min är godare.
Och ruskigt enkel att göra. Jag köper flera lamm, sent varje höst av en kompis med bondgård. De kommer grovstyckade och grovputsade. Vartefter jag konsumtionsstyckar dem lägger jag ben, fett, och allt annat puts i en stor gryta med vatten, har i rotsaker efter smak och låter stå på spisen och puttra långsamt.
Eftersom det tar ett par dagar för mig (pga dåliga leder) så får den stå där och puttra ett par dagar. Ut på altan om natten och in på morgonen.
Sen silar jag ifrån och kokar ner mängden. Efter en sista natt kan man lyfta av en centimetertjock kaka med kritvitt fett, sen värmer jag så den går att hälla i formar, och så ner i frysen.
Gudagott!
Nån gång har jag tänkt pröva att göra tvål av fettet, det är absolut fritt från köttrester. Och så kunde Karrokaja göra flöjter av benen,eller nåt annat primitivt instrument....eftersom hon är så fruktansvärt händig.
Ps. Sila inte av buljongen ner i slasken, det har jag lyckats med en gång.....Köttresterna får hundarna kalasa på, muuums.
Nubi skrev:LCHF My ass :P
Nubi skrev:Idag vart det sallad och köttfärssås, medans de andra i familjen åt Lassange.
Hos Karro vart det Ostkaka
Nu blir det smått och gott. Salami, gurka, paprika, Parmaskinka (fejk) inlindad eller stucken med tandpetare i Getos :D
Till det serveras för herrarna kall öl och damen (mig) Ramlösa med lime/jordgubbsmak :D
Film: Luftslottet som *något*
Jo fast smöret är mest en liten smakförhöjare som årets 'beach-2010' gott kunde klara sig utan, pizza lät gott o färska råvaror är nästan ett måste , konserverade champinjoner har jag däremot inte ätit sedan jag blev hemlurad till en dam -97..DAHLBERG skrev:Det såg inte dåligt ut Gaffel! Jobbigt när man glömmer nått viktigt till... Speciellt mat som man lägger ner så mycket tid på XD Själv åt jag pizza :) Capricciosa... Med färska champinjoner - mycket godare än konserverade.
Marnat skrev:Igår slängde jag ihop chilibiffar fyllda med mozarella och parmesan, inlindade i bacon, dessa fick först få yta i ugnen och sedan hällde jag på krossade tomater, lite färska örter samt en del vatten.
När biffarna var klara silade ja ut skyn, mixade och reducerade sedan, denna sås smakades sen av med vispgrädde salt och peppar :)
Marnat skrev:Recept`?
sånt har jag inte, jag lagar mat med smaksinne och näsa, hittar alltid på saker efterhand. Men jag ska försöka skriva ner ungefär vad jag hade i igår.
Mumin skrev:Fem middagar för fyra personer kostar 749:- och sedan ger jag en extra hundring till ett matprojekt i Nairobis slum.
De familjer som själva vill förändra sin situation kan gå med i projektet. De får då också en matkasse som jag betalar. Då slipper de jobba för maten utan kan lägga pengarna på skolavgifter för barnen, förbättra sitt hus eller lägga undan för att köpa en jordlott på landet. Ungarna får bättre mat vilket gör att de orkar skolan, osv, osv. Bra hjälp till självhjälp.
Mumin skrev:Recept på morotsbrödet kanske? Tack!!
Johanski skrev:
[LIST]
[*]1 pkt (50 g) jäst för söta degar
[*]50 g smör
[*]5 dl vatten
[*]1 ½ tsk salt
[*]1 dl vetekli
[*]1 dl solrosfrön
[*]½ dl linfrön
[*]4 dl rivna morötter
[*]3 dl grahamsmjöl
[*]6-8 dl vetemjöl special
[/LIST]
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Mumin skrev:De familjer som själva vill förändra sin situation kan gå med i projektet. De får då också en matkasse som jag betalar. Då slipper de jobba för maten utan kan lägga pengarna på skolavgifter för barnen, förbättra sitt hus eller lägga undan för att köpa en jordlott på landet. Ungarna får bättre mat vilket gör att de orkar skolan, osv, osv. Bra hjälp till självhjälp.
VisualDarkness skrev:Kaviarmackor i natten... ;)
Själv är jag inte så glad i idén med att skänka mat då det driver ner matpriserna så mycket för bönderna att situationen kan förvärras ännu mer. Utav det jag lärt mig av välgörenhet är det bättre att bygga upp samhället genom hjälpmedel och infrastruktur än att skänka mat och kläder.
"Give a man a fish and feed for a day, teach a man to fish and feed him for a lifetime"
Mumin skrev:Ja, men det är ju inte mat importerade från Sverige! Det är ju lokalt producerad mat som alltså har gett bönderna på plats en inkomst. De får betalt för sina varor och mottagarna av kassen i Nairobis slum får en chans att ta sig därifrån genom att den onda cirkeln av dålig kost som ger dålig ork som ger sämre förtjänstmöjligheter bryts. Bra mat ger ork till arbete och skola, som ger en möjlighet till en realinkomst som möjliggör bytandet av en slumtillvaro mot något bättre.
Det är inte fråga om allmän utdelning utan de familjer som går med i projektet avkrävs en motprestation i form av skolgång för barnen eller sparande för inköp av odlingsjord och därmed tillbakaflyttande från slummen till landsbygden.
Ingen kan lära sig fiska utan ett vatten att fiska i eller mat i magen så man orkar fiska. Även fattiga människor kan gå in i väggen av en omöjlig livssituation, det är inget som är förbehållet välmående, konsumtionsstressade västerlänningar.
Jag har jobbat i Afrika för Världsbanken med ett brunnsprojekt så jag vet rätt väl vad jag ska satsa mina biståndspengar på.
För övrigt blev det skafferirensning till middag i dag.
Du har aldrig gått hungrig va?VisualDarkness skrev:DÅ är det en annan sak. Att låta bönderna tjäna på sitt arbete är att ge möjlighet till effektivisering. Man ska nog inte uttala sig för snabbt. ;)
Vi får se om det blir piroger till kvällen. :)
Gaffel skrev:Du har aldrig gått hungrig va?
VisualDarkness skrev:Nej, jag har personligen aldrig varit med om svält. Dock så är fortfarande den gamla metoden att skicka mängder med mat och kläder dåligt för uppbyggnad av landet på lång sikt. Nu var det inte ens fallet, utan här snarare sätter man igång samhället och ekonomin. Man kan säga vad man vill om det men i den moderna världen kan man inte använda metoder som utarmar ekonomin utan att det får allvarliga konsekvenser långsiktigt. Surt med sant, pengar styr.
Igår blev det hemlagade hamburgare på grillen under den varma kvällen, mums! :)
Mumin skrev:Igår blev det en tråkig rätt med kolja, försökte improvisera, men det blev inte bra. I kväll blir det potatis och köttfärsgratäng.
Vandal skrev:vid halv ett hade jag gjort klart min kvällsmat... jäkla helg att vända dygnet... nåväl... det blev fuskwienerschnitzel (panerad lövbiff) med rosmarinpotatis (ugnsstekt) och fulbearnaise (pulver, men jag orkar inte veva äkta en söndagkväll)... men det var gott ändå...
Vandal skrev:Kvällens före förfestmat blev Matjessill med kokt plugg, rödlök, gräddfil och skirat smör... grymt gott!
http://img30.imageshack.us/img30/4383/dscf2248c.jpg
Mumin skrev:Det låter jättegott, kan man få lite mer detaljerat recept?
Gaffel skrev:snart dax att väcka tråden till liv igen med lite vackra matlagningsbilder, höll nämligen på att explodera så jag konverterade i mitten av september och hänger mig fn åt saffrans doftande fisk o räksoppor, avokadosoppor, kronärtskocksoppor o böngrytor till vardags medans helgerna faller i stjälk o rotselleripajernas o alfalfa odlingarnas tecken samt då givetvis med kopiösa mängder grönt te med ingefära o lime, har fn loosat 1/36 ton och garvar varje gång jag kliver upp på vågen..