Zoopet
Juwel Rio 180 - ett akvarium på www.zoopet.com

Juwel Rio 180
(Växtakvarium (växterna dominerande inslaget))

av: Mathias Nilsson - (2014-11-08)
Betyg

Ditt betyg

Fakta

Fabrikat: Juwel
Bredd: 101 cm
Höjd: 41 cm
Längd: 50 cm
Antal liter: 180 liter

BESKRIVNING

En av grundtankarna med akvariet var att se hur bra man kan lyckas med växter i ett standardakvarium som finns i de flesta akvariebutikerna. Målet var att hålla allt så enkelt som möjligt då jag personligen ogillar teknik och saker som kan strula. De enda uppgraderingarna som gjordes var att filterboxen togs bort och ersattes av ett Fluval 306 samt att jag köpte en extra ramp. Jag valde att köra med de rören som följer med ramperna då dessa rören levererar ett ganska behagligt ljus. Problemet är att grön-tonen är ganska framträdande så det är ganska svårt att fota i just det ljuset. Film på akvariet finns här: https://www.youtube.com/watch?v=4NzkZ3Fur7k

INREDNING

Inredningen i akvariet bestod av rådasand i två olika grovlekar. Att jag blandade beror på att jag vill få en naturlig känsla och en mer gynnsam miljö för växternas rötter. Under sanden fanns det ett ganska tilltaget lager av Tropicas bottengödning. Det behövs ganska mycket näring när ljusmängden ligger högt. Stenen i akvariet plockades i den lokala grusgropen och rötterna är vanlig Redmoor. Inredningen fungerar som grund men som man kan se på bilderna så syns den knappt då växterna är så stora.

TEKNIK

Tekniken i akvariet bestod av: En pH-controller från Weipro. Denna pryl ser till att hålla pH på en jämn nivå. Man utgår ifrån kranvattnet och en tabell för att se vilket pH man bör ligga på för att få en koldioxidnivå på 30 ppm. Jag har ett kH på 4 i kranen och har då valt att ligga på pH 6,5. Googla på "co2 tabell" om ni vill se hur en sådan ser ut. Gasen löses med hjälp av en reaktor/diffusor från Tunze. Denna drivs av en egen liten pump som sitter på ett rör. Gasen leds in i botten av röret och möter en vattenstråle som slår sönder gasen. Vattnet lämnar sedan botten på röret co2-mättat. Det här är en lösning som fungerar bra i stora akvarier där man kan gömma den ordentligt. Den gör det den ska men jag kommer inte att använda den i fortsättningen. Gasen förvaras i en sexkilos tub och lämnar denna med hjälp av en regulator + magnetventil från co2art.com. Den här lösningen är riktigt trevlig och fungerar mycket bra. Filtret har jag redan berört ovan men jag tar det igen. Filtreringen sköttes av ett Fluval 306 och jag vill bestämt påstå att det är det överlägset bästa filtret jag haft. Jag borde egentligen köpa på mig fler då de träffat fantastiskt rätt med denna produkt. Filtret är fyllt med seras keramiska ringar, blå filtermatta samt den mattan Fluval kör med som ser ut som ljudisolering. Belysningen bestod av två stycken standardramper från Juwel med 4*45w lysrör. Lysrören är den variant som heter "Day" Belysningstiden låg i slutet på ca 10-11 timmar.


VÄXTER

Övriga växter (finns ej med i artregistret)

Växter som finns i akvariet är Blyxa japonica, Hemianthus micranthemoides, Didiplis diandra, Microsorum pteropus "needle leaf", olika Anubias-arter, Hydrocotyle tripartita, Eleocharis sp mini och Elatine hydropiper.

Reaktor/diffusor samt pH-controller.

Co2-tub med regulator och magnetventil

En mer detaljerad bild av regulator och magnetventil och hur dessa sitter fast på flaskan.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Djup

VisualDarkness, 2014-11-30

Läckert! Bland det svåraste med standarkaren enligt mig är att de saknar djup så man måste verkligen skapa en illusion av det istället.

Sjukt snyggt!

Juni, 2014-11-27

Vilket kar!! Jag hade gett nåt finger för det där karet. Kan jag ha mina Malawisar i badkaret och börja på ett växtkar redan ikväll?! Verkligen lyckat Mathias, Grattis!Zoopet i stolt samarbete med
Stuart Grant Cichlid Fund