På auktionen
inköpte jag start-kulturer av vinägermikro och mikromask. Detta dels för att
artemia är i största laget för många av mina fiskars yngel, dels för att, tja,
det är bökigt med artemia. Vinägermikron verkar lovande. Kulturen består av 2/3
vinäger (rödvins eller äppelcider) och 1/3 vatten, och till det tillsätts en bit
äpple, och socker till 4%. Vissa recept förespråkar också lite jäst (helst
bryggerijäst, gissningsvis). Maskarna, som är minde än 1.5 mm långa, cirka 0.1
mm breda, och genomskinliga, livnär sig sen på de jästsvampar som jäser sockret.
Sen ympas maskarna in i kulturen, och kulturen hålls i 25-30 C. Kulturen luktar
endast svagt av vinäger, och håller sig i månader. Problemet är att få tag i
maskarna, ett problem jag tror mig löst genom att köpa ett 50 micrometers såll.
Det råder viss tveksamhet ang. hur näringsrika maskarna är, men helt klart
funkar de för att få små yngel så stora att de kan äta nykläckt artemia. Köpte
också en mikromask-kit. Den har jag inte tittat på så mycket än, men det verkar
ge näringsrikare maskar som dock inte simmar som vinägermasken, utan sjunker,
och kulturen verkar mer ömtålig (och illaluktande). Mer eller mindre av misstag
verkar jag också ha en infusorieodling på gång. Jag la eklöv i en bytta för att
få dem att sjunka, och det brunfärgade vattnet de låg i ser väldigt mycket ut
som en infusorieodling nu. Får kolla i mikroskopet. Nu saknas bara yngel.