Vetenskapligt namn:
Poecilia sphenops
Tidigare vetenskapligt namn:
Gambusia modesta
Mollienesia sphenops
Familj:
Poeciliidae
Handelsnamn:
Black-, lyrstjärts- guld-, silver-, dalmantinermolly
Utbredning:
Centralamerika och norra Sydamerika
Foto: Mark Smith
I naturen lever olika fiskarter i olika vatten som håller olika temperaturer. Oftast är det tropiska fiskar som finns i våra akvarier, vilket innebär att de vill ha ganska varmt vatten. Vattentemperaturen kan dock variera under året även i tropiska vatten. Till skillnad från människan är fiskar växelvarma djur, vilket innebär att deras kroppstemperatur följer med svängningar i vattentemperaturen. Därför är det speciellt viktigt att vi har rätt temperatur på akvarievattnet.
Arter som lever i vatten där det är stora svängningar i temperaturen mellan olika årstider är naturligtvis mindre känsliga för temperaturvariationer än de som lever i vatten där temperaturen är ungefär samma året runt.
De temperaturer vi har angivit för varje art anger inom vilket intervall temperaturen skall hålla sig i akvariet för att fiskarna skall trivas.
Att ange en arts max.längd är inte det enklaste. En art blir ofta olika stor i naturen och i akvarium (oftast större i akvariemiljö), hanar och honor är olika stora osv. När vi beräknat en arts längd har vi utgått från normal vuxen storlek i naturen, samt den största av honan och hanen (oftast hanen, men långtifrån alltid).
Den längd vi angivit kan skilja sig ganska mycket från den längd de kan uppnå i akvarium. Ett exempel på ett släkte som blir betydligt större i akvarium är malawicikliderna i släktet Aulonocara. I naturen blir de oftast inte större är 9 cm, i akvarium blir de ofta 13-14 cm, dvs 50% längre. Anledningen till att en art blir större i akvarium än i naturen är tillgången på mat. I akvariet får de betydligt mer mat, som de inte behöver arbeta (motionera) för, än de får i naturen.
Ett exempel på motsatsen är hajmalen (Pangasius hypophthalmus) som i naturen kan bli 130 cm, men som i akvarium kan bli 80 cm, ja ofta inte ens så lång. Anledningen till detta är att fiskarna behöver utrymme för att växa till naturlig storlek. Är akvariet för litet stannar den oftast upp i växten.
Därför är det svårt att ange en exakt vuxenstorlek, men siffran som angivits är ändå en ungefärlig utgångspunkt.
Här anges från vilken världsdel en speciell art härstammar. Hela världsdelen är visserligern markerad, men detta innebär i regel inte att arten lever i hela det markerade området.
Sannorlikare är att den bara finns i ett mindre område som t.ex. vid ett litet rev i en speciell sjö, i ett större flodområde etc. För närmare angivelse av området se "Utbredning" på varje fiskbeskrivning.
pH är ett mått på vattnets surhet och alkalinitet och mäts i en skala från 0 till 14 där pH 7 står för neutralt vatten, över 7 är basiskt (alkaliskt) och under 7 är surt. pH-värdet bestäms av om den materia (t.ex. mineraler, organiskt material) som har löst sig i vattnet är alkaliskt eller surt och av mängden löst materia.
Olika arter lever i naturen i olika sorters vatten. I Sydamerika och Asien är oftast vattnet surt (pH under 7) till neutralt (runt 7), i Västafrika relativt neutralt (runt 7), i Centralamerika och djupvattenssjöarna i Östafrika basiskt (över 7).
Därför är det viktigt att fiskarna i akvariet har ungefär samma vatten. Vill du ha reda på mer om pH, som hur man mäter, eller hur man ändrar pH-värdet uppmanar jag dig till att gå in på rubriken "Akvarievatten" som du finner i huvudkolumnen till höger. Under rubriken "Akvarievatten" hittar du också mycket annan information om olika vattenkemiska förhållanden man måste tänka på. Till exempel är det mycket viktigt att känna till vattnets KH-värde.
För varje fiskart har vi angivit ett intervall inom vilket pH-värdet skall befinna sig för att just denna art skall trivas. Visst kan man genom långsam tillvänjning vänja många arter till att överleva i vattenvärden som ligger utanför detta intervall, men det är definitivt inte att rekommendera eftersom det dels är frågan om djurplågeri och dels i det långa loppet ändå riskerar att ta en ände med förskräckelse.
Ett annan viktig faktor vad gäller pH-värdet är att det hålls stabilt, dvs det får ej variera för mycket, stora hopp i pH-värdet (även om den övre och undre gränsen ligger inom intervallet) är mycket skadligt för många fiskarter. Mer om detta hittar du i avdelningen "Akvarievatten".
Olika fiskarter kräver olika storlek på akvariet. Vad som påverkar detta är naturligtvis i första hand fiskens storlek, men det finns också annat. Aktiva fiskar som simmar mycket kräver ett större akvarium än en mer passiv osv.
Vi har angivit en siffra både för akvariets minsta längd och för dess minsta innerhåll i liter. Ofta följs dessa bägge siffror åt, men inte alltid. Framförallt väldigt aktiva fiskar vill ha relativt långa akvarier eftersom de simmar mycket och då behöver ett stort simutrymme. Andra ganska passiva men stora fiskarter äter kanske mycket och då krävs det ett stort liter-innehåll för att det är lättare att upprätthålla en biologisk balans i ett sådant akvarium.
I regel följs dock de bägge måttstockarna åt. Vår angivelse kan bara ses som en ungefärlig utgångspunkt för hur litet ett akvarium kan vara. Ett större akvarium är aldrig fel och det är alltid lättare att sköta och hitta en biologisk balans ju större ett akvarium är.
Olika arter är olika väl anpassade till ett liv i akvarium. En del arter skall inte gå i akvarium. Vi har utifrån vår bedömning placerat samtliga arter i olika grupper allt efter deras svårighetsgrad, med 1 som enklast och 5 som svårast.
1 - Mycket tålig, fredlig och lämplig nybörjarart.
2 - Relativt tålig och fredlig art som normalt är lättskött.
3 - Lämplig som akvariefisk, men läs helst en bok och/eller prata med någon med erfarenhet av denna art, för att sätta dig in i dess speciella krav.
4 - Denna art är svår att hålla i akvarium och är bara lämplig för specialister som kan erbjuda arten rätt förhållanden i ett specialakvarium.
5 - Klart olämplig som akvariefisk. Oftast på grund av artens storlek och/eller aggressivitet.
Den gradering vi gjort är självklart beroende av vår erfarenhet (och av de övriga akvarister vi konsulterat) av just dessa fiskar. Andra akvarister kan ha kommit fram till andra slutsatser, utifrån de förhållanden de haft sina fiskar under. Dessa kan också ha rätt, även om de kanske inte satt samma "betyg" som vi gjort.
Därför skall våra "betyg" inte betraktas som en evig sanning som inte kan ifrågasättas, utan bör tas med en nypa salt, men i alla fall tas som en utgångspunkt när det gäller att veta hur svårskött en art är.
SARF (Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund) driver en odlingskampanj för att uppmuntra till odling av akvariefisk. Alla som är medlemmar i en SARF-ansluten akvarieförening kan delta i odlingskampanjen och t.ex. erövra märken efter hur framgångsrik man är som odlare. Även andra kan självklart ha nytta av att veta de olika odlingsvalörerna eftersom de anger svårighetsgraden för odling av de fiskar man har.
Mer information om odlingskampanjen finns på http://www.sarfakvarist.se/SARFValorer.html Följande nivåer finns - guld, silver och brons - de fiskar som är utmärkta med ett ? som odlingsvalör har ännu inte placerats på någon nivå.
Dessutom finns något som heter "elit". Vissa arter har funnits under en längre tid i Sverige men aldrig odlats och dessa har alltså fått epitetet elit. Så snart någon har lyckats odla någon av dessa arter så flyttas arten direkt från "elit" till "guld". Vi var valt att ange de arter som nu är "elit" som "guld" eftersom vi inte har möjlighet att kontinuerligt uppdatera de förändringar som sker. För den som är intresserad av ta reda på vilka arter som är "elit" uppmanar vi att ni tittar på SARFs hemsida enligt ovan.
Fiskar äter i och för sig oftast vad de erbjuds, men
deras tarmsystem (långt för växtätare, kort för
köttätare) kan ta skada om de utfodras med felaktig
kost (speciellt känsliga är växtätarna). Därför skall
man inte hålla rena växt- och köttätare ihop.
Köttätare
En art som i huvudsak lever av kött som kan komma
från små ryggradslösa djur, snäckor, småfisk etc.
Allätare
En art som kan äta det mesta.
Växtätare
En art som äter fiberrikt grönfoder – oftast alger,
växtplankton men ibland akvarieväxter
Kött och allätare
En allätare som i huvudsak äter kött.
Växt och allätare
En allätare som i huvudsak äter grönt.
Vissa arter skall man ha en grupp av. Hur många som
behövs varierar mellan olika arter (mellan 4-20).
En del arter behöver gömställen. Beroende av art kan
gömställena bestå av grottor med stenar eller rötter,
täta växtsnår, sand som de kan gräva ned sig i etc..
Växt- och allätare som behöver foder med vegetabiliskt innehåll. Äter en del alger.
Poecilia sphenops mollyn är en mycket fredlig levandefödare. Den odlas i stora mängder i dammar med varmt bräckt vatten i Asien. Därför är de svåra att anpassa till akvarieförhållanden. Asien-importerade exemplar måste ha varmt vatten (minst 26°C, men gärna ett par grader till) samt bräckt vatten (0,1%). I deras naturliga miljö lever de i betydligt svalare vatten (18-28°C).
De varianter som förekommer i handeln är framavlade och har färgmässigt inte mycket gemensamt med den som finns i naturen. Kvaliten på de fiskar som odlats i Europa är oftast högre. Dessa fiskar har svårighetsgraden 2.
Hanen är slankare och har fortplantningsorgan (gonopodium). Honorna är större och rundare.
Fler bilder på arten
Foto: Mark Smith
Foto: Mark Smith
Foto: Mark Smith
Foto: Mark Smith
Ballong Molly?
Funderar på att skaffa Ballong Molly. Hur är de?
Kommentar av: Soffan74 den 2018-04-24
Nafsar
Köpte sju stycken black mollys samtidigt som två slöjstjärtar. I djuraffären sade de att slöjstjärtarna kan komma att nafsa på mollysarna. När vi kom hem så visar det sig bli tvärtom! Mollysarna var elaka mot slöjisarna, när så inte var fallet så gav sig mollysarna på våra snäckor i stället. Blev en tur tillbaka till affären med mollysarna och hem igen med fler slöjisar i stället.
Kommentar av: antonssson den 2018-04-22
Black molly+Blackmolly=Dalmatinermolly?
Jag har fullvuxna black molly, tre honor och en hane. Någon av honorna fick ett yngel som ser ut som en dalmatinermolly. Lite skumt. Nu ser jag flera blackmolly-yngel med en eller flera vita fläckar på huvudet. Ska bli spännande att se hur de ser ut när de växer upp! :)
Kommentar av: Frostdraken den 2012-08-11
molly
black molly är nog lika vanliga som svärdbärare. har allt ifrån black-guld-silver och ballong molly. inga dalmatin än men det är på gång.
tänk på att ha fler honor än hanar då hanarna annars kan jaga livet ur honorna.
Kommentar av: vettew den 2011-11-29
superduktig algätare!
Jag har en spräcklig molly, och när sugpropparna på min doppvärmare blev fulla med alger åt den upp allt på en och en halv timme!
Kommentar av: catgirl199 den 2011-11-10
:)
Jag tycker om mina mollysar! Jag har två silvermolly, en black molly och en dalmatin molly samt andra fiskar i ett 275 liters akvarium. Jag hade två black mollys fram tills igår då den ena honan bara la sig ner på botten och gav upp. Jag flyttade över henne till ett ensamt kar för att se om hon var stressad men hon gav upp helt till slut och somnade in. Vet inte varför. Hon blev jättemager helt plötsligt! Min dalmatinmolly hane attackerar min silverhane hela tiden och slåss om silverhonan. Lite småaggressiv är han nog :/
Kommentar av: Geekinblack den 2011-09-27
Så olika individer
Jag skulle inte kunna säga annat än att de är jättesöta fiskar men jag skulle aldrig kunna säga att Black Molly är en snäll och fredlig fisk och ej heller att det är en elak fisk för de Mollysar jag har haft har varit så olika.Mitt första par jag hade var hanen helt galen. Han for runt i akvariumet och bet alla i stjärtfenorna. Mitt andra par där är honan så lugn och hanen också men hanen är bara hetsig på honan. Vår nya hona vi köpte här om dagen är däremot väldigt hetsig och lättirriterad. Så alla är så olika....men som sagt...SÖTA!
