Inga nyheter.
Temperaturen i hinken har varit nere i 11 grader på natten, dagtid låg den idag på 14 grader. Nollställde max/min funktionen så jag kan hålla koll på veckomax/min.
10 grader är en rätt kritisk temperatur. Därikring har många tropiska och subtropiska fiskar sin lägsta letalgräns, och 9 är den temperatur där man brukar sluta mata guldfisk för att de inte längre kan smälta sin mat.
Otocinclusarna i hinken är tempererade, och har nog inga problem med temperaturer över sisådär 5 grader, men hur är det med maten? Jag har dragit ned på utfordringen, och förutom riktigt varma dagar får de nu bara spirulinapellets - men jag tänker fortsätta mata, sparsamt, så länge temperaturen är över +10. Det kan vara för lågt, men det är rätt små fiskar som nog inte kan svälta länge.
Nästa fråga är hur länge de skall ha kallt. Vintern i Argentina är inte så lång, så en månad med konstant temperatur å 5-10 plusgrader är nog en acceptabel övervintring.
Hmm.... vad pallar flytväxterna? Jag vill inte att hela experimentet skall gå i putten för att flytväxterna dör & ruttnar... Vad säger google?
OK, Salvinian är cool - den klarar ned till frysning, fast tillväxten upphör vid +10.
Pistian... Hmmm... ingen uppgift om letaltemperatur, men den slutar växa vid +15, så den är känsligare. Den förekommer dock i södra USA, så ned till +10 är i alla fall inga problem. Sen får man väl se.
Javaormbunkarna har aldrig vuxit i akvariet, utan bara stått still eller tillochmed krympt något, så de har inte vuxit fast. Att ormbunkarna inte växt kan bero på superlimmet, eller på att vattnet är stenhårt & svagt bräckt, eller på näringsbrist (inga växter utom alger lever länge i det akvariet, och tillochmed algerna verkar få kämpa).
Bladen på javaormbunken är ljusgröna, så min gissning är att den lider av näringsbrist.
Superlim blir vitt när det härdar i vatten, så med lite otur kan det synas mer än vad tunn fiskelina gör. Man måste planera var man fäster växten så inte limmet syns.