CARES

Text och foto: Magnus Andersson

Ett angenämt problem: Jag har i tuffa förhandlingar på hemmafronten lyckats förhandlat mig till ett hörn i hallen som inte är till någon egentlig nytta. I det hörnet skall jag bygga ett Tanganyikaakvarium. Förutsättningarna är att det måste vara snyggt och att det måste vara i lagom höjd för att kunna beskådas stående när man är på väg in i lägenheten. Detta kommer att vara det första man ser när man kommer in i vår lägenhet. En del olika problem dök upp under planeringen och byggandet.


Problem
: Möbeln måste vara väldigt hög. Detta går inte att göra stabilt om man använder de vanliga aluminiumprofilerna som allt som oftast används till akvarium. Jag byggde min möbel i 12 mm MDF board och 25*25 mm hyvlade reglar. Det hela skruvades ihop, målades med vit lackfärg och försågs med skjutdörrar.

Problem: Akvariet skall ha lite ovanliga dimensioner. Det finns inte som standard och specialbeställda kar är dyrt.

Lösning: Jag måste bygga mitt eget kar. Jag använder 10 mm glas och silikon för akvarium. På nätet finns det mängder av byggbeskrivningar så jag hoppar över att lägga ut en till. Hur det blev syns på en del av bilderna som följer.

Problem: Det var redan bestämt att jag skulle ha mångbandade snäcklekare längst fram i karet. Problemet är dock att dom oftast gräver tills bottnen är synlig och det är inte snyggt. För att de inte skall lyckas nå bottnen krävs det mycket grus och det är inte snyggt. Dessutom så kan det bli syrefattiga ställen i gruset som är svarta, fula och luktar illa.

Lösning: Jag fäller ner karet 5 cm i möbeln, då kan jag få en låg distans mellan gruskanten och möbelkanten samt undviker att fiskarna lyckas gräva sig ner till bottnen. Jag kombinerar infällningen med mycket finkornig sand som lätt ”ramlar tillbaka” i gropen. Fiskarna har inte på de 5 månader karet varit igång lyckats att gräva sig ner till bottnen. Syrefria ställen i gruset undviker jag genom att ha Ampulariasnäckor som gräver ner sig i bottnen på dagtid.


Problem
: Akvariet skall vara som en del av inredningen, därför så vill jag få karet så nära väggen som möjligt. Detta ger ett stort problem med sladdar och dylikt.

 Lösning: Jag drog alla sladdar mellan karet och möbeln innan jag satte karet på plats. Sladdarna får då plats på de 12 mm som en utsågad bit i mdg boarden tillåter. Det går att byta apparatsladdar, men det är besvärligt. Urtaget fanns från början i lägenheten, perfekt placerad för mitt projekt.

 


Så här nära väggen står akvariemöblen, MDFén är avsågat för golvlisten. Efterssom jag valt MDF som har samma tjocklek som mina golvlister så slipper jag modifiera min hyresrätt för projektet :

 


Problem
: Jag vill ha stor filtervolym i mitt kar och jag kan inte ha ytterfilter pga möbelns form.

Lösning: Egentligen en klassisk lösning med blå filtermatta och filter kammare. Jag gjorde min med hjälp av 12 liter filtermatta och en glasskiva. Nästa projekt är att hitta någon grå plastbit och täcka för sidan så att man inte ser in i kammaren.


Problem
: Mina Ampulariasniglar är bra renhållare men dom kan föröka sig fruktansvärt snabbt. Har man redan ca 60 stycken så vill man inte att dom skall lyckas att fortplanta sig något mer.

Lösning: Eftersom Ampularias lägger sina ägg ovan vatten så beslutade jag mig för att se till att nivån i karet alltid är så hög att rommen kommer att nudda vattnet oavsett hur dom lägger den och därmed ruttna. Jag skaffade en nivåreglerare som visade sig passa utmärkt i det lilla hålet som var över bakom filtermattan. Den lilla glaslisten sitter där för att stödja boxen, den går ner en bit under ytan också. Boxen sitter stadigt i tryck mellan filtermattan och glaslisten den är också lätt att ta bort om man vill fixa något i filterkammaren inunder. Vattnet som fylls på kommer från dunken i underskåpet och upp genom den gröna slangen (som även den sattes dit innan akvariet kom på plats).

 


Tyvärr så förde matarpumpen lite mycket oväsen så jag var tvungen att koppla strömförsörjningen via en timer så att den bara går på dagtid, då i ändå inte är hemma så mycket. Timern ses uppe till höger på dunkbilden. Nu har jag konstant vattennivå ca en mm under glaskanten, det är både snyggt och praktiskt.


Problem
: Jag är lite trött på det platta ljuset ett lysrör ger. Jag vill ha ett mer levande ljus till inte alltför stora pengar.

Lösning: Jag hittade denna snygga halogenbelysning på en stor svensk möbelkedja, den är snygg och den ger mer skuggspel i karet. Jag har en vanlig 2 rörsramp i grunden som lyser från 10 på morgonen till 20 på kvällen. Halogenbelysningen går på kl 1800 och släcks kl 22. På det sättet får jag ett mer levande ljus och lite av en skymningstämning. Timrarna som styr det hela syns på bilden av sladdgenomförningen.

 


Problem
: Ända in i det sista så hade vi ett litet bakgrundsproblem. Tredimensionella bakgrunder tar för mycket plats och man tenderar att tröttna på de vanliga planschbakgrunderna.

Lösning: Inte en permanent lösning egentligen, utan ett sätt att kunna prova sig fram. Det införskaffades en vanlig akvarieplansch och två bitar masonit. Nu har vi en lätt utbytbar bakgrund genom att man helt enkelt tar ut masonitskivan och byter planschen. Skulle man tröttna så finns det åtminstonde möjlighet att byta.

 

 

Problem: Efter det att jag byggt färdigt märkte jag att det samlades slam i lä från pumpen. Det är inte snyggt och kräver slamsugning varje vecka. Detta ville jag helst slippa, gärna med en billig och bra lösning. Den enda vettiga lösningen som jag kunde komma på var någon typ av vågstyrning. Jag har väldigt trångt i min filterkammare, 10*20*60 cm, det måste få plats där. Dessutom hade jag ingen möjlighet att dra en massa sladdar mellan akvarium och underskåp då möbeln står tight mot väggen.

Lösning: Jag bestämde mig för att leta reda på en billig och bra våggenerator. Alla på marknaden låg dock över 2000 kr och det behövdes två eller flera pumpar. Två pumpar fanns det inte plats till och det skulle bli för många sladdar att gömma, alltså inte något alternativ.

Dock fanns en mekanisk våggenerator i USA som skiljde sig från mängden. Den fungerar som en mekanisk vattenfördelare helt utan elstyrning. Dessutom var den billig! Efter en del letande, ringande samt mailande hittade jag en sådan i Stockholm. Det blev en resa till huvudstaden och bygget kunde direkt efter det börja. Men skulle den få plats?


Jag kokar pvc rör för att forma utblås.


Jag formar utbåset försiktigt med en vanlig spetstång.


Alla rördelarna kapas med hjälp av bågfil och geringsbox.


Alla delar jag behöver för att installera min vågmaskin.


För att pumpens vibrationer inte skall fortplanta sig i karet och ge störande ljud så isolerar jag den mot akvariebottnen med en bit filtermatta. En vanlig morakniv används för att skapa ett fack för pumpen.


Eftersom det blir svårt att fota när grejorna sitter i karet kommer här en bild på hur det kommer att se ut på plats.

Tillbaka till frågan om den fick plats......Jodå, men det var med milimeterprecision. Ibland, men inte ofta, önskar man att man hade mindre händer.


När allt är på plats så skiftar cirkulationen var 12e sekund mellan de två utloppen. Bilderna togs med sänkt vattenyta eftersom bilder med full yta inte skulle kunna illustrera funktionen. Slammet som förut samlade sig i ”lä” blåses nu bort. Resultatet är ett rent och snyggt akvarium utan slamsugning. Frågan är hur länge det kan gå utan filtertvätt, å andra sidan har jag 12 liter filtermatta så det fungerar kanske länge (?).


Så här ser karet ut 3 månader efter start.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik