Stuart Grant Cichlid Fund

Text: Troels Andersen; Foto: Oliver Knott
Svensk översättning: Tomas Karlsson
Denna artikel publiceras med tillstånd av Tropica Aquarium Plants.
Fotona i artikeln är klickbara till större format (gäller enbart för Goldmedlemmar) 

Denna Hemianthus-art bildar snabbt en låg, tät och friskt grön matta på akvariets botten. Syrebubblor på bladen leker med ljuset och skapar på så sätt den perfekta förgrundsdekorationen. Hemianthus callitrichoides kan både planteras direkt i bottensubstratet eller sättas fast mellan stenar och rotstycken och är lämplig både i små och stora akvarier.

Hemianthus callitrichoides (048B) hittades av Tropicas grundare Holger Windelöw under torrtiden i en stenig flod, inte långt ifrån Las Pozas cirka 90 km väster om Havanna, Kuba. Här växte den i gruset mellan stora stenar en halvmeter över vattenytan. Växten framträdde som en tät, låg kudde och skapade en form som kunde stå emot den starka strömmen utan att rivas loss när den dränktes ned till en meters djup vid högvatten. Efter vad vi vet förekommer H. callitrichoides endast på Kuba, medan exempelvis H. micranthemoides (048A) även växer i Nordamerika. H. callitrichoides hör till familjen Scrophulariaceae och är således nära besläktade med Callitriche-arterna (vattenstjärna) som också den är vanligt förekommande i de tempererade delarna av världen.Hemianthus callitrichoides
formar låga kuddar (3- 6 cm höjd) och skiljer sig således från H. micranthenoides genom att ha kortare internoder och mycket mindre blad. H. callitrichoides har en unik blomma som gör den enkel att känna igen gentemot H. micranthenoides. Den har bara 4 foderblad (mot normalt 5), bara 3 kronblad (mot normalt 5) och bara en kammare i frukten (mot normalt 2). Bladen är dessutom mörkt grönare än vad de är på H. micranthenoides.

Tropica odlar H. callitrichoides ovan ytan i stenull och på kokosfiberplattor till Aquacuben. H. callitrichoides planteras lämpligen i större sammanhängande i grupper i akvariets förgrund. En H. callitrichoides som odlats i en kruka med stenull kan delas i 7-8 delar och planteras med några få centimeters mellanrum. Inom 3-4 veckor kommer växterna att växa samman till en sammanhängande matta. Växten är särskilt lämplig i en Aquacube där små syrebubblor bidrar till det dekorativa utseendet.
 

 
H. callitrichoides
är egentligen inte särskilt ljuskrävande, men ju mer ljus den får desto lägre och tätare blir den. Under dåliga ljusförhållanden blir växten högre, upp till 20 cm . H. callitrichoides är snabbväxande och behöver därför gödning (vanligen efter 3-4 veckor) om det inte är mycket fiskar i akvariet. Järnbrist är vanlig och känns igen på att de nya bladen blir vitgula. Men det är enkelt avhjälpt genom att använda flytande växtnäring med dess rekommenderade dosering. Vid intensiv tillväxt kan växten beskäras som en gräsmatta, men det är inte nödvändigt. CO2 tillskott skapar som alltid extra tillväxt och frammanar de dekorativa syrebubblorna, men de förekommer ofta även utan tillskott av CO2. Växten trivs bäst i temperaturer runt 25 grader men klarar sig bra i intervallet 20-28 grader.


 

H. callitrichoides är sannolikt en av de bästa och lättaste förgrundsväxter vi har eftersom den så snabbt skapar en låg matta och dessutom dekorerar akvariet med syrebubblor på bladen. Men många mer snabbväxande arter kan växa över och skugga H. callitrichoides, det är därför nödvändigt att med jämna mellanrum beskära växterna runt om.

 H. callitrichoides är relativt ny inom akvariehobbyn och därför finns det inte mycket skrivet om den. Botaniskt är den beskriven i den spanska floran (Flora de Cuba) och några få erfarenheter redovisas i litteraturlistan nedan.
 

Litteratur: Kramer H-G (2002) Flora Aquatica: Hemianthus callitrichoides. Aquarium Heute 74

 

 

Artbeskrivning hämtad från Tropicas hemsida:

Art: Hemianthus callitrichoides '' Cuba ''
Familj: Scrophulariaceae
Kontinent: Sydamerika
Ursprungsland: Kuba
Höjd: 3- 5 cm
Bredd: 3-10+ cm
Ljuskrav: lågt - mycket stort
Temperatur: 18- 28 °C
Hårdhet: mycket mjukt - hårt vatten
pH: 5-7,5
Växthastighet: medel
Svårighetsgrad: medel
Hemianthus callitrichoides
är en av världens minsta akvarieväxter som med sina millimetersmå runda blad växer krypande. Planteras den i små buntar med några få centimeters mellanrum breder den ut sig hastigt och täcker akvariets botten som en sammanhängande matta. H. callitrichoides är en attraktiv förgrundsväxt i små akvarier och ställer inte stora krav. Den har hittats på Kuba väster om Havanna.

 Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik