vad har ni på julbordet ?

#1 - 19 december 2010 14:42
hörrni alla zopetare, vad har ni på julbordet.......?

vi firar aldrig jul hemma, antingen är det hos mina päron, eller
hemma hos svägerskan, i är det svägerskan som gäller, lite olika
är det vad som brukar finnas, men jag tror att följande kommer att
stå på bordet.

Skinka, en ugnsbakad, en kokt
Revben
köttbullar
Prinskorvar
Fläck + köttkorv
Ål
Brun + Rödkål
Senaper i många versioner
Tonvis med inladga sillar
Lax i ett par versioner
Rödbetssallad
Ostar i överflöd
Diverse skärekorvar
Diverse syltor (fy fasen.....)
Ägg i olika former
Risala medelhavsö
Snapsar (brukar vara 2-3 sorter,,,,för lite enligt mig)
Julmust
Öl
Vin
Svagdricka


Kommer inte på mer just nu....


.

tillägg:

Janssons frestelse, 2 versioner med och utan fiskhelvetet
Dopp i grytan (egengjord av underteknad)
Bröd, vörtbröd med och utan russin + diverse vitt bröd.
kokt potatis.


.
#2 - 19 december 2010 15:43
Jansson frestelse brukar vi ha också.
Sen ett par olika pajer för dem som inte äter julmat.
Bröd av olika slag, och till det givetvis leverkorv :D
#3 - 19 december 2010 15:44
Potatis
Lutfisk
Vitsås
Julskinka
Sky av ovanstående
Köttbullar
Morotslåda
Kålrotslåda
Rödbetssallad
Gravad lax
Inlagd sill
Vanlig sallad
Jullimpa
Cider
Julmust
Risgrynsgröt med saftsoppa
Kjell Fohrman
Administrator
#4 - 19 december 2010 15:56
En jäkla massa - fast det enda som är riktigt viktigt för mig är egentligen Janssons.

Vi brukar alltid fira jul hemma hos oss, ihop med den närmaste släkten. Men antalet som kommer har sjunkit sakta men säkert pga "naturlig avgång" - men vi blir nog i alla fall 8 st.

Tror att detta finns på julbordet hos oss:
Janssons
Skinka
köttbullar
Prinskorvar
korv
Sillsallad
Senap
Sill
Ägg
Lax
Rödbetssallad
Ost
Snaps
Julmust
Öl
Morotslåda
Kålrotslåda
Sallader
Dopp i gryta
Bröd
Risgrynsgröt
Olika pajer

Vad som definitivt inte finns där är lutfisk
#5 - 19 december 2010 16:01
lutfisk finns de år jag är hos päronen....den används som "nattamat"...äter inte fisken....äter bara pantoffler med senapssås....



.
#6 - 19 december 2010 16:26
Det blir lått, viär hos oss på julafton, och jag fixar maten :) Då får man vad man vill ha.

Skinka
Sill, många sorter (älskar sill)
potatis
gräddfil
korv
ost
lax
gravlaxsås
ägg
hemmagjord julkorv
hemmagjord leverpastej
rödkål
Brunkål
senaper
janssons
bröd, olika sorter
revben
köttbullar
prinskorv

hmm.... vi skall nog bli mätta :p
#7 - 19 december 2010 16:42
Måste klaga lite på Kensa´s 1:a meny. Tycker inte att man skall äta av den starkt utrotningshotade ålen.
#8 - 19 december 2010 21:19
Vi har slutat med sådana där dignande julbord. När man är mätt är man så hos oss är det ingen som fattar poängen lixom.

Vi har skinksmörgås och risgrynsgröt till lunch.

Till middag står det skinka, sylta,potatis, julknäcke, edamerost och julmust på bordet.

Nån lunch under helgerna blir det sill och nån blir det julkorv.
Sen är vi less och äter nåt annat.

Clementiner förstås och nån god choklad finns det och pepparkakor och lussebullar till fika.
#9 - 19 december 2010 21:28
Det blir följande (med risk att jag glömmer något):

Skinka (kokt)
Janssons
Omelett med kantarellstuvning
löksill + ett par inlagda varianter till (olika varje år)
kräftströmming
gravad lax + hovmästarsås
ål
köttbullar
prinskorv
revben
vörtbröd
rosenbröd
rödkål
julmust
svagdricka
snaps
öl
läsk (till de små!!)
#10 - 19 december 2010 21:32
KRÄFTOR!! :D
Enda jag äter på julen :)
#11 - 19 december 2010 21:37
Mumin skrev:
Vi har slutat med sådana där dignande julbord. När man är mätt är man så hos oss är det ingen som fattar poängen lixom.


Så skulle jag också vilja ha det!

Varje år, att man aldrig lär sig, men varje år, så äter man tills man nästan spyr av allt som dukats fram på julbordet (förutom fisk i alla de former *rynkar på näsan* ) och genast efter den brakmiddagen så sätts efterrätt i form av risgrynsgröt fram... Man borde spara rum... men det har man ju bortglömt ända tills gröten bärs fram!
#12 - 19 december 2010 21:40
Liknar vad vi har med, men måste fråga vad är morotslåda och kålrotslåda?
Har aldrig hört talas om det, gärna receptet för det låter gott.
#13 - 19 december 2010 22:00
Tror det är mer vanligt i Finland med diverse lådor. Jag gillar dem inte alls, men tradition är ju alltid tradition :p

Recept finns mängder av om man googlar

t.ex det här http://www.tasteline.com/recept/Finsk_Morotslada
och det här http://www.tasteline.com/Recept/Finsk_kalrotslada
#14 - 19 december 2010 22:46
Guy Palm skrev:
Måste klaga lite på Kensa´s 1:a meny. Tycker inte att man skall äta av den starkt utrotningshotade ålen.


