Sjukdom kvarstår, vad göra nu?
Upptäckte vitskit på vår hona. Behandlade en vecka med anti-spot. Resultatet blev bättre färg på hennes avföring. Problemet kom tillbaka några dagar efter avslutad behandling. Körde en tre dagars multicura tillsammans med anti-spot som avslutas idag med vattenbyte ikväll. Ser tyvärr nu att problemet kvarstår. Börjar bli orolig eftersom det gått lång tid nu.
Om problemen återkommer hela tiden så är ju antagligen inte vattnet tillräckligt bra? Medicin är ju bara brandsläckning men problemen uppkommer ju av en anledning. Tror eventuellt du behöver mer vattenbyten.
Risken är väl att i all hets kring inredning, näring, växter och co2 hit och dit att fokus på diskusarna som faktiskt ska bo där ställs åt sidan. Det finns ju en anledning till att det anses vara svårare att hålla diskus i växtakvarier generellt.
Jag hade iaf börjat byta mer vatten, och eventuellt börjat fundera på om kranvattnet kanske inte håller kvalité. Börja byta vatten med kolfilter kanske?
Vad gäller vattenkvaliteten så kan jag inte hitta några uppenbara problem. Alla värden är bra på alla tester. Byter 50% 2 ggr per vecka vilket borde vara tillfredställande?
Är inte säker på om problemet återkommer, kan ju helt enkelt vara så att hon aldrig blivit frisk av medicinen? Alla andra fiskar verkar må toppen, ser inga indikationer på varken stress eller sjukdom.
Sen vad gäller förändringar så har du givetvis helt rätt, det har ju varit en kalkylerad risk hela tiden genom mitt projekt. Alla de förändringar jag gjort tycker jag har resulterat i ett betydligt bättre hem för karets invånare, det märks verkligen att dem nu trivs mycket bättre än tidigare, men tyvärr så har ju resan dit har varit ansträngande för dem.
Varför körde du med multicura?
Ska du köra antispot mot vitskit så är det 2-3 veckor som gäller. Har aldrig själv lyckats på kortare tid. Sedan ska man inte glömma att Diskusar är känslig för all skit i karet och även om Nitrat tillsätts för växterna så är det också irriterande på hud, gälar etc. även i de rimliga doser som vi tillsätter i form av PMDD till växterna. Har man mycket hungriga växter så töms ju karet på Nitrat men om det inte förbrukas så blir det ju lite höga halter.
När det gäller multicura så har jag förut varit mycket positiv till det i karet, men har fått skumma reaktioner vid senaste behandlingen med svamp och annat. Så idag är jag mycket restriktiv mot multicura som jag dessutom inte tycker påverkar vitskit över huvud taget.
Sedan är ju karet du har inte så stort och det börjar bli lite fisk i karet. Ett mindre kar tippar över i obalanser snabbare än ett större. Nu har det gjorts en hel del i karet. Alla ändringar stressar dessutom Diskusarna.
Multicura använde jag i kombination med anti-spot på rekommendation. Men då är det alltså bara att tålmodigt fortsätta med anti-spot?
Jag mäter Nitrat värde före varje vattenbyte eftersom vattnet borde vara som smutsigast då. Detta jag gjort nästan sedan karet var nytt just för att vara säker på att 50% två ggr i veckan är tillräckligt. Har aldrig haft höga nitratvärden på dessa tester. Jag mäter även Nitrit och PH en gång i veckan. Nitrit existerar inte. pH värdet har varit något ostabilt efter introduktionen av ett CO2 system men det är historia.
Ingen tvekan om att jag stressat karet och att diskusar är känsliga för detta, hoppas dock som sagt att dem klarar sig genom resan eftersom resultatet blivit ett betydligt bättre hem på många sätt.
Tack för att ni tar er tid att skriva, fortsätter med anti-spot efter kvällens vattenbyte.
Och som en kort analys av blåvinge. Som ofta är så viktigt inom akvariehobbyn. Fortsätt dosera antispot i mat och var 3-4e dag eller vad det är det står på förpackningen. och sen IS I MAGEN. :-)
Hon kanske aldrig blev frisk nej, jag uppfattade det som att hon hade blivit det men att det återkommit.
Nja avföringen såg bättre ut varpå jag avbröt behandlingen men det var nu med facit i hand troligen för tidigt. Är lite nervös över hur medicinen påverkar övriga invånare så var nog lite för ivrig med att få bort medicinen ur karet.
Kära loggbok, här följer några noteringar från kvällens vattenbyte:
Värden innan byte:
Nitrit=0
Nitrat=5 ppm
PH=6,7
Temp=29
CO2=Grön
Senaste vattenbytet gjordes i onsdags. Då tillsattes det 12ml PMDD enligt plan.
Om jag skall utgå ifrån de saker jag kan mäta så verkar vattnet hålla en bra kvalitet.
Upplever ingen stress från fiskarna i samband med bytet, inga fiskar som gömmer sig i ett hörn etc utan istället är de väldigt nyfikna på vad jag gör. Stack ned handen för att rätta till en växt, diskusarna ansluter då för att nafsa på både växten och min hand, det kan ju finnas mat där.
Bytt 50% idag utan PH-buffert. Direkt efter bytet mäter karet 6,9 i PH. Bytet genomfört utan att tillsätta easy-life filtermedia vilket jag inte är jätteförtjust i eftersom det bryter ned skräp i kranvattnet men det bryter även ned anti-spot som jag tyvärr får fortsätta med ett tag till.
i samband med vattenbytet tillsattes 24ml PMDD enligt plan.
Passade även på att trycka ut lite godis från lite av filtermassan från det inbyggda juwelfiltret till nanokaret och ser man på där bodde det visst körsbärsräkor.
Sjukdomsförloppet:
Har inspekterat honan ytterligare och hon ser något svullen ut om magen. Kan det vara buksot hon drabbats av, kan det generera vitskit och om så är fallet vad är rätt åtgärd att ta?
Först vill jag säga samma sak till dig som Mats Bryzell sagt till mig. Även om du sköter dina Diskus alldeles perfekt och aldrig gör något fel kommer det ändå att bli så med någon Diskus att det inte kommer att fungera hela vägen.
Det är så lätt att hamna i en Diskus-stress som ägare där man sliter som 17 för att det ska fungera men det ändå går utför med en enskild Diskus eller en hel grupp.
Menar inte att vara pessimist utan mera realist. Du är jätteduktig med dina Diskusar, men det kan gå dåligt ändå.
Nu börjar dessutom din Diskus symptom bli mer komplexa så att rådgivning över en tråd så här blir allt svårare.
Så för egen del vet jag inte. Svullen buk kan ju vara mycket. Romförhårdnand, bukvattensot etc. etc.
En sida som är bra i många stycken gällande Diskus är denna: http://www.bldiscus.com/sotvatten/mediciner/diagnoser/
Råden är ganska antika men den är bra att ringa in vad problemen kan handla om.
Är din fisk sjuk på ett mer komplext sätt är det bra att fundera på en karantänmöjlighet. Enklast är ju en genomskinlig IKEA-back med luftpump, luftdrivet filter och en termostatvärmare. Jag tror du kan behöva köra en värmekur som Einarsson testat på sina.
Men det är inte rimligt att medicinera hela karet eller värmechocka det pga övrig fisk och växtlighet. Så mitt råd är att plocka ut den krassliga Diskusen.
Först vill jag säga samma sak till dig som Mats Bryzell sagt till mig. Även om du sköter dina Diskus alldeles perfekt och aldrig gör något fel kommer det ändå att bli så med någon Diskus att det inte kommer att fungera hela vägen.
Nu kör ju ni på en Discushållarnivå som är skyhögt över min kapacitet - men för att använda ett gammalt fint talesätt; "Man måste känna till reglerna, för att kunna bryta dom". Det gäller alltså att förstå varför stress och sjukdomar etc. uppstår.
Det var väl lite det vi snackade om i våras, i din "drömmen om ett..."-tråd, Johnny - sidan 134, inlägg #2841 - och några sidor framåt i tråden.
[emoji1] Du är rolig du Mats... Skyhögt över din förmåga . Inlägg nr #2841i "Drömmen om..." är väl det enskilt mest lästa/omlästa inlägget sett utifrån mig själv. Det inlägget är det mest frustrerande/tröstande inlägget jag läst på Zoopet över huvud taget. För när jag läser det så inser jag (varje gång) att jag försätter mina Diskusar i en situation som ger dem två val. Bilda par eller gå under. Istället för att låta de som blivit ofrivilliga singlar gå under hade jag kunnat sålt dem vidare i tid istället för som nu slita med att hålla dem på rätt sida av stress=sjukdomslinjen. Nu är de för tunna för att kunna säljas.
På ditt försiktiga sätt gissar jag att du tycker Tommy också är på väg in i samma återvändsgränd.
I mitt Diskuskar så har dessa insikter lett till att det är slutmedicinerat så långt det är möjligt.
Kommentar