200 liter Asien
(Biotopakvarium - Asien)


Fakta

Fabrikat: Helglas, svart silikon, Akvarielagret
Bredd: 110 cm
Höjd: 40 cm
Längd: 45 cm
Antal liter: 200 liter
Inlagt av: lasselothar
Datum: 2011-02-19

Foto © lasselothar

Beskrivning

Asienbiotop är väl att ta i men fiskarna är åtminstone därifrån.



Inredning

Ett antal rötter lite shiffer samt kolsten som jag bundit fast javaormbunkar på.

Teknik

Filter: Fluval 4U, litet aquaclear som hjälper till med ytcirkulationen samt ett powerhead för att lösa kolsyran.

Belysning: 2 ggr 30 w lysrör (Sun-glo,Philips master TL-D Super 80) med reflektorer.

                 2 ggr 23 w digitalfotoreflektorlampa (Kjell o co, 6000 K)

CO2: 5-liters mäskdunk som jag byter med c:a en månads intervall. För upplösningen använder jag ett powerheadfilter som i sin tur delvis trycker in bubblorna i innerfiltret.

Gödning: PMDD, fr.o.m. nu dubbelldos. En gång i veckan i samband med 30-40 % vattenbyte + en gång någon dag mittimellan. Bottengödslar med kulor på ställen där det finns växter som gillar det .

Temp: Vill hålla 24 grader morgon /25 kväll. Täckglas och lampor gör att det blir för varmt. Prövar olika lösningar. Just nu, med delvis borttagna täckglas, fungerar det men gillar inte att det blir så stor avdunstning.




Fiskar

Orangefenad danio
Foto: Peter Nyman
Danio kyathit
Orangefenad danio

10 st. Väldigt aktiva och roliga fiskar. Pussar gärna på handen när man är nere och bökar och simmar gärna in i håven när man försöker fånga gamla omkringflygande blad och dylikt. Hugger på flingor så det yr om det. Undrar om de någonsin sover. Mina slår sig en del på vassa kanter och annat i trånga utrymmen när de jagar mat. Flera av dom har haft bulor och sår men de läker fort. Mina är lite olika allihopa, någon har väldigt långa fenor, en annan är lite "krockad" och kan inte stänga munnen, en har ett "för litet" gällock osv. Jag tror att jag kan särskilja all mina Danior och det är ju trevligt. 

Fembandsbarb
Foto: Mikael Håkansson
Desmopuntius pentazona
Fembandsbarb

14 st. Var före införskaffandet av Danior mer synliga/aktiva. Numera har dom ingen chans i kriget om mat på ytan utan får ta det som passerar ner under Daniorna. Mina äter bra från botten och tar gärna grönfoder (ärtor, broccoli).

Hanarna färgar ut väldigt bra hos mig och vissa är väldigt röda. En av mina barber är väldigt blek men det har den varit länge och den verkar inte sjuk. Honorna är ofta romstinna men det blir inga yngel än sålänge. Har sett lite liv vid något vattenbyte men de blir nog mat av alla rätt så snart. Ingen har överlevt hittills iallafall...

Panda garra
Foto: Per Eliasson
Garra flavatra
Panda garra

3 st. Garrorna är aktiva och roliga. Äter det mesta och är kraftiga och robusta. En äger vänstra sidan och en annan äger högra delen av akvariet. Stackarn i mitten blir jagad av de båda men det är ganska "snälla" fighter. Funderar på att skaffa en till för att se vad som händer med reviren men vet inte om det är en bra ide´. 

Tiger sewellia
Foto: Solveig Rönnlund
Sewellia lineolata
Tiger sewellia

1 st. Köpte 4 men Sewelliorna dör tyvärr ifrån mig. Trodde att det var cirkulationen, trodde att det var svält, kanske för hög temp.....eller så är det bara så att de inte var i så bra form när jag köpte dom. Verkar finnas väldigt olika erfarenheter av dessa fiskar. Hursomhelst är de väldigt fina när de är pigga och seglar fram i karet. Känns trist att de inte har trivts hos mig och jag vågar nog inte försöka igen.

Övriga växter


Ludwigia repens, Ludwigia repens Rubin, Micranteum umbrosum, Hygrophila angustifolia,  Ceratopteris pteridoides (flytormbunke) ,  Christmas moss, Lomariopsis lineata,  m.m.....


Övriga skaldjur


Ett gäng "bonnräkor" som är väldigt skygga. Kanelbullar och snäckor av olika sorter, inget jag köpt eller bjudit in men dom är där ändå och än sålänge tycker jag att det är trevligt.