Bli medlem på Zoopet

Annika_1.jpg  Text och foto: Annika Ylitalo

(Goldmedlemmar kan klicka upp fotona i storformat).

Det är kul att få designa sitt eget akvarium även om man inte är händig nog att bygga det själv. Jag förverkligade min dröm om ett specialakvarium till mina fyrögonfiskar.

Min absoluta favorit bland akvariefiskar är Anableps anableps, fyrögonfisken. När jag först bestämde mig för att skaffa dessa underbara charmtroll hittade jag ett begagnat akvarium, som skulle kunna passa, till ett bra pris. Akvariet har måtten 200x70x60 cm och här är resultatet.

 
Gamla akvariet för fyrögonfiskarna.

 

Nu har det börjat dyka upp klagomål här hemma “Akvariet står i vägen!”. Jag fick en ny plats anvisad i vardagsrummet ”Där får det stå, längs den motsatta väggen”. Efter som jag hade haft problem med sjukdom och då bara hade tre av tolv fyrögonfiskar kvar gick jag med på att flytta tanken. Det finns bara ett litet krux. Den tilltänkta placeringen är längs med en vägg som är för kort, eller som maken uttryckte det ”Akvariet är för stort”. ”Ja ha, då får jag väl ta och beställa ett nytt då” sa jag och hoppades på att han skulle nappa på idén. Till min stora förvåning så gjorde han det och planerna för min nya inomhusdamm för fyrögonfiskarna tog fart. 

Här skall planeras - eftersom fyrögonfisken har speciella krav ville jag bygga ett akvarium efter deras behov.
1/ Den är en stimfisk som blir ca. 25 cm
2/ De håller sig på ytan och trivs i grunda vatten.
3/ När ynglen föds behöver man flytta dem från föräldrarna.  
4/ De är duktiga på att hoppa.

Ytterligare punkter lades till listan men de rör inte fiskarna.
1/ Hög benställning så att inga barn badar i dammen!
2/ Brutna hörn för att få mera damm-känsla på bygget.

Maxmåttet för min nya damm blev, efter hårda förhandlingar 150x100 cm. Höjden på dammen hade maken inga synpunkter på ”Bara det inte blir för tungt”. Eftersom fyrögonfiskarna trivs i grunt vatten bestämde jag mig för ett vattendjup på 20 cm och ytterligare 20 cm glas ovanför ytan för att hindra fiskarna från att landa på golvet. Måttet på själva tanken kommer att bli 150x100x40 cm.

Jag har varit och spanat ett antal gånger på Christers fyrögontank på Akvarielagret i Bromma. Han har en yngeltank ihopbyggd med sin tank. En mycket smart lösning, jag vill ha något liknande på min damm.

Jag vill helst ha ett innerfilter i dammen. Den gamla tanken har ett ytterfilter, Fluval 404. Det fungerar bra men jag tycker det är lite läskigt med slangarna som går över akvariets kant och ner till pumpen på golvet. Jag har aldrig haft problem med läckage men är lite nojig.

Efter en hel del funderande fram och tillbaka gjorde jag denna ritning.


Jag tog med mig ritningen till Christer på Akvarielagret för att få hans synpunkter på det hela. Några mindre justeringar gjordes på yngeltankens avlopp. Istället för att borra hål i ena änden för inlopp och andra änden för utlopp, borras ett hål som skall fungera som både in- och utlopp. Glasfacket för filtret under yngeltanken ändrades också. Den slutgiltiga ritningen ser ut så här.

Bygga själv eller beställa färdigt?
Jag är mer av en teoretiker än praktiker så valet var inte så svårt för mig. Jag lämnade in min färdiga ritning på Akvarielagret och följande beställdes.
1/ Bygge av tank enligt ritning.
2/ Benställning av svart aluminium, höjd 80 cm .
3/ Blå filtermatta
4/ 2 st Powerhead 802 pumpar.
5/ Lite slang och andra bra-att-ha saker.
6/ Hemkörning från Bromma till Uppsala.

Jag hade fått en budget hemifrån på 12 000 kr. Just den dagen som jag var till Akvarielagret och la in min beställning så hade de 35% rabatt på allt i butiken. Lyckans mig! Man kan ju inte komma hem med pengar kvar på fickan så jag beställde även fyra stycken 54-liters akvarier med Back to Nature bakgrunder också.

Tanken är färdigbyggd
Äntligen kom telefonsamtalet ”Grejerna är klara”. Det gamla akvariet hade redan sålts genom en annons på Zoopet och all sand, växter och annan inredning som skulle vara kvar stod i hinkar utspridda i hela lägenheten. Fiskarna var inhysta i ett alldeles för litet akvarium i köket.

Två killar från Akvarielagret utrustade med glasliftar (sugpropp med handtag) dök upp med allt som var beställt. Det gick betydligt smidigare än jag förväntat att få upp allt till vardagsrummet i lägenheten på andra våningen.

Filtermattan skars till och placerades i glasfacken under yngeltanken. Under filtermattan ligger lite keramikmakaroner för att lyfta filtermattan lite från glasbotten. I mitten av glasfickan sitter en skiljevägg av glas som stöttar upp yngeltanken. Mitt i filtermattan har jag gjort ett hål och satt i en slang som går hela vägen igenom filtermattan till botten av dammen. Andra änden av slangen har jag trätt på pumpens insug. Utblåset på den vänstra pumpen går rakt ut i dammen och den högra pumpen pumpar ut vatten dels i dammen och dels i yngeltanken.

 
Filtret under yngeltanken.


Närbild av filtret och skiljeväggen.

Rådasanden, kornstorlek 0,8- 1,2 mm , från den gamla tanken östes ner i dammen. Mangroven planterades och vatten fylldes på. Efter som Fyrögonfisken är en bräckvattenfisk tillsatte jag 0,5 dl salt per 10 liter vatten. Belysningen köpte jag på Bauhaus. Det är halogenspottar på vardera 50 W.

 
Färdigt resultat.

 Så här i efterhand så skulle jag vilja ändra en sak med själva konstruktionen på dammen. Om jag gjort långsidan på yngeltanken som vetter in mot dammen en cm lägre än övriga sidor så skulle vattnet från yngeltanken rinna tillbaka ner i dammen om avloppet skulle sätta igen.

 Jag har köpt fler fyrögonfiskar så nu är de ett stim igen och de verkar trivas bra i sin damm.

Fyrögonfisk som ligger och vilar sig ovanpå pumpen under yngeltanken.

 

 

 

 Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik