Bli medlem på Zoopet

Text och foto: Robert Sundholm

Då jag snabbt tröttnade på att springa med hinkar med vatten (för att inte tala om när man inte märker att hinken är full och man fortsätter slamsuga..) så gjorde jag mig en liten anordning för att suga ur och fylla på vatten i akvariet.

Lyckligtvis har jag en kran i badrummet, som normalt sett används för att fylla på vatten i badkaret, som var lämplig.

Delar som använts (alla utom slangen kommer från Gardena och ingår i deras "Original Gardena System): Priserna är från Hornbach i Göteborg 2004-04-05.

Perlator (Art. nr. 2910) Pris: 57:- 11.jpg

Skruvkontakt (Art. nr. 2901) Pris: 19:- 21.jpg

Snabbkoppling (Art. nr. 2915) Pris: 32:- 31.jpg

Snabbkontakt med reglerventil (Art. nr. 2942 ) Pris: 69:- 41.jpg

Skarvkontakt (Art. nr. 2931 ) Pris: 22:- 51.jpg

Slang utan armering, PVC 8 m (12 mm) Pris: 11:- / meter -> 88:- 61.jpg

Tetratec GC 40 - Pris: Okänt 131.jpg

Två buntband användes oxå.

Materialkostnad (utan slamsug): c:a 300:-, Materialkostnad (med slamsug): c:a 450:-      Tidsåtgång: 10 minuter.

Instruktion:

Krandelen: Först skruvade jag loss den gamla perlatorn och skruvade på den nya. Sen satte jag fast skruvkontakten på perlatorn. Enkelt. Nu är denna del färdig.


Slangdelen: Sätt fast snabbkopplingen och snabbkontakten med reglerventil i varsin ände på slangen. Tänk på att skruva åt låsringen (som är mellangrå på bilderna) ordentligt, annars lossnar slangen. Klart.


  Slamsugen: Sätt fast den tillhörande slangen på munstycken på slamsugen. Jag använde även ett buntband för att få det riktigt tätt. Är det inte tätt så är det väldigt svårt att få igång sugen. Sätt nu fast skarvkontakten i andra änden på slangen. Buntband här också.


För tömning av akvarievattnet. Lägg snabbkopplingsänden vid en golvbrunn eller liknande. För bästa sugeffekt lägg änden långt ner och använd så kort slang som möjligt.


Koppla på skarvkontakten på snabbkontakten. Klart att tömma. Öppna reglerventilen och börja föra slamsugen upp och ner för att starta sugen.

 

För påfyllning: Sätt fast snabbkoppligen på skruvkontakten. Se till att reglerventilen är stängd. Sätt på vattnet. Se till att du har rätt temperatur. Ta eventuellt av slamsugen om den är på. Nu är det bara att öppna reglerventilen och fylla på.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik