Stuart Grant Cichlid Fund

Text och foto: Claus Christensen
Svensk översättning: Eva Mohlin
Denna artikel publiceras med tillstånd av Tropica Aquarium Plants.
Fotona i artikeln är klickbara till större format (gäller enbart för Goldmedlemmar)

 

 

Echinodorus X 'Rubin' är en relativt ny växt i akvarievärlden, och är resultatet av en intensiv kultivering som gjorts på akvarieväxtodlingen Hans Barth i Dessau i det tidigare Östtyskland. Echinodorus X 'Rubin' är mer precist resultatet av en F2 korsning mellan Echinodorus barthii och E. horemanii 'Rot'. Familjen Barth har lång erfarenhet med förädling av vattenväxter, och har också tidigare utvecklat nya Echinodorus-varianter.

Familjen Barth har ansökt om ”sortskydd” för Echinodorus X 'Rubin', som är en slags patent som säkrar att enbart de kan odla arten för kommersiella ändamål – eller eventuellt kunna sälja rättigheterna som en slags licens.

Den imponerande Echinodorus X 'Rubin' får djupt rödbruna blad med gulgröna bladnerver. Bladen är en smula transparenta, som tillför en extra glöd till färgerna, och växten förtjänar i hög grad sitt artnamn ’Rubin’. Många nya akvarieväxter skapar bara problem för akvaristerna, då de är svåra att hålla, men Echinodorus X 'Rubin' är ett positivt undantag. Den ställer nämligen inte särskilt stora krav på sin omgivning, men när det nu är sagt, skall det dock sägas att växten blir vackrare ju bättre förhållanden man ger den. De snygga färgerna får ännu mera kontrast om man har bra och effektiv belysning, och både en näringsrik botten och CO2 tillsättning kommer att öka växthastigheten hos denna annars ganska långsamväxande art. Den trivs bra i temperaturer mellan 20 och 28 grader, och bladen blir vanligtvis 30 – 60 cm .

 

Det enklaste sättet att föröka växten är via de små adventivskotten, som bildas på blomställningen, men man kan också dela rotstjälken på stora exemplar, även om det är en ganska långsam process hos Echinodorus X 'Rubin'. Just av denna grund odlas Echinodorus X 'Rubin' under professionella förhållanden uteslutande i vävkulturer, där man snabbt kan producera ett stort antal växter på liten plats. Echinodorus X 'Rubin' rekommenderas starkt som en osedvanligt vacker solitärväxt i stora akvarier.

Artbeskrivning hämtad från Tropicas hemsida:

 

 

 

 

 

Familj: Alismataceae
Kontinent: Sydamerika, kultiverad
Höjd: 30-50+ cm
Bredd: 20- 40 cm
Ljuskrav: medel - mycket stort
Temperatur: 18- 30°C
Hårdhet: mjukt - hårt vatten
pH: 5,5-8
Växthastighet: medel
Svårighetsgrad
: lätt
Echinodorus
'Rubin' är en dekorativ korsning mellan Echinodorus horemanii ''rot'' och Echinodorus x barthii. De rubinröda transparanta bladen med de ljusa bladnerverna ger färgen en extra intensiv glöd. En anspråkslös växt vars tillväxt stimuleras av CO2-tillsättning och ett näringsrikt bottenmaterial. En bra solitär växt till större akvarier.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik