Jag tror balkongexperimentet har skitit sig. Jag har haft en massa växter i det karet, och tydligen har de inte överlevt de låga temperaturerna, och att ha en massa ruttnande växter i ett så litet kar är inte bra för vattenkvaliteten. Kan man väl säga. Vattnet var ogenomskinligt grått och luktade avlopp.

Jag har rensat så bara dyblad och andmat finns kvar (enda växterna som verkar må bra), och har gjort ett 75% vattenbyte.

Jag såg inte till några räkor under vattenbytet, men det betyder inte att de inte möjligen har överlevt - det fanns fortfarande massor av snäckor och dafnier i karet, och de är sannolikt känsligare än vad räkorna är.

Det är uppenbart så att det är mycket lätt att få dålig vattenkvalitet när vattnet är så kallt (6 grader f.n.), antagligen pga att de nyttiga bakterierna har vinterlov. Nåt att tänka på för framtida kallvattenskar.


Egentligen spelar det inte så stor roll om räkorna dött eller inte, att de överlevt så här länge innebär att de med stor sannolikhet kommer att funka bara bra i min framtida trädgårdsdamm.

Klara för min trädgårdsdamm är f.n.:
Danio erythromicron,
Sawbwa elegans,
samt
Körsbärsräka,
Amano-räka.

På "möjligen" listan står f.n.:
Danio margaritatus
Danio dangila
Puntius
sp. "Odessa"
Zacco platypus
Apistogramma borelli
Laetacara dorsigera
+
diverse kinesiska Schistura och balitorider.

De bör samtliga vara ungefär lika känsliga/tåliga som guldfisk, och alltså med lite hjälp från en värmare kunna fungera i en damm i norra stockholm.

Jag skulle väldigt gärna ha Otocinclus flexilis och Corydoras paleatus, men trots att de tål temperaturen tror jag inte de klarar sig - de behöver kunna gå upp till ytan och ta luft, och det går ju inte när det är is.

Danionella: De har uppenbarligen lekt, för honan med äggen är inte längre tjock, men jag ser inga yngel. Det troligaste är väl att de äter sina yngel. Får fundera på hur man löser det problemet.