Jag har normalt sett cirka 25 grader i mina kar, och jag skulle inte vara ett dugg orolig för att låta fisken gå utan mat i en vecka (två vore nog inget problem heller). I hinken nu är det cirka 15 grader kallare, dvs fisken bör kunna gå 3 veckor utan mat utan nåt som helst problem (och 6 veckor är nog inget problem heller).
MEN... jag tror jag har närmat mig problemet ur helt fel vinkel. Tanken är ju att fisk som äter när det är kallt skall få buksot för att de smälter maten för långsamt, så den hinner ruttna. Och det stämmer nog för guldfisk, men jag kollade hur vilda fiskar gör. Antingen slutar de spontant att äta när temperaturen blir låg och mersom "går i ide", eller så fortsätter de äta hela vintern. Inte nog med det, de har bättre överlevnad ju mer de äter. Jag väljer att tro att mina fiskar är smartare än inavlade guldfiskar, och själva slutar äta om de inte kan smälta maten.
Jag hänger ned en zucchini-skiva åt ottosarna.
2) Visade sig att N. triangularis är odlad redan.

Hittade en beskrivning på hur de gjort här:
Beskrivningen är lite förvirrad, men om man kan läsa mellan raderna & vet triangularis hem-miljö så ser man att Erik & jag hade rätt om livsmiljö & lek-trigger: de "mognar" under den heta torrperioden, och leker när första regnen faller. Önskar jag hade ett akvarium till.
3) L260'orna äter _riktigt_ bra nu, och börjar bli ganska stöddiga vid matdags - de söker nu igenom hela akvariet efter mat (om de får nån timme på sig). Vet inte om de bara vant sig, eller om det är pygmaeusarna som funkar som dithers.
4) Har börjat växa cyano i 30-liters. Imorgon är det dags att portionera ut ancistrusynglen (gulesäcken är nästan helt borta), och 2-3 får gå i 30'at, 4-5 i 90'at, resten i 160'at.
EDIT: Fasen, en av pygmaeusarna blev dödad när jag bytte vatten. Jag såg den inte där den låg bakom limfogen och sög upp den i slangen. De är ju så j-vla små! Nå, sex kvar än i alla fall.