Kommentar av: Annicka 74 den 2011-09-14
Läskiga
Jag har precis köpt 2st black molly och de är lite läskiga eftersom jag brukar ha små-fisk i mitt akvarium men black mollysar är så stora! Men jag letar efter yngel varje dag för honan kunde ju bli befruktad i affären!
Kommentar av: Maxnine den 2008-12-22
yngel hela tiden
De här fiskarna får barn hela tiden och är jättesöta.
Dem är bra nybörjarfisk
Kommentar av: simondaman den 2008-09-21
Black Molly-yngel
Hej! Igår köpte jag 3 st black mollysar (1 hane, 2 honor) och jag undrar om någon vet hur många dagar det tar för en befruktad black molly att föda sina ungar? En utav de 2 honorna var befruktade så jag och min familj får nog snart ungar!!
Kommentar av: lightseeker den 2008-04-23
Rolig fisk
Super coola håller på att försöka få frm lie yngell kanske om några veckor längtar redan.
Kommentar av: Knaggen den 2008-03-25
fin fisk
tycker om den här fisken.
Kommentar av: hugo.boccara den 2008-01-06
Konstig
Blackisen på bilden ser så ihop knöglad ut. Mina är mycket snyggare !
Kommentar av: Kristian den 2007-11-03
Pass på!
De kan åka på lite stryk om det finns en kampfiskhane i närheten...
Kommentar av: Jack McFuel den 2007-08-09
abbimicke
Tycker att detta är en tråkig fisk, då den är helt svart så att den knappt syns och har ett tråkigt beteende. Köpte två, den ena dog efter några dagar.
Kommentar av: abbimicke den 2007-05-22
Söta av Lennil
Jag har just fått hem mina tre söta molly, dom verkar väldigt harmoniska och vad dom gör sig fin i akvarirumet.
Kommentar av: Lennil den 2007-03-08
5 black molly
I min kompis akvarium har hon 5 black molly.En är sjuk och dem andra normala.
Kommentar av: Desan den 2007-01-27
Äter Cyano
det finns flera som berättar att black mollys gladeligen sätter i sig cyanobakterier, alltså sånna där äckliga slemalger som ingen annan fisk vill äta.
Kommentar av: Nils Holmström den 2006-11-30
Massa yngel
Jag har fått massa nya yngel av min black molly...så igår va ja o köpte 2 nya hanar...så nu har ja väl en 15 st snart tror ja...bästa fisken..alltid gillat den!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-03
Radera din kommentar
LÄttodlade
Hej!
Hade ett par lyrstjärtsmolly.. och efter kort tid nu har jag fullt med mollys i hela akvariet. Lite konstigt dock att två kolsvara fiskar får halva kullar med dalmatiner molly. :) de är i vart fall underbara fiskar!!
MvhJenny
Kommentar av: jagjenny den 2006-07-14
Fina o tåliga
Jag tycker att det e jätte fina, en av mina favvisar. Dessutom är de bra för vatten kvaliten. Det blir väldigt stil rent med svarta fiskar i akvariet.
Kommentar av: A.P den 2006-05-28
Tråkiga!
Jag tycker att Black Molly är tråkiga fiskar, och dom blir ganska lätt smittade av Vita prick och blir "glosögda"... Men dom är bra nybörjarfiskar.
Kommentar av: elvina den 2005-11-05
Tålliga Endlers
Om ni tycker att kulturguppyn av idag är känslig, så skaffa er vildguppy! Har haft Endlers Guppy i ett par månader och de är mycket tåliga och förökar sig med en otrolig fart. Inbillar mej att de dessutom blir vuxna mycket fortare än vanlig Guppy. De är visserligen betydlig mindre än kulturguppyn, men hanarnas färger är sagolika.
Kommentar av: Rogli den 2005-10-21
fin firre
black mollyn är den lätt skönaste firren i karet :)
Kommentar av: Salladen den 2005-09-14
black molly
jag hade två black molly från början men dom fick väldigt många och söta små black molly bebisar så nu har jag minst 20!! väldigt söta och roliga fiskar!