Om den redan är död så ;)

Det bästa på julbordet är

Fårfiol
Rullsylta
Pressylta
Sill
Gravad lax
Lutfisk
Skinka
Revbensspjäll

Korv och köttbullar kan man äta resten av året.
#15 - 19 december 2010 22:57
Har lästa samtliga inlägg och jag ser egentligen bara en sak som saknas. Kan ni gissa?
Som äkta halländska finns det INGET som är viktigare för ett bra julbord än...GRÖNKÅL...det är så jäkla gott. :pHemmagjord givetvis;-D
GOD JUL PÅ ER ALLA![:-121]
#16 - 19 december 2010 23:00
Hmm i år blir det jul hos svärföräldrarna å då är det norsk julmat plus julskinka som typ blir det enda jag äter då... Eller ja lite revbensspjäll också kanske, men inget av alla äckliga gråa korvar å köttkakor mm iaf
#17 - 20 december 2010 06:29
Agnez skrev:
Har lästa samtliga inlägg och jag ser egentligen bara en sak som saknas. Kan ni gissa?

Som äkta halländska finns det INGET som är viktigare för ett bra julbord än...GRÖNKÅL...det är så jäkla gott. :pHemmagjord givetvis;-D

GOD JUL PÅ ER ALLA![:-121]


Håller med, grönkål är ett måste, men även röd och brunkål.
#18 - 20 december 2010 09:17
Håller med om ålen, den ska inte vara död på julbordet, den ska vara levande i havet.
#19 - 20 december 2010 10:32
Mumin skrev:
Håller med om ålen, den ska inte vara död på julbordet, den ska vara levande i havet.




med risk för att få alla emot mig.....men då skall väl även sillen o laxen vara i havet.....
#20 - 20 december 2010 14:03
Principiellt borde den ju vara det. Fast sen är dessa inte fridlysta heller.

Men håller med dig Kensa att ål ska finnas på bordet. Har varit fridlyst nu i ett par år men inte återhämtat sig för det så det tyder ju på att det är något annat som är fel mer än överfiskning av dem.

En gång om året och då en ål på ett helt släkte ( en liten delikatessbit till var och en) kan jag tycka är helt okej. Också med risk att få alla mot mig ;)
Kjell Fohrman
Administrator
#21 - 20 december 2010 14:12
tulle89 skrev:
Principiellt borde den ju vara det. Fast sen är dessa inte fridlysta heller.



Men håller med dig Kensa att ål ska finnas på bordet. Har varit fridlyst nu i ett par år men inte återhämtat sig för det så det tyder ju på att det är något annat som är fel mer än överfiskning av dem.



En gång om året och då en ål på ett helt släkte ( en liten delikatessbit till var och en) kan jag tycka är helt okej. Också med risk att få alla mot mig ;)

Ja lite hajfenssoppa och en liten bit pandakött etc. tar jag också gärna en smakbit av en gång om året - för det lilla kan ju inte spela någon roll:p;)

Nåväl vill ni diskutera utrotningshotade djur så starta en egen tråd - i denna tråden diskuteras vad ni skall ha på julbordet.
Övriga inlägg deletas framöver
#22 - 22 december 2010 19:32
Nu skall bara skinkan griljeras efter 3,5 timmar i ugnen :)

Nu doftar det jul...:D
#23 - 22 december 2010 20:23
PiaJo skrev:
Nu skall bara skinkan griljeras efter 3,5 timmar i ugnen :)



Nu doftar det jul...:D


Aha fler i skink tagen här har vi avnjutit första skink smörgåsarna med lite glögg till Blir inte mycket bättre än så.
#24 - 22 december 2010 20:26
Jaa, visst är det underbart :D

nu skall den bara kallna som jag kan gå och lägga sig....
#25 - 22 december 2010 23:22
nu har jag gjort en skinka, dopp i grytan, 300 köttbullar, kokat korvar, stekt prinskorvar,

dvs slavat i köket sedan 18,30......nu skiter jag i detta....dags att nanna....


se ya tomårrow



,
#26 - 23 december 2010 00:14
Jag blir nog utfryst ur släkten den här Julen!
Det brukar var jag som står för julmaten och i år har jag inte hunnit få klart köket efter en liten renovering.
Dessutom står bland annat ansjovisen kvar i kylen i Sverige.
Men eftersom vi är en ganska internationell samling blir det i alla fall:
Tamales (för de som vet vad det är)
Sill
Sillsalat
Rödkål
Brunkål
Köpt glaserad skinka.
Allehanda tyska korvar
Ris a la Malta med mango sås
Mumma
Bilagor:
#27 - 23 december 2010 02:58
Det enda som behövs på ett såkallat Julbord för mig är kokt potatis, rödbetssallad, prinskorv osså hemmarullade köttbullar. Får man bara det är det lugnt. Hamnar annat vanligt på bordet här oxå men inget för mig.











Annons