Bräckvatten är allt vatten som har en salthalt högre än 0.5 promille (dvs 0.5 gram salt per liter vatten) men lägre än 30 promille.
Normalt sett brukar folk som har bräckvattenkar sikta på salthalter kring 6-8 promille. Jag vet inte exakt varför, bräckvattendjur är alltid mycket toleranta mot olika salthalter och allra bäst trivsel har de flesta i relativt höga salthalter.
Bräckvatten framställs genom att lösa salt i vatten till rätt salthalt. Bordssalt/havssalt fungerar, i alla fall vid lägre salthalter, men man bör då också tillsätta bikarbonat för att buffra pH. Bäst är nog att använda kommersiella saltblandningar avsedda för saltvattensakvarier.
Skötsel för bräckvattenkar är exakt som för sötvatten med en viktig skillnad: inga av de vanliga akvarieväxterna (inklusive de som sägs tåla bräckvatten, som t.ex. javaormbunke) tål salthalter över 2-3 promille, utan de enda växter du i praktiken kan ha är alger. Caulerpa är ett jäkla ogräs, men just i bräckvattenkar tycker jag det är OK, och flera av arterna tål salthalter så låga som 10 promille. De är dessutom lätta att få tag i.
Vissa tropiska sjögräs (Posidonia mfl) tål visserligen salthalten, men är mycket svåra att hålla i akvarium pga att de kräver syrefria zoner i botten, och ännu svårare att hitta i handeln.
Men med bra ytterfilter och regelbundna vattenbyten klarar man vattenkvaliteten även utan växter.
Jag har haft Fyrögonfiskar (Anableps anableps) och ska absolut ha dem igen när barnen har blivit större!
Jag hade 12 st i en glasdamm 150x100x40 cm med ett vattendjup på 20 cm. Använde vanlig blå filtermatta och pumphuvud samma som för sötvatten. Fiskarna är tåliga mot växlingar i salthalten så jag var inte så extremt noga när jag mätte upp saltet vid vattenbytena. Tog ca 1/2 till 3/4 dl salt till en 10 liters hink med vatten. Köpte salt avsett för saltvattensakvarier. Jag hade ett problem och det var doppvärmarna. De ville inte riktigt fungera i min damm. Jag vet inte om det beror på att vattnet är salt eller något annat.
Kommentar