Kommentar av: _chibone_ den 2005-07-24
Fina fiskar!
Mina Mollys är lättskötta, aktiva, fredliga och ynglar lätt av sig ;) En perfekt nybörjarfisk!
Kommentar av: s0lsken den 2005-07-22
Yngel
Min black molly ynglar av sig hela tiden och nu har jag så många yngel att jag har fått ge bort några till min beundrare!!
och jag tycker att blackmollyn är enmycket lättskött och fin fisk!!!
En av mina favoriter!!
Kommentar av: Lillplatyn den 2005-04-30
Duktiga fiskar :)
Har två Black Molly honor, och dom får yngel var fjärde vecka-precis på dagen! :)
Man behöver inte fundera på när det kanske skulle var daxx att flytta över dem till "BB", för dom är så duktiga och går aldrig över tiden =).
Ynglen är jättesöta och tåliga. Vi får cirka 30 yngel/hona/gng. Och nu i dagarna skall vi föra den första kullen till djuraffären för försäljning :).
En mycket fredlig och bra algätande fisk!
Kommentar av: Bucket den 2004-10-31
Radera din kommentar
En död...
Jag köpte två fina Black Molly's. En hane, en hona. Men en dag blev hanen på något sätt klämd mellan glaset och en sten. Jag hittade honom i tid och tog bort stenen, men hanen var illa tilltygad och hade tappat mycket fjäll på ena sidan så efter två dagar var han tyvärr borta... Nu har jag en ny hane som verkar må bra!
Rasen i sig är väldigt lugn och fredlig, ingen av dom har någonsin försökt bita eller göra någon annan fisk illa. Däremot min Silver Molly hona är lite dum vid utfodringen men annars är dom också väldigt snälla!
Kommentar av: Nezz92 den 2004-06-06
Radera din kommentar
Väldigt aktiv!
jag tycker dom är super aktiva!,dom rör på sig hela tiden,och lättskött firre!
Kommentar av: Danne89 den 2004-04-15
Radera din kommentar
Mini mollys
Vi fick 9 yngel för ca 1 vecka sen, dom e supersöta..
Kommentar av: Danne o Cissi den 2004-04-12
Radera din kommentar
Black Molly
Har 2 Black Molly, fredliga och rätt så snygga. Har även två Dalmatinfiskar som är en korsning mellan Black Molly och Silver Molly. De är fläckiga, som dalmatiner. De är lite mer aggresivare än Black Molly, men snygga. Har 14 yngel av dessa. Det är först nu som fläckarna börjar visa sig.
Kommentar av: Lord Elvenstar den 2004-04-06
Radera din kommentar
Mobbare?
Vi har ett ganska nystartat akvarium(105 L) där det första köpet var 3st Black Molly.Men vi fick 2 hanar och 1 hona istället för vice versa!:(
Den ena hanen var liten med långa fina fenor medans den andra var lite "tjockare" och lite mindre fina fenor.Den stora hanen,och våra 2 honor(vi har köpt en till) verkar mobba den lille så rejält att stjärt fenan är trasig och den är väldigt rädd av sig.
Kommentar av: 2st den 2004-01-06
Radera din kommentar
Mycket fin fisk!
En av dom bästa fiskarna jag haft. Väldigt fredlig och nyfiken fisk.
Kommentar av: Seba den 2003-12-23
Radera din kommentar
En fin fisk
Mollyn är en av mina favoritfiskar.
Den är lättskött, fredlig och vacker.
Och dom är mycket lätta att ta yngel efter.
Mvh// Sarah
Kommentar av: Bubblan89 den 2003-04-30
visste ni att
black molly är igentligen en bräckvattens fisk men den lever lika bra i sötvatten
Kommentar av: gurkan den 2003-04-30
Söta!
Jag kan inte hjälpa det med jag tycker att dehär fiskarna är så söta.. de svarta då, inte de andra... ynglena är så underbara! Och black mollys är så snälla mot alla andra fiskar!
Kommentar av: Maria1986 den 2003-02-21
Namn??
Den här arten kallas även som grundform spetsnosmolly. Det är egentligen avelsformen som heter Black Molly.
Kommentar av: Znuttan den 2002-10-26
Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt