Parken öppnade 10.00, så vi hann äta frukt först... samtidigt som ytterliggare tre bussar anlände med förväntansfulla minimänniskor. Jisses... med ungar!
Hade nog inte riktigt gått upp för någon av oss vuxna vad vi gett oss in på... men nu när vi såg alla barn om köade för att komma in i parken blev vi brutalt medvetna om det. Hur i h...et skulle vi klara hela dagen utan att komma ifrån varandra, eller - gud förbjude! - tappa bort något barn????
Vi hade bestämt INNAN att vi skulle dela på oss i två grupper och gå åt varsitt håll... och sedan mötas och grilla den medhavda korven vid en av grillplatserna, men vid åsynen av alla dessa små människor fick vi kalla fötter och övergav snabbt vår plan... för att går tillsammans allihop!
Sagt och gjort... gemensamt bestämde vi oxå en blomkruka vid entren som vår, dit vi skulle gå... om utifall någon skulle komma bort.
In i parken kom vi snabbt, men det tog några minuter att checka ut kärran för att vi skulle slippa bära korv, bröd, senap, ketchup... och saftdunk + tomma dunkar för att ha vatten i (tips! Fyll dunkarna INNAN ni går ut i parken... för där är det ont om kranar).
Tre korvar (+ bröd) per person hade vi fått från matsalen, så det vägde en del... och framförallt var det ganska skrymmande att bära. Dessutom hade vi både kol och tändatteraljer med oss (överkurs skulle det visa sig)...
Medan vi packade (och packade om!) vagnen såg vi i ögonvrån hur de andra barngrupperna gav sig ut på slingan runt parken. Samtliga följde parkrundan och gick mot husdjuren (får, getter mm) först... så vi börjde från slutet i stället. Det första vi passerade var en vattenrutchbana... men eftersom det bara var 13-14 grader varmt och mulet, tittade barnen knappt ens på den. Första djuren vi såg var hjortar...
Jag är inte så bra på hjortar... så för att kolla vad det var för djur som jag fotat - kronhjort eller dovhjort - så gick jag in på parkens hemsida igår. Och upptäckte att det finns regler för att fota djur i en djurpark ... http://www.skanesdjurpark.se/Content...hildLinks&id=8 ...
Jaha, snart får man inte plåta något längre! Att jag vanligtvis inte lägge ut bilder på barn är givet, men djur... ja ja, man lär så länge man lever. Men tillbaka till hjortarna...
Stort hjortdjur: Kronhjort...
... är dessutom Skånes landskapsdjur. Mankhöjden uppgår till mellan 130 och 160 cm, och "normalhjorten" väger cirka 200 kg (men kan väga uppåt 300 kg). Hinden är betydligt mindre, och väger bara hälften så mycket som hjorten (hanen).
Färgen är på sommaren mörkt rödbrunaktig, ljusare på sidorna. Huvudet är grått, och längs nacken och främmre delen av ryggen löper ett mörkare band. Hornen är förgrenade och grova ända från basen till topparna, samt mer eller mindre knottriga.
Mindre hjortdjur: Dovhjort...
På sommaren är pälsen rödbrun med vita prickar, svart rygglinje och vit mage.
Mankhöjden är 90-100 cm, och handjuren väger omkring 100-120 kg, medan hondjuren endast 60-80 kg. Hanen har horn, unga djur har spetsiga... mendan äldre djur får skovelhorn, som de fäller i april-juni...
----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ -----
Litet hjortdjur: Rådjur...
... vårt minsta och vanligaste hjortdjur som finns i hela landet utom längst uppe i norr. Med sin mankhöjd på 60-70 centimeter och en matchvikt på bara 25-30 kilo... är den inte större än en schäferhund.
Det är bara bocken som har horn, som den fäller varje höst. Pälsen är rödbrun på sommaren och gråbrun på vintern. Rådjuret varnar med ett läte som likna ett hundskall (fast jag tycker det låter mer som en halvkvävd katt ).
Rådjuret lever i familjegrupper med flera getter, men endast en bock. Bocken hävdar revir om sommaren...
"Eftersom man måste uppge var bilderna är tagna...
så; Rådjursbilderna är tagna i min trädgård...
medan övriga bilder är tagna i Skånes Djurpark"
----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ ----- ¤ -----
Världens största hjortdjur: Älg...
Världens största... med en mankhöjd på 180-220 cm! En tjur kan väga upp imot 800 kg.
Det är bara tjuren som har horn (dessa kan väga 30 kg). Hornen fälls varje år, och är av två typer, antingen skovelformade eller förgrenade. Pälsen är tjock framförallt framtill, och på sommar mörkbrun (ljusare på vintern).
Älgarna blev snabbt barnens favoriter, så här stannade vi länge. En av korna stod precis innanför grinden, så flera av dem kunde inte låta bli att känna på hennes päls. Sträv... blev omdömmet .
Hon såg dock inte ut att uppskatt närkontakt, för hon strök öronen bakåt... så jag berättade för barnen att ett bra sätt att se vilket humör ett djur är på, är att just titta på öronen. Öron bakåt = argt djur... och anledningen till hennes griniga uppsyn låg längre in i hagen.
Vicent, europas bisonoxe...
Visenten är det största och tyngsta landlevande däggdjuret i Europa. Könsmogna tjurar är betydlig större än korna. Sin typiska kroppsform får de först när de är ungefär tre år gamla.
Tjurens mankhöjd kan ligga runt 1,85 meter (medan korna är två decimeter lägre)... och vikten 800-900 kg, medan en ko väger 500-600 kg. Pälsen är ullig och brungrå. Båda tjuren och kon har horn (men tjurens är större) som växer hela livet...
Fortsättning följer...
Älgbilderna gillar jag verkligen!
"Det råder samma regler i alla svenska djurparker som är anslutna till Svenska Djurparksföreningen, SDF."
Wikipedia har en lista över inte mindre än 20 parkerna som är med där, däribland Kolmården ...