- min tallrik, beundrar jag mina små nya juveler. De fann sig snabbt efter flytten, efter bara en halvtimme färgade de tillbaka och var hungriga - jag bjöd dem på en blandad buffe bestående av hoppstjärtar, grindalsmask och fryst artemia, där maskarna var mest smaskiga, tydligen. Jag har rätt bra fart på vattnet i det karet, och det verkar de gilla. Jag kan tydligt se skillnad på könen, dels för att hanarna spänner sig för varann, dels för att honorna har blekare färg på analfenorna och de är mindre än hanarnas, som har stora randiga segel under magen (eller om det nu är juveniler, men de är lika stora allihop). De är helt fantastiska, och jag är fullkomigt förtrollad.

Blev tyvärr vittne till en körsbärshonas död igår. Jag såg att hon hängde under en flytväxt, full med rom och utan att röra ett enda ben. När jag petade lite på henne sjönk hon till botten, men simmade genast upp till samma plats igen. Jag glodde på tv samtidigt, så jag hade koll på henne (alla akvarier är runt soffan ) så jag såg när hon singlade till botten, permanent, efter ca en halv timme. Definitivt död den här gången. Det här var en mycket stor och förmodligen ca 8 månader gammal dam. Jag tror inte räkor blir särskilt gamla, faktiskt... hur som helst lät jag henne ligga, för att låta naturen ha sin gång, och i morse fanns inte ett spår kvar av henne.

Det är faktiskt både praktiskt och snyggt att ha körsbären ihop med fiskar. Smyckena tar en del av ungarna, men beståndet blir sakta större ändå. I det karet är de intensivt röda, och t o m hanarna är riktigt snygga. Ser nästan ut som röda tigrar, killarna Det är häftigt att se dem interagera med varann, fiskarna och räkorna.

Jo en sak till som gjorde mig nyfiken - i burken bredvid galaxyn går mina dvärgkardinaler (vilket är ett dumt namn tycker jag by the way). Galaxyn och kardinalerna reagerade DIREKT på varann och studsade mot glaset - så jag stoppade in en bit svart papper mellan dem till sist. Kommer de från samma flod? Eller vad gör att de blir intresserade av varann?

Ralp - du får komma hit o handla hanar hos Janne