Zoopet
DIY - MACvarium

DIY - MACvarium


Det hela började den dag jag fyllde 25 år. Jag jobbade då som IT-samordnare för utbildningsförvaltningen i Alingsås kommun. Mina kollegor hade sedan länge fattat att jag gillade akvariefiskar. När vi dessutom jobbade med datorer så var det egentligen en genialisk idé att sätta i ett akvarium i en Mac.

Mac’en är en Macintosh Plus som man helt enkelt plockat ut innehållet ur och limmat i ett akvarium på åtta liter. Jag har nog sällan blivit så överraskad som när jag fick maqvariet i födelsedagspresent. I akvariet simmade ett par snäckskalslekare, tyvärr har jag glömt vilken sort. Mina kollegor påstod att jag skulle få mer gjort nu när de bytt ut min vanliga dator.

Olika invånare
Akvariet har varit igång från och till. Jag har provat många olika sorters fiskar i såsom kampfisk, kopparbarb och kilfläcksrasbora. Då det tar mycket mer tid i anspråk att sköta ett så litet akvarium så ställdes det undan bokhyllan på jobbet. När ett nytt skåp beställdes åt mig på kontoret istället för bokhyllan, fick jag åter upp ögonen för akvariet.
Jag började med att måla om rampen med Hammarlack. Det stod på burken att det ska tåla hög värme och det kan behövas om jag trycker i en 40 watts lampa. Rampen blev helt okey men det ska erkännas att jag inte är särskilt duktig på att måla.

efter lite sågande fick jag ihop en bakgrund, en bottenmodul och en sidomodul.

Inredning
Akvariet var ju som sagt ganska svårtskött. Jag tänkte på mina akvarier med filter bakom BTN-bakgrunder och hur lättskötta de är. När jag beställde bakgrunder förra gången hade jag tagit med ett par filtermoduler. Nu tycker jag inte att de funkar så bra såsom just filtermodul i större akvarium.


Efter lite sågande fick jag ihop en bakgrund, en bottenmodul och en sidomodul. Akvariet är ganska högt för snäckskalslekare så jag satte bakgrunden så att den inte tog så mycket av bottenytan. Det mesta av pump och filter finns högt upp. Sanden valde jag med tanke på att cikliderna ska kunna gräva bra samtidigt som färgen ska stämma överens med bakgrundens färg.

12004

Så här stod det först men det blev lite opraktiskt att hålla koll på och istället hamnade det ...

...mitt framför näsan. Eftersom ett mindre akvarium kräver lite mer vattenbyten och underhåll är det bra att ha nära koll på det.

För litet för ciklider
Akvariet togs tillbaka med till jobbet. Eftersom ett mindre akvarium kräver lite mer vattenbyten och underhåll är det bra och ha det framför näsan. Som invånare valde jag ett par snäckskalslekare. Denna gång blev det ’Lamprologus’ occelatus. Tyvärr visade sig det med en gång att de två jag hade valt inte gillade varandra. Den store hanen började febrilt jaga bort den andra fisken. När den var tryggt uppkörd i ett hörn möblerade han om karet. Alla snäckskal han inte ville ha begravdes. Efter han hade stått och sett sur ut i några veckor flyttades båda hem till ett större tanganyikakar


Lamprologus ocellatus i MACvarium

Hade det varit ett par från början hade de kanske funkat i karet. Istället har jag nu lagt i några räkor. Nästa gång jag vill ha ett litet akvarium med ciklider ska det åtminstone vara på 30 liter . I det borde jag kunna ha 4 stycken snäckskalslekare och då blir det säkert intressantare att titta på.Nu är akvariet "ombyggt" till ett räkakvarium

Med några "Red Crystal-räkor"Akvariet har i alla fall gjort succé på jobbet. Teknikkonsulter som vi anlitar tycker det är tufft. De som arbetat med Macintosh brukar bli lyriska. Jag har sett en ombyggd IBM på nätet, men då var den ombyggd till kattlåda…

 

 
Första sidan Akvarieguide AkvarietZoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet