ikuben
(Saltvattensakvarium)


Fakta

Fabrikat: DIY
Bredd: 60 cm
Höjd: 60 cm
Längd: 60 cm
Antal liter: 216 liter
Inlagt av: petnym
Datum: 2015-02-12

Foto © petnym

Beskrivning


Om Apple hade gjort ett akvarium så hade det sett ut som denna kub.

Akvariet är en "saltvattenskub", 60x60x60 cm på en vit avskalad möbel och körs som ett blandat korallrev ("mixed reef"). Akvariet skaffades som komplement till ett större saltvattens-akvarium med fisk (FOWLR) som jag har i drift sedan många år tillbaka. Akvariet är placerat i TV-rummet bredvid vår hörnsoffa.

Akvariet körs med en modern variant av "Berlin-metoden", dvs filtreringen sköts av levandesten och en effektiv skummare, men kompletteras också med modernare metoder som Balling light, fosfat-absorber och dosering av kolkälla. Kalcium, Alk, Magnesium samt spårämnen tillsätts enligt Ballingmetoden med en doserpump.

Fiskarna matas dagligen med en omväxlande diet av flingor, pellets och frysfoder. Korallerna matas någon gång per vecka med "Reef Pearls" och diverse frysfoder.

Möbeln, som är ett hemmabygge av Ken i Osby, är byggd i 22mm MDF och förstärkt med rostfria detaljer. Bänken är skruvad, limmad, spacklad, grundad, och lackerad. Nedre delen av möbeln innehåller en sump med all teknik, och är invändigt ljudisolerad. Överdelen som också är ljudisolerad döljer belysningen och minimerar ljusspridningen utanför akvariet. Tekniken är noga utvald för minimera oljud. Fläktar finns i båda skåpen för ventilation som driver ut eventuell fukt. Ambitionen är ett system som är väldigt tyst och som ger minimalt med ljusspridning utanför akvariet.

Akvariet är borrat med 3 hål, 2 st rör ner, 1 st rör upp. Överrinningen är en Herbie overflow av 25 mm PVC, dvs ett rör ned är designat som hävert och det tar ljudlöst större delen av flödet från akvariet till sumpen. Det andra röret tar endast en mycket liten del av vattnet. Syftet med det andra röret är att möjliggöra ett högt flöde utan bubblor i det första röret. Ett tredje rör tar vattnet från sumpen tillbaka upp till akvariet. Utloppet är en dubbel 3/4" Loc-line som möjliggör precis riktning av utflödet dit man vill ha det. Returpumpen är specad för ca 2850 l/h och pumpar ca 2500 l/h med aktuell lyfthöjd från sumpen. Mellan returpumpen och rören sitter en bit silikonslang som hindrar vibrationer att fortplanta sig från pumpen till rören, vilket motverkar oljud.

Eftersom akvariet bland annat innehåller några småpolypiga stenkoraller (SPS) som kräver låga fosfat- och nitratnivåer så hålls dessa nivåer låga (PO4~0.06 ppm, NO3~5 ppm). Nitraten (NO3) hålls nere med hjälp av dosering av kolkälla (ättika) och två hemmabyggda uppflödesreaktorer med fosfat-absorber håller nere fosfaten (PO4). I sumpen finns också två nätpåsar med Seachem Matrix (media för denitrifikation, dvs omvandling av nitrat till kvävgas) och aktivt kol. Jag mäter vattenvärden (Salthalt, Alk, Ca, Mg, NO3 & P/PO4) nästan varje vecka. Jag har också låtit göra vattenanalys med ICP-OES för att få en mer komplett bild.

Akvariet köptes begagnat och startades i december 2013 och är fortfarande i drift idag (December 2014). Mer info om akvariet finns i min tråd på saltvattensguiden.

Kommentera gärna längst ned på denna sida! :-)


Inredning

Akvariet är inrett med levandesten och koraller, samt revkeramik på bakgrunden som döljer ytavriningsboxen. Bottensubstratet är korallgrus i storlek 3-5 mm.

Akvariet innehåller ca 20 kg levande sten. Levandestenen är i sig ett biologiskt filter som huserar merparten av akvariets nitrifikationsbakterier, och spelar därför en viktig roll i omvandlingen av nitrit och nitrat.

Fiskar och koraller stoppas i allteftersom...


Teknik

Akvariets teknik består genomgående av tysta kvalitetsprylar; returpump och skummare från tyska Royal Exclusiv, samt streampumpar och auto-top-off (ATO) från Tunze. Akvariet belyses med LED-ramp från Ecotech.

Akvariet har en måttanpassad sump (50x50x40 cm) under akvariet. Den har 4 fack. Ett stort fack med plats för skummare och teknik, ett litet fack med två nätpåsar med media (Seachem Matrix och aktivt kol) samt filtermatta för mekanisk filtrering och det tredje facket för returpumpen. Det fjärde facket är avskilt från övriga och innehåller osmos-vatten för automatisk påfyllning vid avdunstning (ATO). Osmosvattnet räcker ca 1-1,5 vecka mellan påfyllningarna. Osmosvattnet filtreras av en 5-stegs omvänd osmos som jag använder till mina båda akvarium. Den ger ifrån sig vatten med 0 TDS och har en kapacitet på 400 gpd (ca 1 liter/min). Vattenkvalitén övervakas med en dubbel inline TDS-meter.

Belysningen består av en första generationens "Ecotech Radion XR30W" LED-ramp. Rampen är på 130 W och har 5 st individuellt styrbara färger, (vit, "royal blue" 442 nm, blå 468 nm, grön 520 nm, hyperröd 660 nm). Ljuset tonas upp med blåljus först och övergår sedan till ett lite vitare dagsljus. På kvällen tonas ljuset återigen ned till ett blått ljus som får korallerna att flourisera vackert sista timmarna innan ljuset slutligen släcks. För att få ett jämnare ljus i akvariet har jag en stor diffusorskiva av prismatisk akryl (ca 30x42 cm) hängande mellan rampen och vattenytan.

En programmerbar doserpump från Kamoer tillsätter Balling, dvs Kalcium (CaCl2), Alk (NaHCO3), Magnesium (MgCl2) och spårämnen, samt kolkälla (Ättika) ett flertal gånger under dagen, några milliliter åt gången. Balling-lösningarna förvaras i 3 st femlitersdunkar längst ned i möbeln och kolkällan tas ur en glasflaska.

Två hemmabyggda uppflödesreaktorer med fosfatabsorber hjälper till med filtreringen.

En DIY STC-1000 temperaturkontroller reglerar temperaturen genom att styra doppvärmaren. Temperaturkontrollern ger redundans till doppvärmarens inbyggda termostat och ger således skydd mot oavsiktlig upphättning av akvariet vid eventuellt fel på doppvärmaren.

Tekniklista:
Belysning: Ecotech Radion XR30W gen1 LED (130W)
Skummare: Bubble King 180 mini
Returpump: Red Dragon mini 2500
Flöde: Tunze Nanostream 6025
Flöde: Tunze Nanostream 6045
Flöde: Hydor Koralia
Filter: 2st DIY 1,5 liter uppflödesreaktor med fosfatabsorber
Ozon: Sander Ozonizer Certizon C25
ATO: Tunze osmolator 3155
Doserpump: Kamoer KSP-F03 3 chn master + 4 chn slave
Styrning: DIY STC-1000 temperaturkontroller
Doppvärmare: Hydor 200 W
Kylning/Ventilation: DIY PC-fläkt
Osmos: 5-stegs 400 gpd Osmos med boosterpump

Länkar
Projekttråd - Saltvattensguiden (sve)
Projekttråd - Ultimate Reef (eng)
Projekttråd - 3reef (eng)
Akvariefakta - AquaticLog (eng)


Övriga skaldjur

Montipora confusa
Grön flakväxande montipora, Montipora capricornis
Röd flakväxande montipora
lila flakväxande montipora
Pavona cactus
Euphyllia ancora
Orange Ricordea Yuma, Ricordea yuma
Euphyllia, grön med förgrenade lila toppar, Euphyllia sp.
Euphyllia, brun med förgrenade gröna toppar, Euphyllia sp.
Chalice
Grön bubbelkorall
Blåskimrande Cladiella, Cladiella sp
Röd Capnella, Capnella sp
Gorgonia sp
Mintgrön Ricordea, Ricordea sp
röd sps
Montipora superman
Grön Stjärnpolyp, Pachyclavularia violacea
Blåa skivanemoner, Discosoma sp
Rhodactis med gröna toppar, Rhodactis indosinensis
Gröna skivanemoner
Rosa-röd stylopora med blå polyper
Acropora gomezi
gul-grön acropora
grön-blå acropora
Montipora digitata ljusblå
Rosa pocillopora
Lila stylopora
mfl...