Labyrintfiskar

Macropodus opercularis

Paradisgurami, paradisfisk, makropod


Vetenskapligt namn:
Macropodus opercularis
Tidigare vetenskapligt namn:
Macropodus  chinensis
Labrus opercularis
Familj:
Belontiidae
Handelsnamn:
Paradisgurami, paradisfisk, makropod
Ursprung:
Kina, Korea, Taiwan och Malacka-halvön
Foto på fisken Macropodus opercularis Foto © Kjell Fohrman
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Paradisguramin är en skumbobyggare. Hanen bygger ett skumbo, oftast under ett stort blad. Han är under lektiden revirhävdande.
Man kan hålla ungfiskar tillsammans utan problem, men fullvuxna hanar bekämpar varandra med stor intensitet. Därför bör man bara ha en hane i akvariet om detta inte är mycket stort.
Akvariet skall innehålla många gömställen bland stenar och rötter, men det skall även innehålla rikligt med simutrymmen. Den äter inte växter, men trots det bör man bara plantera hårdföra växter eftersom paradisguramin kan gå illa åt växterna vid leken. Den trivs bäst i ett lågt akvarium.
Hanen har betydligt starkare färger och har längre utdragna fenspetsar.
Paradisguramin är idag ganska ovanlig i handeln. Den var betydligt vanligare förr och var sannolikt den andra (efter guldfisk) akvariefisken som introducerades i Europa.

Tidigare betraktades M.opercularis och M.chinensis som 2 olika arter men numera betraktas den senare som en synonym till M.opercularis.
Foto 4 och 5 visar exemplar som tidigare hette M.chinensis

  


Medlemmarnas kommentarer



de är jättefina
Kommentar av: Djurvännen den 2009-08-23

Har en hona och en hane, de är sociala och nyfikna fiskar, stoppar jag ner handen för att göra ngt i akvariet kommer de för att se vad som händer, inte so andra fiskar som ömmer sig, sen har jag ett stim på 22 neontetror som hanen ibland gillar att attakera, men eftersom det är ett stim blir aldrig en enskild fisk drabbad och han får aldrig tag på någon tetra. Honan har tyvärr blivit skadad i transport från affär och har fått ett köttsår, men hon verkar lika pigg som vanligt så jag hoppas det läker bra.

Elak fisk
Kommentar av: siniskoyu den 2007-12-21

Usch redan dag 2 börja jag ogilla denna fisk, den åt upp alla fyra av mina räkor, den är till och med på mina kräftor, men där får dom tillbaka av de större kräftorna. Nä ett par agressiva rackare, typ som en kampfisk..När guramisar är inte min grej, speciellt inte dessa nissar..

Min paradisfisk dog=(=(=(=(=(=(
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-24

Min paradisfisk dog av en sjuk dom.
Den hoppade på båtten av akvariet men den skadade inga av mina andra fiskar.

paradis fisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-15

min paradis fiskkommer till mig när jag besöker akvariet.







min favorit!
Kommentar av: dark_anthon den 2006-03-15

den är fin den har inte varit aggresiv mot mina andra fiskar (guld fisk mosaik gurami kamp fisk ormskinns gurami haj mal platy kandinan tetra).

Trevlig firre
Kommentar av: gren den 2005-11-04

Vår hane är lugn och mycket snäll mot honan.

Han bråkade som fanken med en dvärgguramihane som till slut dog. Dvärgguramin ersattes med en ny hane och dom två tillsammans går jättefint. Antagligen ville väl inte den första dvärgen inte acceptera att rangordningen skulle ändras i akvariet. När den andra kom så var det väl bara att acceptera antar jag. :)

Odling: Honan blev tjock och placerades i ett yngelakvarium (63 liter). Vattennivån sänktes till ca 15 cm och pumpen lades ner, sprutandes från ena långsidan till andra långsidan (mot betraktaren). Likväl lades doppvärmaren ner och ställdes på 25 grader.

Det hörnet med minst turbolens planterade jag tätt, men lämnade 2-3 cm till akvarieglaset. Cabomba lades flytande runt omkring denna lugna zon för att ge totalt lugn på ytan. Honan fick gå ensam i akvariet med en ancistrusmal i en dag, varpå hanen placerades i samma kar.

12 timmar senare, när vi vaknade, hade han byggt ett par mindre runda bon på 3-5 cm i diameter. Dag 2 hade han byggt i den helt stilla zonen. Dag 3 var honan smalare, men hanen jagade aldrig bort honan från boet så som jag läst att andra guramiarter gör. Mycket snäll mot sin kvinna.

Dag 5 var boet stort (1,5-2 dm^2) och ynglen kläckta. Honan fick därmed flytta. Hanen är i vårt fall nödvändig eftersom han mycket ihärdigt håller boet i ordning och håller ordning på de små (väldigt små) slynglarna. Ett stort knippe med javamossa håller ynglen med mat.

Under leken matades de omväxlande med röda mygglarver och flingor.

Om fler erfarenheter dyker upp så skriver jag.

Blä.
Kommentar av: Dory den 2004-10-16

Jag gillar verkligen inte denna fisk. Har haft ihjäl två av mina guppys. Ser elak ut desseutom.

Radera din kommentar
Älskar denna fisk!
Kommentar av: Gaby den 2004-07-19

Jag älskar verkligen denna fisk! De är så personliga och vackra! Tåliga är dom också. Revirhävdande och fenbitare? Ja, helt klart...

Radera din kommentar
revirkrävande
Kommentar av: yvonne bäckström den 2003-05-07

har en sådan i mitt kar är nu ca 10 cm ett blickfång men ack så elak mot mindre labyrintfiskar det går bara att ha en hane i karet synd väldigt vacker tålig mot sjukdommar den har en egen plats längst bak som den vaktar ihärdigt

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information