Jag funderar lite på det här med snäckor och pH. I yngelkaret med blåögonyngel ligger pH på 5, och jag petade ner en sån där kanelbullesnäcka för att se om den skulle tvärdö. Det gör den inte utan kryper runt och verkar i alla fall må bra. Nu släppte jag ner 4 pyttesmå posthorn också för att se om dom grejar vattnet. Jag vill ha något som äter upp matrester i karet, men även om dom klarar just pH blir väl hårdheten ett problem för deras skaluppbyggnad. Janne Wester har posthornssnäckor i alla sina torvkar med lågt pH och salttillsats och dom klarar sig, men kanske blir inte skalen så himla snygga.
Nu har jag i alla fall gjort 50% vattenbyte i lilla karet med P.signiferrom. Det blev med lite salttillsats där också. Jag gjorde också vattenbyte hos killina. Det är så mycket fiskbelastning i det karet nu så jag har fått cyano. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra? Har lekt lite med tanken att släppa ner några par med ungfisk till P.gertrudaegruppen i 60-literskaret. Det ser ut som om det är mer honor än jag först trodde. Många av de minsta ser ut att ha den typiska smalare, längre ofärgade analfenan. Man ser ju skillnad rätt tidigt på hanarna i alla fall. Dom får en horisontal rand på den fenan, längst ner, och så är den kortare och bredare.
Jag har också funderat på att göra om lite hos P.signifer. Minska på sessilifloran och öka på Limnobiumen och javamossan. Jag tror jag ska se om dom inte kan föröka sig på egen hand... fena Ynglen ska vara så stora så dom tar artemia direkt så det skulle kunna gå om det finns mycket flytväxter... om dom nu kläcks där.
Jaha, om jag skulle börja lite med vattenbyten hos de andra firrarna då... och klippa lite gräs. Men det känns inte speciellt lockande med gräset just idag. Kanske ska ta en liten bit i taget bara?
Förresten har ampullariorna lagt ännu mer rom i natt/morse. Jag måste nog börja plocka bort rommen nu