Nordiska ciklidsällskapet

Text och foto: Ulrica Green

Alla foton är klickbara till större format (gäller goldmedlemmar)  

 

Det var julaftons morgon. Solen hade precis stigit över trädtopparna, frosten glittrade i gräset och det fjärde ljuset var tänt i adventsljusstaken. Ute i verkstaden jobbade fisktomten febrilt för att förbereda dagens julklapp till fiskarna….

 

En gammal tygsil till en saftmaja, två torkarbladsfjädrar, en trasig snökäpp samt lite ståltråd hade fisktomten på en liten stund förvandlat till en funktionsduglig håv. Iförd vadarstövlarna och fisktomtekepsen samt beväpnad med håven och en gammal lingonsyltshink i plast tågade fisktomten iväg i riktning mot dammen. Skulle fisktomten hitta något gott i dammen till sina små skyddslingar?

 

 
Fisktomten tog ett par kliv ut i dammen för att göra en provsvepning med håven.


Var håven tom eller skulle fisktomten hitta något julgodis?

 
Visst fann fisktomten julgodis till sina skyddslingar. Det var bara att flytta över smådjuren till lingonsyltshinken.


Nog simmade det runt en och annan godbit i hinken.


Sedan tog sig fisktomten längre ut i dammen för en grundligare undersökning av dammens innehåll. Med stora svepande rörelser håvade fisktomten upp ansenliga mängder djur som ynglen förhoppningsvis skulle uppskatta på julbordet.

 
Efter ett hårt arbete var fisktomten nöjd med fångsten och begav sig in till akvariet för att presentera julklappen för de uppspelta och hungriga ynglen.


Ynglen som förväntansfulla hade väntat på fisktomten hela morgonen kunde knappt bärga sig. Alla samlades för att stämma upp i en munter julsång när locket öppnades och julklapparna bokstavligen regnade ner i akvariet.


En närmare titt på julklapparna förklarar ynglens förtjusta upphetsning. Det fanns godbitar av olika sorter.


Ingen behövde slåss, det fanns gott om julklappar till alla. Att man fick jaga dem lite höjde bara spänningen och nöjet, var ynglen överens om. Aldrig förut hade de varit med om en liknande fest. De visste nu vad julafton var.

 Julefriden sänkte sig över akvariet. Alla var mätta, glada och nöjda. Äntligen hade fisktomten kommit och massor av julklappar hade de fått. Det var snart dags att titta på Kalle Anka och ta sig en kopp glögg. God Jul!Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik